30/10/12

Θεωρούν απειλή τους μουσουλμάνους Ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι βλέπουν με καχυποψία το Ισλάμ


Φωτογραφία
Μια αυξανόμενη πλειονότητα των πολιτών στη Γαλλία πιστεύει ότι το Ισλάμ επηρεάζει σε υπερβολικό βαθμό την κοινωνία και σχεδόν οι μισοί θεωρούν τους μουσουλμάνους απειλή για την εθνική τους ταυτότητα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες. Η έρευνα που έκανε η εταιρεία Ιfop για την εφημερίδα Le Figaro, έδειξε ότι το 60% των Γάλλων πολιτών πιστεύει πως το Ισλάμ είναι πλέον «πολύ σημαντικό» στη Γαλλία, σε ό,τι αφορά την επιρροή του και την προβολή του, από 55% πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί την παρουσία της κοινότητας των μουσουλμάνων απειλή για την εθνική του ταυτότητα, έναντι ενός μόλις 17% που θεωρεί ότι αυτή εμπλουτίζει την κοινωνία. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε αδιάφορο για την παρουσία του Ισλάμ, σύμφωνα με τη Φιγκαρό. «Η δημοσκόπησή μας δείχνει μια περαιτέρω σκλήρυνση των απόψεων των Γάλλων», επισήμανε ο Ζερόμ Φουρκέ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών γνώμης της Ιfop, μιλώντας στην εφημερίδα.

Η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κοσμικού χαρακτήρα γαλλικού κράτους, στο οποίο η πλειονότητα των πολιτών είναι καθολικοί χριστιανοί, να ενσωματώσει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη, αμφισβητήθηκε έντονα τον Μάρτιο όταν ο Μοχάμαντ Μέραχ δολοφόνησε τρία Εβραιόπουλα, ένα ραβίνο και τρεις στρατιωτικούς. «Τα τελευταία χρόνια δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα που το Ισλάμ να μη βρίσκεται στην καρδιά της ειδησεογραφίας για κοινωνικούς λόγους: η μαντίλα, το φαγητό χαλάλ, δραματικές ειδήσεις όπως τρομοκρατικές επιθέσεις και γεωπολιτικοί λόγοι», επισήμανε ο Ζερόμ Φουρκέ.

Η διάδοση του φαγητού χαλάλ και η αυξανόμενη μετανάστευση, ειδικά από τη βόρεια Αφρική, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών νωρίτερα φέτος, όταν ο Νικολά Σαρκοζί επιδίωξε να αλιεύσει ψήφους από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ο Νικολά Σαρκοζί έχασε από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ αλλά ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UΜΡ), ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επανέφερε το ζήτημα του Ισλάμ στην ημερήσια διάταξη, υποστηρίζοντας ότι μουσουλμάνοι νέοι αρπάζουν τα γλυκά από τα χέρια των παιδιών κατά τη διάρκεια της νηστείας τον μήνα του Ραμαζανιού.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται επίσης μετά την κατάληψη ενός τεμένους από μια ακροδεξιά ομάδα στην πόλη Πουατιέ, στη δυτική Γαλλία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία «κηρύσσει τον πόλεμο» σε αυτό που αποκαλεί τον «Εξισλαμισμό της Γαλλίας».

ΑΠΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε στο Στρασβούργο ότι δεν θα διστάσει να «απελάσει εκείνους οι οποίοι επικαλούνται το Ισλάμ και αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη», μη σεβόμενοι τους νόμους και τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. «Για να είσαι Γάλλος ή για να ζεις στη Γαλλία, δεν είναι ανάγκη να αποκηρύσσεις την άσκηση της θρησκευτικής σου πίστης ή να απαρνείσαι τις ρίζες σου», τόνισε. Ωστόσο, σημείωσε πως «οι ιεροκήρυκες του μίσους, οι οπαδοί του σκοταδισμού, οι φονταμενταλιστές, εκείνοι οι οποίοι τάσσονται εναντίον των αξιών μας και των θεσμών μας, αυτοί οι οποίοι αρνούνται τα δικαιώματα των γυναικών, δεν έχουν θέση στη δημοκρατία» της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι όσοι αψηφούν τους νόμους, δεν μπορούν να μείνουν στη Γαλλία. 

Πολιτική χειραγώγηση
Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤΜουσάουι, πρόεδρος του Γαλλικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου (Conseil Francaisdu Culte Μusulman, CFCΜ), επισήμανε σε δηλώσεις του πως ο φόβος για το Ισλάμ, ανακινείται καθώς πολιτικοί επιχειρούν να χειραγωγήσουν τον πληθυσμό υποστηρίζοντας πως ο αυξανόμενος πληθυσμός των μουσουλμάνων μεταναστών και η εξάπλωση της θρησκείας τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία). «Το Ισλάμ έχει βγει από τη σφαίρα της θρησκείας κι έχει καταστεί πολιτικό ζήτημα», σημείωσε ο Μουσάουι. «Οι προσπάθειες να συσχετιστούν περιθωριακά φαινόμενα με την καθαυτή μουσουλμανική πίστη, πυροδοτούν την απόρριψη κάθε διάστασης του Ισλάμ» από πολλούς Γάλλους, ανέφερε.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι εξαπλώνεται η διάθεση απόρριψης των συμβόλων της ισλαμικής πίστης. Περίπου το 43% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στην οικοδόμηση νέων τζαμιών, από 39% το 2010, ενώ το 63% εξέφρασε την αντίθεσή του στο να επιτρέπεται στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες δημόσια, από 59% πριν από δύο χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απαγορεύσει οι μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.