29/10/12

Αυτή είναι η αληθινή Τουρκία

Σάββας Καλεντερίδης
 Δεν είναι λίγες οι δυνάμεις και οι παράγοντες στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, που είδαν στο πρόσωπο του Ερντογάν, αδιαμφισβήτητο ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τον μεγάλο αναμορφωτή, που θα μπορούσε να απαλλάξει την Τουρκία από τα βαρβαρικά, γενοκτονικά και εξόχως αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά που της προσέδιδε η σκληρή κεμαλική κάστα, που καθοδηγούσε όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις τον 20ό αιώνα, και να την οδηγήσει στους ήρεμους και πολιτισμένους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αυτές οι προσδοκίες ενέπνευσαν πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες στην Αθήνα, που -ούτως ή άλλως- αρέσκονται στον μιμητισμό και στην κλωνοποίηση πολιτικών που εκπορεύονται από ξένα κέντρα, οι οποίοι υιοθέτησαν και κατέστησαν εθνική πολιτική την ένθερμη υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Με βάση την πολιτική αυτή, η Ελλάδα, χώρα που αντιμετωπίζει ευθεία και απροκάλυπτη απειλή από την Τουρκία, με ένα casus belli να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη στις κυβερνήσεις της Αθήνας, θα έπρεπε να κάνει τη μεγάλη στροφή, να εγκαταλείψει, δηλαδή, την πολιτική των βέτο, με την οποία πρώτα λαμβάνεις πολιτικό αποτέλεσμα και μετά αίρεις το βέτο, και να υιοθετήσει την πολιτική των υποχωρήσεων, με την ελπίδα της παραπομπής των προβλημάτων στις Βρυξέλλες και της εξημέρωσης του θηρίου μέσω του εξευρωπαϊσμού του.
Η πολιτική αυτή ήταν ιδιοφυής, γιατί όντως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας πολιτικός γίγαντας -έστω και εν υπνώσει- που μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα στην Αγκυρα και να βοηθήσει στην επίλυση του ενός και μοναδικού προβλήματος που αναγνωρίζει η Ελλάδα, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με μια προϋπόθεση: ότι το πρόσωπο στο οποίο στήριξαν τις ελπίδες και την πολιτική τους η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες και η Αθήνα είναι το κατάλληλο και υιοθετεί κι αυτό τις βασικές αρχές και τους στόχους της πολιτικής αυτής.
Είναι αλήθεια ότι αυτήν τη δεκαετία, που διαρκεί το φιλόδοξο εγχείρημα εξημέρωσης του θηρίου που λέγεται Τουρκία, έγιναν κάποιες αλλαγές, άλλες επιδερμικές και άλλες δομικές, που βελτίωσαν το καρνέ της Αγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδυνάμωσαν σε μεγάλο βαθμό τους κύκλους εκείνους που πραγματικά ξερνούσαν επί δεκαετίες αγριότητα εναντίον των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων που κατοικούν στην Τουρκία, με έμφαση σε Κούρδους, Αρμένιους και Ελληνες.
 Ταυτόχρονα, με τις αλλαγές αυτές, ο Ερντογάν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαστική εξουσία, την πανεπιστημιακή ελίτ, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και άλλους κύκλους που απάρτιζαν ή σχετίζονταν με το βαθύ κράτος και καθόριζαν τους όρους του παιχνιδιού εξουσίας στην Τουρκία, κύκλοι που ήταν η πιο σοβαρή και άμεση απειλή για τον ίδιο και το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Το 2011, με τη σαφή και μεγαλειώδη νίκη του στις εκλογές του Ιουνίου, και το 2012, με την ολοκλήρωση των δικών που σχετίζονται με τους επίδοξους πραξικοπηματίες και την Εργκενεκόν, μπορούμε να πούμε ότι κλείνει ο κύκλος της εξουδετέρωσης των εσωτερικών αντιπάλων του και ο Ερντογάν αρχίζει να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως -για παράδειγμα- η σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στους Κούρδους, αφού με πολιτική απόφαση επέβαλε στην τουρκική Δικαιοσύνη (sic) να οδηγήσει στις φυλακές περίπου 10.000 Κούρδους πολιτικούς, όμως το πιο χαρακτηριστικό του τι αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί ο Ερντογάν είναι αυτό που ακολουθεί.
Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, βουλευτής Μπουρχάν Κουζού, πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του CNN Turk, στην οποία συζητιόταν η Εκθεση Προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία, δείχνοντας στους τηλεθεατές την έκθεση, είπε τα εξής:
«Αυτή είναι μια έκθεση που πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια. Εδώ δεν υπάρχουν σκουπίδια, όμως εγώ την πετάω κάτω στο πάτωμα. Να, την πετάω στα σκουπίδια».
Είναι τέτοια η έκταση της αγριότητας και της βαρβαρότητας που υποκρύπτεται κάτω από την προβιά του μετριοπαθούς Ισλάμ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χωρέσει σε ένα άρθρο. Καλούμε όμως τους αναγνώστες μας να αναλογιστούν τι μπορούν και τι έχουν να περιμένουν οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που είχαν την ατυχία να ζουν υπό τουρκική κατοχή, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όταν ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν, βουλευτής και συνταγματολόγος, δείχνει αυτήν την πρωτόγονης αγριότητας συμπεριφορά δημοσίως.
Ελπίζουμε να είδαν και να ανέλυσαν δεόντως τη σκηνή οι «αρμόδιοι» στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον.

14 σχόλια:

 1. Μόνο που υπάρχει κι ένα ρητό που λέει "απ΄ ότι ακούς μη πιστεύεις τίποτα κι απ΄ ότι βλέπεις τα μισά".

  Από την άλλη σε γενικές γραμμές όχι μόνον τα ένστικτα δεν έχουν εκπολιτιστεί και παραμένουν στο επίπεδο της εποχής των σπηλαίων, αλλά και η συνειδητά πολιτικοποίηση και των ιθυνόντων πολιτικών και των πολιτών βρίσκετε στο διαλεκτικό στάδιο της εκείνης εποχής όπως το αποτύπωσε ο Θουκυδίδης, στο διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μιλίων, πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια.

  Οπότε ακόμα και σήμερα είναι πολύ ποιο εύκολο να κάνεις κάποιον "Τούρκο", από το κάνει ο "Έλληνας" τον εαυτό του Έλληνα.

  Ούτε και οι δημογέροντες της Σκύρου τον πήγαιναν τον Τούρκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αληθινή Τουρκία είναι αυτή,πράγματι,η αληθινή Ελλάδα όμως,ποια είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα σε όλους τους διαχειριστές και φίλους του ιστοτόπου και χρόνια πολλά. Είθε το Ελληνικό Έθνος να συνχίζει να γράφει έπη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ηπείρου με την αγάπη για του ελευθερία. Διαβάζω από χθες ειδήσεις σε κουρδικούς ιστοτόπους (firatnews) πως υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων πολιτοφυλάκων και των ανταρτών του ΕΣΣ όταν οι αντάρτες επιχείρησαν να εισέλθουν σε Κουρδική γειτονιά. Μέχρι στιγμής, οι αντάρτες φάινεται ότι ηττήθηκαν τακτικά σε μικρής έκτασης συγκρούσεις ενώ και οι δύο πλευρές προέβησαν σε συλλήψεις αιχμαλώτων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ίσως σημάνει την αρχή του τέλους για τον ΕΣΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δυστυχώς ακόμη να γίνει αντιληπτό από ορισμένους φιλελεύθερους και διεθνιστές οτι μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν μπορεί να υπάρξει ΠΟΤΕ συνεργασία, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Οποιεσδήποτε φωνές υπέρ ελληνοτουρκικής φιλίας-συνεργασίας είναι από ουτοπικές μέχρι και προδοτικές. Άλλο το πως φαντάζονται κάποιοι τον κόσμο και άλλο το πως είναι. Το ελληνικό έθνος είναι μια πραγματικότις και το οτι υπάρχουν ελληνικά εδάφη που κατέχονται από τους Τούρκους είναι επίσης πραγματικότις. Η άλλη πραγματικότις είναι οτι η ανάγκη για επιβίωση βρίσκεται στην φύση του ανθρώπου. Είναι βάση αυτής της ανάγκης που ο Τούρκος είναι εχθρός. Ας αφήσουμε τις ανωμαλίες περί ειρήνης και συνεργασίας και ας οραματιστούμε πως θέλουμε την Ελλάδα του αύριο. Πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο η ηττοπάθειά μας και δεύτερο η Τουρκία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η Τουρκία είναι αυτή που ήταν πάντα.
  Οι δυτικοί "σύμμαχοι", πότε θα την καταλάβουν;
  Οσο για την Ελλάδα, αυτή πρέπει να τους τα πεί όλων έξω από τα δόντια γιατί η υπομονή έχει και τα όριά της.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ..Στον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλο- γές, επενδύουν Άγκυρα και Βρυξέλλες προσβλέποντας σε ξεπά- γωμα νέων τουρκικών κεφαλαίων και αναζωογόνηση των εντα- ξιακών διαπραγματεύσε- ων με αφετηρία το 2013

