30/12/12

BBC: Αθήνα, η μόνη πρωτεύουσα στην ΕΕ χωρίς τζαμί

Θανάσης Γκαβός
Στην απουσία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και στην προοπτική ανέγερσης ενός αναφέρεται ρεπορτάζ του BBC. Τονίζεται ότι οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα, μοναδική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τζαμί, συνωστίζονται σε υπόγειους αυτοσχέδιους χώρους προσευχής, καθώς η ανέγερση τεμένους μετά την τουρκοκρατία θεωρείται από πολλούς ως «αν-ελληνική» (sic).
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των μουσουλμάνων στην Αθήνα τοποθετείται στις 300.000, λόγω του κύματος μεταναστών προς την ΕΕ που έχουν ως πύλη εισόδου την Ελλάδα.Από την πλευρά της μουσουλμανικής κοινότητας, ο εκπρόσωπος του Πακιστανο-ελληνικού Συνδέσμου, Σαγιέντ Μοχάμαντ Τζαμίλ, σημειώνει ότι η απουσία τεμένους είναι «πολύ μεγάλη τραγωδία» για τους μουσουλμάνους στην πόλη.«Η Ελλάδα παρήγαγε δημοκρατία και πολιτισμό και το σεβασμό της θρησκείας – αλλά δεν σέβονται τους μουσουλμάνους ώστε να τους παράσχουν ένα κανονικό, νόμιμο τζαμί», προσθέτει ο κ. Τζαμίλ. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι έχουν υπάρξει καταγγελίες επιθέσεων σε βάρος μουσουλμάνων από μέλη της Χρυσής Αυγής, η παρουσία της οποίας ενισχύει τις πιέσεις επί της κυβέρνησης ώστε η Αθήνα να προσφέρει ένα προστατευμένο τέμενος στους μουσουλμάνους.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο σχέδιο κατασκευής τεμένους χωρητικότητας 500 πιστών σε εγκαταλειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο κέντρο της πόλης (Βοτανικό), δίπλα σε μια μικρή εκκλησία. Σημειώνεται ωστόσο ότι στο παρελθόν ανάλογες υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν, λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων. Πρόβλημα ενδέχεται αυτή τη φορά να δημιουργήσει η οικονομική κρίση, προσθέτει το BBC, καθώς ίσως η κυβέρνηση βρει δύσκολο να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τεμένους με 1 εκατομμύριο ευρώ.Πάντως ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Στράτος Σιμόπουλος δηλώνει ότι η κατασκευή του τεμένους αποτελεί δέσμευση του ελληνικού κράτους, λέγοντας ότι ίσως η έναρξη των εργασιών είναι δυνατό να αρχίσει σε λίγους μήνες.

Παρόλα αυτά, προσθέτει το ρεπορτάζ, οι αντιδράσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δηλώνει στο BBC ότι η Ελλάδα υπέφερε πέντε αιώνες ισλαμικής τυραννίας υπό τον τουρκικό ζυγό και ότι «η κατασκευή του τζαμιού θα αποτελούσε προσβολή στους μάρτυρες που μας ελευθέρωσαν». Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα δεν μισεί κανέναν, αλλά πιστεύει ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι βρίσκονται στη χώρα παρανόμως ώστε να «εξισλαμίσουν την Ευρώπη».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι απόψεις του ακούγονται ισλαμοφοβικές και εκτός πραγματικότητας της πολυπολιτισμικής ΕΕ, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ απαντά ότι η Ελλάδα δεν είναι πολυπολιτισμική χώρα. «Είμαστε ένα ελληνικό έθνος και όλα τα υπόλοιπα είναι μια εφεύρεση της νέας τάξης και του σιωνισμού. Προσπαθούν να διαβρώσουν το χαρακτήρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.Το BBC μιλά και με Έλληνες κατοίκους της Αθήνας οι απόψεις των οποίων διίστανται σχετικά με την ορθότητα ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην πόλη.Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι το ζήτημα του τεμένους έχει γίνει σύμβολο του είδους του κράτους που είναι πρόθυμη να γίνει η Ελλάδα. «Η οικονομική κρίση έχει κάνει το έθνος πιο εσωστρεφές, πιο φοβισμένο», προσθέτει.

