30/10/12

Γερμανία-Τουρκία: Προβλήματα για τον Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο

Κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική προβλέπεται η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αύριο στο Βερολίνο για να συναντήσει την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σε αναζήτηση ενός θετικού μηνύματος για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Αλεβίτες, Κούρδοι και Αρμένιοι έχουν ανακοινώσει ήδη διαδηλώσεις εναντίον του, ενώ πληθαίνουν οι δηλώσεις γερμανών πολιτικών εναντίον της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη πάντως θα ξεκινήσει μάλλον ευχάριστα για τον Ερντογάν, ο οποίος απόψε θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας, στο «διπλωματικό τετράγωνο» της γερμανικής πρωτεύουσας. Το κτίριο κόστισε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και σηματοδοτεί την επιστροφή της Τουρκίας στην ιστορική περιοχή των πρεσβειών στο Βερολίνο. Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί περισσότερα από 1400 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Γερμανία ζουν σήμερα περισσότερα από 2,5 εκατ. άτομα τουρκικής καταγωγής, ενώ μόνο στο Βερολίνο ζουν 100.000 κάτοχοι τουρκικού διαβατηρίου.

Νωρίτερα πάντως ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου και βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ρούπερτ Πόλεντς δήλωσε ότι αναμένει από τον Τούρκο πρωθυπουργό σαφείς ενδείξεις υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, μια «ξεκάθαρη θετική δήλωση ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Συρία, ο Πόλεντς δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να υπολογίζει την Γερμανία, κάλεσε όμως την τουρκική κυβέρνηση να μεριμνήσει για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την περιοχή.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για εσωτερικά θέματα Χανς Πέτερ Ουλ δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Άγκυρας, ενώ τάχθηκε και κατά της προοπτικής ένταξης της χώρας στην Ένωση, επικρίνοντας το μη δημοκρατικό, όπως είπε, μοντέλο διακυβέρνησης του Ερντογάν και λέγοντας: «Η ΕΕ έχει από μόνη της αρκετά προβλήματα να λύσει στα επόμενα χρόνια. Όποιος ζητεί την γρήγορη ένταξη της Τουρκίας, είναι τρελός».

Για προβλήματα στους τομείς της δικαιοσύνης, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου έκανε λόγο η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Σαμπίνε Λοϊτχάουζερ-Σναρενμπέργκερ, η οποία πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. «Ακόμη και αν η Τουρκία προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία, ο δρόμος δεν είναι εύκολος», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.