  ..Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ήδη προβεί σε «ουσιαστικές κρούσεις» προς την κυβέρνηση Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας το ξεπάγωμα τεσσάρων κεφαλαίων που είχε παγώσει μονομερώς, με προσωπική του απόφαση ο τέως Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκόζι. Όπως δε είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα διαμήνυσε προς το Παρίσι ότι «σε ένδειξη καλής θέλησης» και «για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών», η Γαλλία θα μπορούσε να ανοίξει «ως πρώτο βήμα» το τουρκικό κεφάλαιο «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», το οποίο ήταν έτοιμο προς άνοιγμα από το πρώτο εξάμηνο του 2007, αλλά ο κ. Σαρκοζί είχε διαφορετική άποψη και το πάγωσε εκτιμώντας ότι σχετίζεται με την απόκτηση καθεστώτος πλήρουςμέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν επιθυμούσε να προσδώσει στην Τουρκία.

  Πλησιάζουν εκλογές και οι "λεοντατρισμοί" θα είναι και πιο συνήθεις η οπραγματικότητα υποκρύπτεται αυτό είναι το Πραγματικό Πρόσωπο της Αγκυρας Οτι Κρύβει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατί, αυτό θα του προσδώσει του Ολάντ...περισσότερη δημοτικότητα; Ετσι ελπίζει;
  Να δώ μια φορά την Ευρώπη να ξυπνάει πριν φτάσει η φωτιά στις πατούσες της και ...τι στον κόσμο.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οἱ μυστικές μας ὑπηρεσίες ἔχουν δημιουργήσει προφὶλ τῆς προσωπικότητος τοῦ Ἐρντογάν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αγαπητέ Σάββα όπως έλεγε και ο αρχαίος πρόγονος και μεγάλος φιλόσοφος μας Σωκράτης που είχα την τιμή να πάρω το όνομα του 'Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα' δηλ. Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση..Δεν περιμένουμε κάτι άλλο από τους Τούρκους,έχουμε δει αρκετά αλλά σίγουρα όχι όλα ακόμα..

