30/10/12

Σχέσεις στρατηγικού εταίρου της Κύπρου με τη Ρωσία ζητά ο Γ. Λιλλήκας

Είναι ώρα για αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και μετουσίωσή τους σε σχέσεις στρατηγικού εταίρου, ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ενημερώνοντας για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ύστερα από πρόσκληση της Δούμας για συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις μελλοντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου- Ρωσίας.

«Είναι ώρα οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας να αναβαθμιστούν και από απλά φιλικές σχέσεις να μετουσιωθούν σε σχέσεις στρατηγικού εταίρου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αυτή ήταν και η θέση που ανέπτυξε στο γεύμα εργασίας με τον Αν. Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τον κ. Τιτόφ», ανέφερε. Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ίδια αισθήματα υπάρχουν και από πλευράς Ρωσίας η οποία βλέπει την Κύπρο ως μια ιδιαίτερα φιλική χώρα και υπάρχει όλη η καλή διάθεση για αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, από πλευράς Κυβέρνησης, Κοινοβουλίου αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι εξέθεσε τις απόψεις αναφορικά με τη λύση αλλά και τις ευθύνες της Τουρκίας η οποία με την αδιαλλαξία της αλλά και την επεκτατική της πολιτική δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα τη λύση του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι συζήτησε τα θέματα της οικονομίας όσον αφορά το φυσικό αέριο και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τις επιπτώσεις για την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπε, υπήρξε από ρωσικής πλευράς όσον αφορά την πρόταση για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και άμεση αξιοποίηση των εσόδων από το οικόπεδο «12». Κάλεσε την Κυβέρνηση να επεξεργαστεί και να θέσει αυτή την πρόταση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και να αξιοποιήσει το ρωσικό ενδιαφέρον. Είπε επίσης ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Πρόσθεσε ότι αξίζει να διερευνηθεί από πλευράς Κυβέρνησης γιατί αν είναι δυνατό να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέσα από τον ιδιωτικό τομέα αντί με την αύξηση του δημόσιου χρέους, αυτή θα πρέπει να είναι η επιλογή.

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι το ενδιαφέρον των Ρώσων για τον τομέα της ενέργειας είναι μεγάλο, όχι μόνο για τις αδειοδοτήσεις αλλά και για την επένδυση για τη δημιουργία της ενεργειακής υποδομής της Κύπρου. Έκανε λόγο για δυνατότητα αξιοποίησης από την ΚΔ του φυσικού αερίου για τη σύγκλιση των ενεργειακών της συμφερόντων με αυτά πολλών μεγάλων δυνάμεων. Ο ίδιος, είπε, καθησύχασε ότι το κυπριακό φυσικό αέριο δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με το ρωσικό, αλλά μπορούν να υπάρξουν τρόποι σύγκλησης των ενεργειακών συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να γίνει μέρος του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.