31/10/12

Για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11 Άδειες για 4 τεμάχια της ΑΟΖ αποφάσισε να χορηγήσει το Υπουργικό

Διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια αρχίζουν σύντομα με τις κοινοπραξίες ENI, Cogas, Total  - Novatec και GP Global Resources και Total.
Διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια αρχίζουν σύντομα με τις κοινοπραξίες ENI, Cogas, Total - Novatec και GP Global Resources και Total.
Λευκωσία: Tην καταρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε απόψε το Υπουργικό Συμβούλιο.Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, οι άδειες αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11. Διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια αρχίζουν σύντομα με τις κοινοπραξίες ENI, Cogas, Total  - Novatec και GP Global Resources και Total.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια έχουμε αποφασίσει να εγκρίνουμε την κατ’ αρχήν άδεια και εννοείται να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τα οικόπεδα 2 και 3 με την κοινοπραξία των εταιριών ΕΝΙ, η οποία είναι ιταλικής προσέλευσης και της Cogas από την Νότιο Κορέα».  Σε ότι αφορά το οικόπεδο 9, είπε, «να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Total E&P Activities η οποία είναι σε σύμπραξη με τη Novatec και την GP Global Resources». Συμπλήρωσε τέλος ότι «σε ότι αφορά το οικόπεδο 11 με την εταιρεία Total».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αναμένεται οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός του 2013.

«Στη βάση και των κριτηρίων που έχουμε εξαγγείλει και των εκθέσεων και των μελετών έχει αποφασίσει να εγκρίνει την κατ’ αρχήν χορήγηση άδειας – λαμβάνοντας τους όρους διαπραγμάτευσης που αναφέρονται στους βασικούς άξονες διαπραγμάτευσης όπως καταγράφονται και στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής – για τέσσερα τεμάχια που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11. 

Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι «ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτά τα τέσσερα τεμάχια πρώτα απ’ όλα είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας δοθέντων των συνεργιών που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της γεωγραφικής εγγύτητας και συνέχειας αυτών των τεμαχίων με το τεμάχιο 12 όπου ανευρεθήκαν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι «για να συμβάλλει σε μια συνετή και αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας». Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μόνο για τα τέσσερα αυτά τεμάχια ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι είναι διεθνής πρακτική να γίνεται η αδειοδότηση σταδιακά.

Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση για τα υπόλοιπα τεμάχια συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι σε όλους τους αιτητές θα αποσταλεί επιστολή για το κατά πόσο επιθυμούν ανανέωση της άδειας τους για ακόμη 190 ημέρες. Πρόσθεσε ότι το χρονικό περιθώριο των αιτήσεων λήγει στις 17 Νοεμβρίου και υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης των εταιρειών δέκα ημέρες πριν τη λήξη του.

«Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης», είπε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να γίνει η επόμενη διερευνητική εξόρυξη ο Υπουργός είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης». Την ίδια ώρα όμως, υπενθύμισε ότι από το Φεβρουάριο έχει δημοσιευθεί το πρότυπο συμβόλαιο, το οποίο όπως ανέφερε, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.

«Είχαμε πει τότε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο πρότυπο συμβολαίου γιατί σήμερα αποκτήσαμε εμπειρία, άρα η βάση του συμβολαίου θα είναι αυτό», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη «από μια άποψη βοηθά περισσότερο να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις».

Αναμένεται, είπε, «οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το 2013».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στον πρώτο γύρο αδειοδότησης οι διαπραγματεύσεις είχαν διαρκέσει περίπου 8 μήνες, προσθέτοντας ότι «τότε βεβαίως, ήταν πολύ διαφορετικά τα δεδομένα και οι συνθήκες και ενδεχομένως τώρα να είναι πιο σύντομα».

Οσον αφορά στην έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, είπε ότι «αυτό θα καθοριστεί από το συμβόλαιο», υπενθυμίζοντας εκ νέου ότι η ερευνητική γεώτρηση της Noble ξεκίνησε εν τέλει πιο γρήγορα απ’ ότι προνοούσε το συμβόλαιο.