  Χαρίλαε η ηττοπάθεια μας από μας εξαρτάται και όπως λέει το ρητό 'το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι',και δυστυχώς εκεί πάσχουμε,στο να σηκώσουμε ψηλά ανθρώπους που θα μας πάνε μπροστά..Πιστεύω αν τα καταφέρουμε σε αυτό τον τομέα θα είμαστε νικητές σε πολλές πτυχές..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο Μόρτον Αμπράμοβιτς ξέρει Χαρίλαε
  Απο εκει και πέρα δυο δημοσιευματα-ενα αποκάλυψη του wikileaks και αλλο αποκάλυψη βίου υιού Ερντογάν στις ΗΠΑ- και απο τότε ο Ερντογάν άγεται και φέρεται απο την Αμερικανική διπλωματία και επίσης πιέζεται αφόρητα σε πολλά επίπεδα απ οτην Κοινότητα Γκουλέν που όλως τυχαίως εδρεύει στις ΗΠΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι, όπως ανέφερε και ο Καθηγητής κ. Ι. Μάζης σε συνέντευξή του στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ και είπε και βαθύς γνώστης των Τούρκων και των μουσουλμάνων (έζησε εργαζόμενος 15 χρόνια στην Σαουδική Αραβία), «μετριοπαθής μουσουλμάνος» ΔΕΝ υπάρχει!

  Είτε ακολουθεί το Κοράνι και είναι μουσουλμάνος, είτε δεν το ακολουθεί και δεν τυγχάνει τοιούτος!

  Όσον αφορά την συνεργασία μεταξύ γειτόνων, όποιος διαβάσει λίγη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, π.χ. το σύγγραμμα του αειμνήστου ιστορικού Ι. Πικρού «Τουρκικός Επεκτατισμός» Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ, και θυμηθεί τα διάφορα γεγονότα από το 1925 και επέκεινα , θα διαπιστώσει πως οποτεδήποτε η Ελλάς προσπάθησε να πλησιάσει τους Τούρκους, η αντιμετώπισή της εκ μέρους των ήταν τραγικά εις βάρος των συμφερόντων της.

  Ήδη, διαφαίνεται η προσπάθεια της σύγχρονης Τουρκίας υπό τον Ελληνικής καταγωγής, άρα και επικίνδυνο, Ερντογάν να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποίο θα φθάνει τουλάχιστον έως την Βιέννη!

  Το τι οραματίζονται ή καλλίτερα τι φαντάζονται οι αμερικανοί αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ή τι θεωρούν συμφέρον τους, πάλι με μία ιστορική αναδρομή, θα διαπιστώσει ο πιο φιλικός προς τις ΗΠΑ, πως αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ιστορία ή τουλάχιστον την πραγματική ιστορία και όχι και όχι το δικό τους wistfull thinking!

  Τι δέον γενέσθαι;

  Μα είναι αυτονόητο, άριστη παιδεία, καλή οικονομία, καλά οργανωμένο έντιμο κράτος και άριστες Ένοπλες Δυνάμεις!

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ευμένη δεν ξέρω αν καταφέρει τγο τουρκικό κράτος να την ανασυστήσει όμως το επικίνδυνο είναι
  - οτι υιοθετεί μεθόδους της,
  - οτι προβάλλεται ως συγχρονη εκφραση της και διαδοχη κατασταση της
  -οτι αποδέχεται πλήρως το παρελθόν της
  -οτι προσπάθεια μέσω της οικονομικής ισχύος να επιβάλλει και τις όποιες επιδιώξεις της χωρις να κρυβει τις εδαφικές διεκδικήσεις της
  -οτι αποδιδει στον ισλαμισμό τουρκικά εθνικά χαρακτηριστικά και τον χρησιμοποιεί ως μηχανισμό τοσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Φίλε ΑΚΡΙΤΑ,

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί Σου!

  Ας θυμηθούμε ότι περί το τέλος του Β΄ Π.Π., η Τουρκία ζήτησε, αφ' ενός μεν να ..... "ελευθερώσει" (!) τμήματα της Ελληνικής επικράτειας από τους Γερμανούς, αφ' ετέρου διετέθη εις τους συμμάχους για να χρησιμοποιηθεί υπ' αυτών ως χωροφύλακας των Βαλκανίων ....!

  Ευτύχως, η ... ευγενική τουρκική προσφορά δεν έγινε δεκτή ...., ακόμη και από τους Άγγλους οι οποίοι συνεχώς και μέχρι παρεξηγήσεως, προσεπάθουν να τους "βγάλουν" στον πόλεμο υπέρ των συμμάχων!

  ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ!

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.