7 σχόλια:

  1. "...Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι απόψεις του ακούγονται ισλαμοφοβικές και εκτός πραγματικότητας της πολυπολιτισμικής ΕΕ, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ απαντά ότι η Ελλάδα δεν είναι πολυπολιτισμική χώρα. «Είμαστε ένα ελληνικό έθνος και όλα τα υπόλοιπα είναι μια εφεύρεση της νέας τάξης και του σιωνισμού. ..."

    Με το να ξευτιλιζεσαι διεθνως συνομολογωντας, δεν αντιμετωπιζεις το Ισλαμοφασισταριο - το αντιθετο.

    - Pat, Condell, "Ha Ha Islamophobia"
    http://www.youtube.com/watch?v=RfJ6FpabknY&list=UUWOkEnBl5TO4SCLfSlosjgg&index=1

    - "Είσαι Χριστιανός στην Σ. Αραβία; Φυλακή γρήγορα!"
    http://www.defencenet.gr/defence/item/είσαι-χριστιανός-στην-σ-αραβίαφυλακή-γρήγορα

    - Ianus, "Islam as it is lived in Turkey is stultified, riddled with hypocrisy, ignorant and intolerant of other religions' presence in Turkey"
    Reader comment on item: Talking Turkey
    http://www.danielpipes.org/comments/202055

    - dhimmi no more, "Best Mortadella!"
    http://www.danielpipes.org/comments/202039

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν φτιαχτει ορθοδοξη εκκλησια στη Σ. Αραβια (με καμπανες να ηχουν), τοτε να φτιαχτει τζαμιστην Αθηνα. Αλλιως αμετε στο διαολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μόνη πρωτεύουσα χωρίς τζαμί; Εύγε! Και έτσι να μείνει. Και θα μείνει!!

    ΥΓ Για την Σαλονίκη του Μπουτάρη δεν είμαι πολύ σίγουρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η Ελλάδα παρήγαγε δημοκρατία και πολιτισμό και το σεβασμό της θρησκείας... "
    Θα "συμφωνήσω" με τον κύριο Τζαμίλ πολύ σωστά τα λέει!
    Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ! μα ποτέ!!! δεν πρέπει να γίνει η ανέγερση του τεμένους ! Για να διαφυλάξουμε την δημοκρατία, τον πολιτισμό αλλά και τον σεβασμό προς τις άλλες θρησκείες!
    Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Ισλάμ δεν είναι καθόλου ανεκτικό προς τις άλλες θρησκείες ,δεν πιστεύει στην δημοκρατία και μισεί τον πολιτισμό!
    Είναι μεγάλο το θράσος τους, να απαιτούν και να πιέζουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ οι Έλληνες λιμοκτονούν, να δαπανήσουμε 1 εκ ευρώ.
    Εάν όντως βιώνουν μία τραγωδία ,δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζονται ,ας τραβήξουν λίγο πιο βόρεια ,στην Αγγλία του ΒΒC ,τους περιμένουν με ανοικτές αγκάλες και πολλά μα πολλά τζαμιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η μόνη ευρωπαική πρωτεύουσα χωρίς τζαμί..."
    Για να καταλάβουμε δηλαδή, το τζαμί είναι κριτήριο "εξευρωπαισμού";
    Δεν μας αφήνουνε ήσυχους και να κοιτάνε τις δουλιές τους;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαι κατι ακομα για τους χρησημους ηλιθιους τυπου BBC και The Guardian.

    Pat Condell, An illiberal consensus
    http://www.youtube.com/watch?v=D4YMbsEm3ms

    Pat Condell, The ugliest newspaper in Britain
    http://www.youtube.com/watch?v=GOgV6Fvc8wc

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.