30/8/12

Συρία: Παραίτηση από σημαίνον στέλεχος της αντιπολίτευσης

Η Μπάσμα Κοντμάνι κατηγορεί το ΕΣΕ πως υπολείπεται «των περιστάσεων»
Η Σύρια πολιτικός Μπάσμα Κοντμάνι
Στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης με επιρροή εγκατέλειψε χθες το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) επειδή, όπως δήλωσε, έχει αποδειχτεί πολύ «λίγο» στη διαχείριση της κρίσης και του εμφυλίου πολέμου στη χώρα της.
«Το Εθνικό Συμβούλιο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσει τις όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις», δήλωσε η γνωστή Σύρια πολιτικός της αντιπολίτευσηςΜπάσμα Κοντμάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την εξέγερση στη Συρία», συμπλήρωσε η Κοντμάνι, επισημαίνοντας ωστόσο μετά λύπης της πως «το Συμβούλιο δεν επιβεβαίωσε την αξιοπιστία του και δεν διατήρησε την εντολή εμπιστοσύνης που του έδωσε ο λαός».
Ως αιτία που το Συμβούλιο εμφανίζεται τόσο αναξιόπιστο στα μάτια της, η πολιτικός εμφάνισε το γεγονός ότι «ορισμένοι εντός του ΣΕΣ έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στις παραταξιακές τους επιδιώξεις, και κάποιοι άλλοι στις προσωπικές τους επιδιώξεις. Αυτά τα λάθη ήταν η μεγάλη μας αδυναμία στην σύνδεσή μας με τις ένοπλες ομάδες στο πεδίο της μάχης», καταλήγοντας πως «το ΣΕΣ πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα πολιτική αρχή».
Εντωμεταξύ, κρίσιμη είναι η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που γίνεται σήμερα με θέμα την κρίση στη Συρία. Ωστόσο, το 15μελές συμβούλιο παραμένει σε αδιέξοδο για την ανάληψη δράσης, αφού Ρωσία και Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια απόφασης τα οποία υποστήριζαν δυτικές κυβερνήσεις, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου ως αύριο, συγκάλεσε τη σημερινή σύνοδο, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος και χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία. Όμως, λιγότερες από τις μισές χώρες - μέλη έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στη Νέα Υόρκη και από τα μόνιμα μέλη - ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία - μόνο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο Βρετανός ομόλογός του Γουίλιαμ Χέιγκ θα παραστούν στη συνάντηση. Ξένοι διπλωμάτες εμφανίζονται για ακόμη μια φορά απαισιόδοξοι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, πέρα από πιθανές ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες βοήθειας από μεμονωμένες χώρες, δεν αναμένεται καμιά περαιτέρω ενέργεια από το ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Ασχέτως τι γνώμη έχει ο καθένας για τον Τριανταφυλόπουλο,του αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, ουδέν κακό αμιγές καλού και ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
    Η παραίτηση που αναφέρεται παραπάνω όμως, μου δείχνει ότι άρχισε κάποιος σκεπτικισμός μέσα στους κόλπους των αντιαστασιακών της Συρίας.
    Μήπως άρχισαν να ανησυχούνε για το "πού πάει το πράγμα..";
    Μήπως η στάση της Τουρκίας με το θέμα των προσφύγων, τους έβαλε σε σκέψεις;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.