22/11/12

Ειρήσθω Τα «κίνητρα» & το Κουρδικό

Με τον Λάζαρο Μαύρο 

Τ Η Ν ΩΡΑ που τα ημέτερα Ηττημένα Μυαλά διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα σκαρφιστεί τα ελκυστικότερα κίνητρα και την πιο δελεαστική «win-win» (σ.σ. «όλα τα… νούμερα κερδίζουν»!) συνθηκολόγηση στην Τουρκία, προς την οποία, χωρίς καν «να φάνε ψάρι με τον Ερντογάν στον Βόσπορο», προσφέρουν μέχρι και τη συνεκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων, αν η Άγκυρα αποδεχθεί τη «λύση» του διζωνικού Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς με τουρκική εκ περιτροπής προεδρία, η Τουρκία συνεχίζει να σπάει τα μούτρα της στις μάταιες επιχειρήσεις της να εξοντώσει τον επί 3η δεκαετία αήττητο κουρδικό ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα.

Ε Ν Α ΣΠΟΥΔΑΙΟ βιβλίο 560 σελ. κυκλοφόρησε πρόσφατα: «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν». Γραμμένο απ’ τον Μουράτ Καραγιλάν, εκ των ηγετών του ΡΚΚ, που διοικεί το κουρδικό κίνημα, μετά την επαίσχυντη (απ’ την Αθήνα του Σημίτη) παγίδευση στην Κένυα και τη φυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Οτζαλάν. Μεταφράστηκε από τον Σάββα Καλεντερίδη και κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Με εισαγωγή και σχόλια έγκυρων επιστημόνων που εμπιστευόμαστε την κρίση τους:

- ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ Μάριος: Ως προς την καθ’ αυτή έκδοση ο ιστορικός της Μέσης Ανατολής κι ο κάθε ερευνητής επαναστατικών κινημάτων και κρατικών μεθόδων κατίσχυσης θα έχει από τούδε και εις το εξής ένα εκπληκτικό εργαλείο πρωτογενούς έρευνας, παρόμοιο του οποίου δεν νομίζω να προϋπήρξε στον ελληνικό χώρο.
- ΗΦΑΙΣΤΟΣ Παναγιώτης: Είναι ταυτόχρονα ένα βιβλίο ιστορίας, διεθνών σχέσεων, πολιτικής επιστήμης, τέχνης του πολέμου - και ιδιαίτερα του ανταρτοπολέμου - και παράλληλα ένα βιβλίο από το οποίο αναβλύζει η αξίωση πολιτικής αυτοδιάθεσης, γραμμένο από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης των Κούρδων τις τελευταίες δεκαετίες, επιπλέον, είναι μια ζωντανή αφήγηση γεμάτη παραστάσεις ενός εν εξελίξει αγώνα ανεξαρτησίας, μια πραγματικά συναρπαστική εξιστόρηση.
- ΙΑΚΩΒΟΥ Χρήστος: Η εξελισσόμενη πολιτικοποίηση των Κούρδων στην Τουρκία, η στρατιωτικοποίηση του αγώνα τους και οι ποιοτικές μεταβολές που γνωρίζει το Κουρδικό Κίνημα γενικότερα στη Μέση Ανατολή, είναι μια πορεία ενός αγώνα χωρίς επιστροφή, την οποία συμπυκνώνει ο Μουράτ Καραγιλάν με τη διατύπωση ότι «δεν υπάρχει δύναμη που θα μπορούσε να νικήσει τους αντάρτες που έχουν αναπτύξει στρατηγικούς δεσμούς με τη γεωγραφία του Κουρδιστάν και απολαμβάνουν της ηθικής, πολιτικής και υλικής στήριξης του λαού της περιοχής.

- ΕΠΙΣΗΣ:
Ο καθηγητής Μάζης Ιωάννης, ο πρέσβυς ε.τ. Ελευθέριος Καραγιάννης, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης κι ο αντιστράτηγος ε.α. Ευστάθιος Στρατάκος.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τις ικανότητες ή τις ανικανότητες των λοιπών κομματικών ηγετών και αν είναι (ή ήταν ποτέ ή θα αποβούν στο μέλλον) άξιοι των περιστάσεων, να θυμίσουμε άραγε ότι, όταν η πλειονότητα του λαού αυτοπροσώπως στους δρόμους απαιτούσε μετά τον Όλεθρο στο Μαρί την παραίτηση Χριστόφια, ΟΥΔΕΙΣ ηγέτης σκέφτηκε καν να τηλεφωνήσει σε άλλον έναν, έστω για να συσκεφθούν πώς θα μπορούσαν ν’ αποκριθούν θετικά -και προπάντων αποτελεσματικά- στην παλλαϊκή αξίωση; Θ’ αποφεύγαμε, άραγε, την Τροϊκοκρατία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.