1/8/12

Φήμες για το πολιτικό μέλλον του Νταβούτογλου


Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα απομακρύνει τον Τούρκο ΥΠΕΞ από το αξίωμά του
Εντός του ΑΚΡ έχει δημιουργηθεί μια εσωκομματική αντιπολιτευόμενη ομάδα, η οποία ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική γραμμή του κ. Νταβούτογλου.

Του Νίκου Στέλγια
Τις τελευταίες ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα οι πολιτικοί και οι δημοσιογραφικοί κύκλοι έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους σε μια φήμη, η οποία αφορά το πολιτικό μέλλον του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε μια περίοδο που η περίφημη θεωρία μηδενικών προβλημάτων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και εμπόδια σε διάφορα πεδία, η αξιωματική αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας δίνει στη δημοσιότητα μια πληροφορία, η οποία αφορά την παραμονή του κ. Νταβούτογλου στο επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
 

Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTÜRK», ο πρώην αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γκιουρσέλ Τεκίν, δήλωσε ότι την τελευταία περίοδο στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η φήμη ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την απομάκρυνση του κ. Νταβούτογλου από το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.
 

Η νέα σημαντική δήλωση του κ. Γκιουρσέλ αφορά εν μέρει και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην «πρέσβης» της «ΤΔΒΚ» στην Άγκυρα, Ναμίκ Κορχάν, θα αντικαταστήσει τον κ. Νταβούτογλου στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής Τουρκίας.
 

Ο κ. Γκιουρσέλ δήλωσε τα εξής: «Στους πολιτικούς κύκλους συζητείται ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Νταβούτογλου θα απομακρυνθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Τον κ. Νταβούτογλου θα τον διαδεχθεί ο πρώην πρέσβης της ΤΔΒΚ στην Άγκυρα, Ναμίκ Κορχάν».
Μέχρι στιγμής, το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γκιουρσέλ. Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, στην Άγκυρα, οι δημοσιογραφικοί κύκλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εντός του ΑΚΡ έχει δημιουργηθεί μια εσωκομματική αντιπολιτευόμενη ομάδα, η οποία ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική γραμμή του κ. Νταβούτογλου.
 

Προειδοποίηση Άγκυρας για το κυπριακό φυσικό αέριο 
Σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό τύπο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση σε 15 χώρες σχετικά με τις επικείμενες έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέσα στα πλαίσια της νέας προειδοποίησης, η Άγκυρα ζήτησε από τους ξένους παράγοντες να απέχουν από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η τουρκική πλευρά προειδοποίησε ότι θα καταβάλει ενέργειες για να διακοπούν οι εν λόγω έρευνες. Ακόμη, τόνισε ότι στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν μερίδιο και οι Τουρκοκύπριοι.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.