20/8/12

Julian Assange: ο εχθρός του απορρήτου.

Oscar FORTIN
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού αποδέχτηκε την αίτηση για πολιτικό άσυλο του Julian Assange, πολλοί κινητοποιούνται για να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση που βασίζεται στο συνταγματικό δίκαιο του Ισημερινού και το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να γνωρίσετε επίσης ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει αυτή την απόφαση για πολιτικό άσυλο και απείλησε να εισβάλει στη πρεσβεία του Εκουαδόρ για να συλλάβει τον Julian Assange και να τον παραδώσει στις σουηδικές αρχές.

Ήδη, οι χώρες μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής (ALBA), κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης, έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στην κυρίαρχη απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού και απαίτησαν από τη Μεγάλη Βρετανία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών (OAS), συγκεντρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή για να συζητήσουν το θέμα και να βρούν τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται για την ασφαλή μεταφορά του κ. Assange στον Ισημερινό.  Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων, τα μέλη του δεν μπορούσαν να επιτύχουν συναίνεση σχετικά με το πώς να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Με πλειοψηφία (23 υπέρ, 3 κατά και 7 αποχές) τα μέλη αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας μέλους. Οι τελευταίοι θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή (24 Αυγούστου) για να αποφασίσουν μια κοινή θέση. Οι χώρες που ψήφισαν κατά της συνάντησης των υπουργών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Σήμερα το πρωί, 19 Αυγούστου, ο Julian Assange απευθύνθηκε απευθείας στη διεθνή κοινότητα , από το μπαλκόνι της πρεσβείας. Μερικά αποσπάσματα:

«Οι WikiLeaks απειλούνται, και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας επίσης...»

«Θα επιστρέψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις επαναστατικές αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε και θα τις επιβεβαιώσει, ή θα βυθιστεί στην άβυσσο, σύροντάς μας σε έναν επικίνδυνο και καταπιεστικό κόσμο στον οποίο οι δημοσιογράφοι σιωπούν για το φόβο να διώκονται και οι πολίτες αναγκάζονται να ψιθυρίσουν στο σκοτάδι;»

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή και οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν το κυνήγι των μαγισσών εναντίον τους Wikileaks ... Ας βάλουν τέλος σε αυτόν τον αμερικανικό «πόλεμο» αυτού του τύπου κατά της ενημέρωσης εν γένει ...»

Ο κ. Assange έκανε επίσης έκκληση για την απελευθέρωση του Bradley Manning, του στρατιώτη των ΗΠΑ που φυλακίστηκε με την υποψία ότι παρείχε στους WikiLeaks τα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν από το δίκτυο το 2010, με μεγάλη αμηχανία της Ουάσιγκτον.

Τον περιέγραψε ως «παράδειγμα για όλους μας», υπενθυμίζοντας ότι πέρασε αυτή τη Τετάρτη «την 815η ημέρα του υπό κράτηση χωρίς δίκη, ενώ το νόμιμο ανώτατο όριο είναι 120 ημέρες».

Την ίδια ημέρα αυτής της Κυριακής, οι χώρες που περιλαμβάνονται στην UNASUR παρείχαν  ισχυρή υποστήριξη για το δικαίωμα του Ισημερινού να παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο στον Julian Assange και καταδίκασαν, με την ίδια ευκαιρία και με σαφείς όρους, τις απειλές για εισβολή της Μεγάλης Βρετανίας στη πρεσβεία. Δίνουν όλοι την πλήρη υποστήριξή τους σε πρωτοβουλίες που θα επιλύσουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την διαφορά μέσω διπλωματικής οδού.

Όλα αυτά για να πούμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει το δικαίωμα να αναμένει ότι η Μεγάλη Βρετανία και οι κύριοι οι σύμμαχοί της, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Ισημερινού και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσει ο κ. Ασάντζ να ταξιδέψει  προς τη νέα χώρα υποδοχής του.

Θυμάμαι ότι διάβασα ή άκουσα κάπου αυτό το λογοπαίγνιο (στα γαλλικά) με το όνομα του Assange: lAS des Anges, ο Άσσος των Αγγέλων. Και αφού το αναφέρω, γιατί να μην αναφέρω  ορισμένα αποσπάσματα από παρατηρήσεις που έγιναν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια δίνοντας ιδιαίτερο φωτισμό σε αυτά που ζούμε σήμερα;

Για όσους ενδιαφέρονται για τα Ευαγγέλια, μερικά αποσπάσματα ρίχνουν ένα πολύ σύγχρονο φως για αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο των επικοινωνιών και της πληροφόρησης. Πράγματι, μήπως βρισκόμαστε στο στάδιο όπου θέτουμε στο φως της ημέρας αυτά που ήταν  κρυμμένα και μήπως δεν ζούμε τη δαιμονοποίηση σε τεράστια κλίμακα όσων αποφάσισαν τον τερματισμό αυτών των υποκριτικών, παραπλανητικών και εγκληματικών σκηνικών;

Σε μια συζήτηση με τους μαθητές του, ο Ναζωραίος των Ευαγγελίων τους υπενθυμίζει ότι « ο μαθητής δεν είναι πάνω από τον κύριό, ούτε ο υπηρέτης πάνω από τον κύριό του» (Ματθ. 10, 24), και για να απεικονίσει τα λεγόμενα  του, τους διηγείται το ανέκδοτο όπου ο ίδιος κατηγορήθηκε από τους αντίπαλους του ως αρχηγό των δαιμόνων (Ματθ. 12, 25). Σε αυτό το πλαίσιο τους δίνει την εντολή να μην τους φοβούνται, επειδή «τίποτα, πράγματι, δεν είναι καλυμμένο που δεν θα αποκαλυφθεί, τίποτα το κρυμμένο που δεν θα γίνει γνωστό». (Ματθ. 10, 26)

Προειδοποίηση λοιπόν σε όσους και όσες εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμα ότι βρήκαν  καταφύγιο στα τείχη που προστατεύουν τα εγκληματικά μυστικά τους. Ο χρόνος φαίνεται να έχει έρθει όπου όλες και όλοι θα πρέπει να περπατήσουμε με ακάλυπτο το πρόσωπο μας.  Καταστροφικές στιγμές για τους υποκριτές, ψεύτες, χειραγωγούς και τους επαγγελματίες της παραπληροφόρησης.

Υπάρχουν, βέβαια οι WikiLeaks, οι Anonymous, αλλά πάνω απ 'όλα, υπάρχει η αφύπνιση της ανθρώπινης συνείδησης.
Oscar Fortin 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.