31/10/12

Ευρωπαϊκό πρόβλημα η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, λέει η αποστολή του Κοινοβουλίου

http://euractiv.gr/sites/euractiv.gr/files/articles_files/P021862001002-349729.jpgΤο άμεσο κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών στη Βένα και το Παλαιό Ελληνικό, ζήτησε η αποστολή που πραγματοποίησε στην Ελλάδα η οκταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ολλανδό φιλελεύθερο ευρωβουλευτή Jan Mulder, επισκέφθηκε την Ελλάδα το διάστημα 28-31 Οκτωβρίου, για να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα στην πολιτική παροχής ασύλου στη χώρα.

Ανησυχίες για τις ρατσιστικές επιθέσεις 
«Η διαχείριση της ροής μεταναστών από τις ελληνικές αρχές έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2010. Ωστόσο η κατάσταση σε κάποια κέντρα κράτησης όπως της Βένας και του Ελληνικού παραμένει ανησυχητική και η αντιπροσωπεία μας ζητά το άμεσο κλείσιμό τους», είπε ο Mulder.Ο Ολλανδός εξέφρασε και τις ανησυχίες του Κοινοβουλίου σχετικά με αναφορές για ρατσιστικές επιθέσεις:
«Παρόλο που χαιρετίζουμε την απόφαση μελλοντικής μεταφοράς των ευθυνών από την αστυνομία σε μια νέα υπηρεσία ασύλου που θα επεξεργάζεται τις σχετικές αιτήσεις, ανησυχούμε για τις εκκρεμότητες που απομένουν, και ζητούμε η υπηρεσία να καταστεί άμεσα λειτουργική και να εξετάσει τις εκκρεμείς υποθέσεις […] Μας ανησυχούν ακόμη και οι αναφορές περί ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών».

«Δεν ήρθαμε εδώ για να ασκήσουμε κριτική αλλά για να παρατηρήσουμε, να καταλάβουμε καλύτερα και να προσπαθήσουμε να προβούμε σε προτάσεις για το θέμα. Τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία είναι επίσης σύνορα της ΕΕ, επομένως η δύσκολη κατάσταση εδώ είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε.

Τριανταφυλλίδης: ΜΚΟ στα κέντρα κράτησης
Στην αποστολή του Κοινοβουλίου συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «κάθε κέντρο που δεν σέβεται τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να κλείσει άμεσα».

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι πλέον απαραίτητη η αύξηση της παρουσίας των ΜΚΟ στα κέντρα κράτησης των μεταναστών ενώ επεσήμανε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου έχουν προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην αποτελεσματικότητα του ελληνικού συστήματος ασύλου.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ασύλου, είναι η τεράστια καθυστέρηση που έχει δημιουργηθεί  από τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια (το λεγόμενο "backlog" με αριθμούς να κυμαίνονται από 45 000 έως 55 000 περιπτώσεις). Είναι ύψιστης σημασίας να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση που θα απεγκλωβίσει τόσους ανθρώπους από την μετέωρη κατάσταση στην οποία βρίσκονται για χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις δε για μια δεκαετία», είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.
http://euractiv.gr/

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.