31/10/12

Ανοίγει διαπραγμάτευση με Total και Eni- Σε ξένους κολοσσούς τέσσερα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ

Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ 
 Λευκωσία: Δύο «οικόπεδα» στη γαλλική Total, το ένα με ρωσική συμμετοχή και δύο «οικόπεδα» στην ιταλική Eni, σε συνεργασία με την κορεατική KoGas, αποφάσισε να παραχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκινώντας ουσιαστικά διαπραγματεύσεις με αυτές για τις συμφωνίες ανάθεσης έρευνας εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, όπως και του ιδιαίτερα σημαντικού «φιλοδωρήματος» για την υπογραφή συμβολαίων. Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Συγκεκριμένα το Υπουργικό εξετάζοντας χθες τις εισηγήσεις του υπουργού Εμπορίου, που βασίστηκαν στην έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της γαλλικής Beicyp, αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία της γαλλικής Total (65%) της ρωσικής Novatec (17%) και της τράπεζας της Gazprom GPB Global (16%) για το περιζήτητο «οικόπεδο 9».

Στην Total αποφάσισε να αναθέσει και το «οικόπεδο 11». Το άλλο περιζήτητο «οικόπεδο», το «2», αλλά και το «οικόπεδο 3», αποφασίστηκε να δοθεί στην κοινοπραξία της ιταλικής Eni (80%) με την κορεατική KoGas (20%).

Δεν μπορεί να αποτελεί και τόσο απλή σύμπτωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μόλις επέστρεψε από επισκέψεις και συναντήσεις με τους επικεφαλής των «οικείων» κρατών -της Γαλλίας και της Ιταλίας-όπου το θέμα των υδρογονανθράκων κατείχε ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις.Πρόκειται για τέσσερα «οικόπεδα» για τα οποία δεν έχει άμεσες διεκδικήσεις η Τουρκία.

Όπως εξήγησε την Τρίτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Νεοκλής Συλικιώτης, το σκεπτικό της διάθεσης των συγκεκριμένων τεσσάρων «οικοπέδων» είναι ότι πληρούνται τα κριτήρια του διαγωνισμού, (εθνική ασφάλεια, δημόσιο συμφέρον, τεχνοοικονομική ικανότητα και εμπειρία, ταχύτητα υλοποίησης και «φιλοδώρημα» υπογραφής συμβολαίου).
Επίσης, κρίθηκε ότι τα συγκεκριμένα τέσσερα «Οικόπεδα», ευνοούν σε περίπτωση διαπίστωσης εκμεταλ- λεύσιμων κοιτασμάτων, την ενίσχυση του αγωγού που θα ξεκινά από το «Οικόπεδο 12» και προφανώς την ενίσχυση του Τερ- ματικού Υγροποίη- σης, την κατανομή του κόστους υπο- δομών κ.τ.λ.

 Παράλληλα, δίδεται πλέον σαφώς η ευρωπαϊκή πορεία που δίνει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Την ίδια ώρα, μετά την ολοκλήρωση του Β γύρου αδειοδότησης, ξεκινά σχεδόν αμέσως ο «2½ γύρος», αφού οι εταιρείες και κοινοπραξίες που υπέβαλαν τις υπόλοιπες 9 αιτήσεις για «Οικόπεδα» που εξε- τάστηκαν χωρίς να απορριφθούν, θα κληθούν να επαναβεβαιώσουν τις προτάσεις τους με ισχύ έξι ημερών. Σκοπός είναι να εξεταστεί εντός εξαμήνου, αν θα προχωρήσει η Δημοκρατία σταδιακά με την ανάθεση και άλλων «Οικοπέδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.