12/9/12

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε τη σύσταση του μηχανισμού διάσωσης

Γερμανία: «Ναι υπό όρους» στον ESM
Το «πράσινο φως» για την επικύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, αλλά και του δημοσιονομικού συμφώνου, έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ανοίγοντας το δρόμο για το σύστημα διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.
Το γερμανικό δικαστήριο είπε «ναι» υπό συγκεκριμένους όρους στην επικύρωση του ESM και του δημοσιονομικού συμφώνου, απορρίπτοντας ως «αβάσιμες» τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί εναντίον τους.
Συγκεκριμένα, στην ετυμηγορία του το δικαστήριο αναφέρει πως η Γερμανία μπορεί να επικυρώσει το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης και το δημοσιονομικό σύμφωνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της γερμανικής συνεισφοράς στον ESM χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Οποιαδήποτε αύξηση της γερμανικής συμμετοχής πάνω από τα 190 δισ. ευρώ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Ακόμα, οποιαδήποτε απόφαση του ESM πρέπει να υποβάλλεται πρώτα για προέγκριση και στις δύο βουλές της Γερμανίας. Το δικαστήριο απέρριψε μία σχετική ρήτρα εμπιστευτικότητας που περιέχεται στη συνθήκη.
Παράλληλα, οι δικαστές απέρριψαν προσφυγή Γερμανού βουλευτή κατά του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Υπενθυμίζεται ότι στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει προσωπικότητες και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση «Mehr Demokratie», με 37 χιλιάδες μέλη, την οποία εκπροσωπεί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν. Πρόκειται για τη μαζικότερη προσφυγή στην ιστορία της Γερμανίας.
Είχε προσφύγει επίσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Πέτερ Γκαουβάιλερ κ.ά.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι ευρωπαϊκές μετοχές και το κοινοτικό νόμισμα κινούνταν ανοδικά.

Ικανοποίηση στο Βερολίνο
Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου χαιρέτισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ. «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη. Με αυτή τη σαφή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο για διατήρηση του ευρώ σταθερού», είπε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σε δημοσιογράφους.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη γερμανική αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου.
Θετική για την Ευρώπη και το ευρώ [EUR=X]  χαρακτήρισε την απόφαση και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας πάντως την ανάγκη για κοινοβουλευτικό έλεγχο των αποφάσεων.
Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.