30/9/12

Εκτός οι «Μουτζαχεντίν του Λαού» Ομάδα της ιρανικής αντιπολίτευσης εκτός της λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ

Η Μαριάμ Ρατζαβί, εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης για την περίοδο μεταβίβασης της κυριαρχίας στον ιρανικό λαό .
Η Μαριάμ Ρατζαβί, εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης για την περίοδο μεταβίβασης της κυριαρχίας στον ιρανικό λαό .
Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων την οργάνωση της αντιπολίτευσης, «Μουτζαχεντίν του ιρανικού Λαού» (ΟΜΡΙ), ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.«Η υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε, σύμφωνα με το νόμο, να αποσύρει την οργάνωση "Μουτζαχεντίν του ιρανικού Λαού" και τα μέλη της από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», επισήμανε.

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη στο Παρίσι, η οργάνωση εκφράζει ικανοποίηση για τη «δίκαιη αυτή απόφαση».

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι «δεν συγχωρεί ούτε ξεχνά το ένοπλο παρελθόν της οργάνωσης, τις τρομοκρατικές της ενέργειες και την εμπλοκή της στις δολοφονίες Αμερικανών πολιτών στο Ιράν τη δεκαετία του 1970 και σε μια επίθεση σε αμερικανικό έδαφος το 1992».

Η Μαριάμ Ρατζαβί, εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης για την περίοδο μεταβίβασης της κυριαρχίας στον ιρανικό λαό, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες και να κάνουμε καλύτερα γνωστούς τους στόχους μας στη διεθνή κοινότητα και τον αμερικανικό λαό», είπε.

«Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Είναι μια δίκαιη απόφαση», προσθέτει η οργάνωση, που εδρεύει στη Γαλλία, τονίζοντας ότι το αμερικανικό αυτό μέτρο θα διευκολύνει την υποδοχή σε τρίτες χώρες μελών της που ζουν στο Ιράκ.

Οι «Μουτζαχεντίν του Λαού» θεωρούνταν από το 1997 τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν εγκατασταθεί στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988) με τη στήριξη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν για να οργανώνουν την ένοπλη δράση τους εναντίον του Ιράν.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πριν από την 1η Οκτωβρίου θα λάμβανε την απόφαση, βάσει της οποίας εκκενώνεται ένα στρατόπεδο στο Ιράκ, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, το οποίο είχαν καταλάβει οι «Μουτζαχεντίν του ιρανικού Λαού» εδώ και χρόνια.

Η ΟΜΡΙ έχει αποποιηθεί την ένοπλη βία και συνεργάζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να παρέχει πληροφορίες για το Ιράν.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.