Αρα, σημείωσε, «θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε, εφόσον υπογραφούν τα συμβόλαια, νέες εξορύξεις στα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ουσιαστικά «η οικονομική πρόταση αποτελείται από δύο μέρη, το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εξόρυξη, δηλαδή το ποσοστό το οποίο μετά τα  ανακτήσιμα έξοδα  θα πηγαίνει στο κράτος, που συνήθως κυμαίνεται σε ψηλά ποσοστά, προσεγγίζει ενδεχομένως και το 70%», προσθέτοντας ότι «το δεύτερο ήταν οι προτάσεις για τα δικαιώματα υπογραφής».

Δηλαδή, διευκρίνισε, με την υπογραφή των συμβολαίων, οι κοινοπραξίες που θα εξασφαλίσουν την άδεια για εξόρυξη θα καταβάλλουν αυτό που λέγεται «signature bonus», μπόνους υπογραφών, όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτά είναι τα έσοδα 200 εκ. ευρώ για τα οποία έγινε αναφορά στις προτάσεις της κυβέρνησης (για την ανάπτυξη).

Αυτό υπολογίστηκε γενικά, είπε, με κάποιους μέτριους υπολογισμούς, λέγοντας ότι τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Εκείνο που έχει σημασία, είπε, είναι ότι με αυτή την απόφαση ανοίγουν κάποιες μεγάλες προοπτικές, πρώτα και κύρια και για την οικονομία της Κύπρου και για το ρόλο που διαδραματίζει ως ένας νέος σημαντικός ενεργειακός παίκτης και στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Αντιλαμβάνεστε το πόση σημασία έχει για την οικονομία μας η υπογραφή συμβολαίου με σημαντικές κοινοπραξίες που έχουν μεγάλη δραστηριότητα διεθνώς στα θέματα υδρογονανθράκων και πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλλεται για την οικονομία της Κύπρου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «με την υπογραφή συμβολαίου ξεκινούν σημαντικά έργα στην Κύπρο και σημαντικές επενδύσεις, όπως παράλληλα σημαίνει και δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα:


Ανοίγει διαπραγμάτευση με Total και Eni- Σε ξένους κολοσσούς τέσσερα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ

Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Λευκωσία: Δύο «οικόπεδα» στη γαλλική Total, το ένα με ρωσική συμμετοχή και δύο «οικόπεδα» στην ιταλική Eni, σε συνεργασία με την κορεατική KoGas, αποφάσισε να παραχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκινώντας ουσιαστικά διαπραγματεύσεις με αυτές για τις συμφωνίες ανάθεσης έρευνας εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, όπως και του ιδιαίτερα σημαντικού «φιλοδωρήματος» για την υπογραφή συμβολαίων. Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.


Συγκεκριμένα το Υπουργικό εξετάζοντας χθες τις εισηγήσεις του υπουργού Εμπορίου, που βασίστηκαν στην έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της γαλλικής Beicyp, αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία της γαλλικής Total (65%) της ρωσικής Novatec (17%) και της τράπεζας της Gazprom GPB Global (16%) για το περιζήτητο «οικόπεδο 9».

Στην Total αποφάσισε να αναθέσει και το «οικόπεδο 11». Το άλλο περιζήτητο «οικόπεδο», το «2», αλλά και το «οικόπεδο 3», αποφασίστηκε να δοθεί στην κοινοπραξία της ιταλικής Eni (80%) με την κορεατική KoGas (20%).

Δεν μπορεί να αποτελεί και τόσο απλή σύμπτωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μόλις επέστρεψε από επισκέψεις και συναντήσεις με τους επικεφαλής των «οικείων» κρατών -της Γαλλίας και της Ιταλίας-όπου το θέμα των υδρογονανθράκων κατείχε ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις.Πρόκειται για τέσσερα «οικόπεδα» για τα οποία δεν έχει άμεσες διεκδικήσεις η Τουρκία.

Όπως εξήγησε την Τρίτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Νεοκλής Συλικιώτης, το σκεπτικό της διάθεσης των συγκεκριμένων τεσσάρων «οικοπέδων» είναι ότι πληρούνται τα κριτήρια του διαγωνισμού, (εθνική ασφάλεια, δημόσιο συμφέρον, τεχνοοικονομική ικανότητα και εμπειρία, ταχύτητα υλοποίησης και «φιλοδώρημα» υπογραφής συμβολαίου).

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.