Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε σήμερα ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τη σημερινή αθώωση του πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», Ραμούς Χαραντινάι και των συγκατηγορούμενών του Ιντρίζ Μπαλιάι και Λάχμι Μπραχιμάι, αλλά από το γεγονός ότι ήταν δύσκολο να συλλεχθούν επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.
«Η έρευνα σε βάρος του Χαραντινάι ήταν πολύ δύσκολη. Δεν υπήρξε συνεργασία της εισαγγελίας του ICTY με το Κόσοβο, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να συλλεχθούν αποδείξεις για να απαγγελθούν κατηγορίες» ανέφερε η κ. Ντελ Πόντε σε δήλωσή της στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Όπως είπε, ακόμη και όταν εντοπίζονταν μάρτυρες για να καταθέσουν στη δίκη, στη συνέχεια άλλαζαν τις καταθέσεις τους.Για το λόγο αυτό η εισαγγελία ξεκίνησε νέα δίκη, ώστε να συγκεντρώσει επαρκείς αποδείξεις, αλλά και τότε δεν ήταν σε θέση να συλλέξει αρκετά στοιχεία, πρόσθεσε η κ. Ντελ Πόντε.Η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης των Χαραντινάι, Μπαλιάι και Μπραχιμάι, Μπεν Έμερσον, ο οποίος δήλωσε ότι η κ. Ντελ Πόντε πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.
"Το ICTY ιδρύθηκε για να δικάζει το σερβικό λαό" δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τ. Νίκολιτς σχολιάζοντας την αθώωση του Ρ. Χαραντινάι
Η απόφαση αθώωσης του πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» Ραμούς Χαραντινάι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ελήφθη κατά παράβαση της δικαιοσύνης και του δικαίου και όπως και οι προηγούμενες αποφάσεις του ICTY θα ενθαρρύνει τις αποσχιστικές τάσεις και θα επιβαρύνει τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.Ταυτόχρονα, η απόφαση του ICTY θα καταστρέψει τις μέχρι τώρα απόπειρες εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου –Πρίστινας και θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό στο σερβικό λαό, εκτίμησε ο πρόεδρος της Σερβίας.
«Δυστυχώς, πραγματοποιήθηκε η προσδοκία ότι το ICTY θα αποφυλακίσει τον Ραμούς Χαραντινάι, κατηγορούμενο για δολοφονίες, απάνθρωπη συμπεριφορά, παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου σε βάρος Αλβανών, Σέρβων και Ρομά αμάχων στο στρατόπεδο του αποκαλούμενου 'Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου' στη Γιαμπλάνιτσα το 1998» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου ενημέρωσης του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Η νέα απόφαση του ICTY δεν βασίζεται στο δίκαιο και στη δικαιοσύνη, βασικές αξίες στις οποίες θα έπρεπε να βασίζεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, σημείωσε.
Η αθώωση του πρώην διοικητή του ΑΣΚ, Ραμούς Χαραντινάι είναι μία ακόμη απόδειξη ότι το ICTY «ιδρύθηκε για να δικάζει τους Σέρβους πολίτες» πρόσθεσε.
«Το ICTY κρίνοντας απ’ όλα αυτά ιδρύθηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδρύθηκε για να δικάζει το σερβικό λαό. Έτσι, θέλουν να επιτύχουν τους προκαθορισμένους στόχους, τους οποίους γνωρίζει καλά η σερβική κοινή γνώμη» επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.
«Για τα φρικτά εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων του Κοσόβου δεν θα καταδικαστεί κανένας» ανέφερε ο κ. Νίκολιτς.
Κ.Γ. News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Δυστυχως οι Σερβοι χασανε. Για αυτο εμεινε παροιμοιωδης η φρασις "ουαί τοις ηττημενοις". Τελικως, εκεινο που υπαρχει ειναι μονο το δικαιο της ισχυος. Ολα τα αλλα ειναι κουραφεξαλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή