29/12/12

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) συνεχίζει να λάμπει σαν ένα νεκρό αστέρι

Thierry Meyssan (μτφ. Κριστιάν)
Ενώ ο γαλλικός Τύπος ανακοινώνει περισσότερο από ποτέ την «επικείμενη κατάρρευση» της Συρίας και τη «φυγή του Μπασάρ αλ-Άσαντ», η πραγματικότητα επί του εδάφους έχει πλήρως ανατραπεί. Παρόλο που το χάος απλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, οι «απελευθερωμένες ζώνε» έλιωσαν σαν το χιόνι στον ήλιο. Χωρίς σταθερή μόνιμη βάση, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν έχει πια καμία προοπτική νίκης, ενώ η Ουάσιγκτον και η Μόσχα ετοιμάζονται να σημάνουν το τέλος του παιχνιδιού.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Μόλις εγκριθεί από τη γερουσία, η νέα κυβέρνηση Ομπάμα, θα παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Νομικά, αν και ο Πρόεδρος Ομπάμα διαδέχτηκε τον εαυτό του, η πρώην διοίκηση του έχει τη δυνατότητα μόνο να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν μπορεί να πάρει σημαντική πρωτοβουλία. 
Πολιτικά, δεν είχε αντιδράσει όταν, στο φόρτε της προεκλογικής εκστρατείας, ορισμένοι από τους συνεργάτες του έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποτύχει η συμφωνία της Γενεύης. Αλλά προχώρησε σε γενικό καθαρισμό μόλις ανακοινώθηκε η επανεκλογή του. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, αρχιτέκτονας του πολέμου στη Συρία, έπεσε στην παγίδα που του είχαν στήσει και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αφεντικά του ΝΑΤΟ και της αντιπυραυλικής ασπίδας τα οποία είχαν αντίρρηση για μια συμφωνία με τη Ρωσία, τέθηκαν υπό έρευνα για διαφθορά και αναγκάστηκαν να σιωπήσουν. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τέθηκε εκτός παιχνιδιού. Μόνο που εξέπληξε η μέθοδος που επελέγη για την εξάλειψη της: ένα σοβαρό περιστατικό υγείας που την έβαλε σε κώμα.
Από τη πλευρά του ΟΗΕ, τα πράγματα έχουν προχωρήσει. 
Το τμήμα επιχειρήσεων της διατήρησης της ειρήνης έχει υπογράψει μνημόνιο με την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) το Σεπτέμβριο. Επέβλεψε τον Οκτώβριο στο Καζακστάν τις ασκήσεις προσομοίωσης του ΟΣΣΑ για την ανάπτυξη «κυανο-τραγιάσκων» στη Συρία. Τον Δεκέμβριο, συγκέντρωσε τους στρατιωτικούς εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τους παρουσιάσει πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη. 
Παρά το γεγονός ότι αντιτίθενται σε αυτή τη λύση, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί υποκλίθηκαν στη αμερικανική θέληση.
Ωστόσο, η Γαλλία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Γενικών Γραμματέων του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, για να αλλάξουν το ειρηνευτικό σχέδιο της Γενεύης με βάση τις επιφυλάξεις που είχε θέσει στις 30 Ιουνίου.
Τελικά, ο ίδιος απέφυγε προσεκτικά να λάβει θέση, μεταδίδοντας απλώς τα μηνύματα μεταξύ των διαφόρων μερών της σύγκρουσης.
Ο λόγος είναι ότι στο έδαφος η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή θέση. Η στρατιωτική κατάσταση αντιστράφηκε. Οι ίδιοι οι Γάλλοι έχουν σταματήσει να επικαλούνται τις «απελευθερωμένες ζώνες» που φιλοδοξούσαν να κυβερνήσουν μέσω μιας εντολής των Ηνωμένων Εθνών. 
Αυτές οι περιοχές συνεχώς συρρικνώθηκαν, και όπου εξακολουθούν να υπάρχουν, βρίσκονται στα χέρια μη ευπαρουσίαστων σαλαφιστών. Τα στρατεύματα του ΕΣΣ έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να ανασυνταχθούν γύρω από την πρωτεύουσα για την τελική επίθεση. 
Οι Κόντρας ήλπιζαν να σηκώσουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σουνίτες στη πλειοψηφία, εναντίον του πολυθρησκευτικού καθεστώτος, με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησαν οι Χαρίρι στο Λίβανο να σηκώσουν τους Παλαιστίνιους σουνίτες του Nahr el-Bared κατά της σιιτικής Χεζμπολάχ. 
Όπως και στο Λίβανο, το εγχείρημα απέτυχε, επειδή οι ​​Παλαιστίνιοι ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι οι φίλοι τους, που πραγματικά αγωνίζονται για την απελευθέρωση της γης τους.  Συγκεκριμένα, κατά το πρόσφατο πόλεμο των οκτώ  ημερών του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, ήταν τα ιρανικά και συριακά όπλα που έκαναν τη διαφορά, ενώ οι μοναρχίες του Κόλπου δεν κίνησαν το παραμικρό δάχτυλο τους.
Ορισμένα στοιχεία της Χαμάς, πιστά στον Χάλεντ Μεσάαλ και χρηματοδοτούμενα από το Κατάρ, άνοιξαν τις πόρτες του στρατοπέδου Γιαρμούκ σε μερικές εκατοντάδες μαχητές του Μετώπου στήριξης των μαχητών της Ανατολής (συρολιβανεζικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα), που σχετίζεται επίσης με το Κατάρ. Πάλεψαν κυρίως κατά των ανδρών του PFLP-GC. 
Η συριακή κυβέρνηση ζήτησε μέσω SMS σε 180.000 κατοίκους του προσφυγικού στρατοπέδου να φύγουν το συντομότερο δυνατόν και τους προσέφερε προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχεία, σχολεία και γυμναστήρια στη Δαμασκό. Κάποιοι προτίμησαν να πάνε στο Λίβανο.
Την επόμενη μέρα, ο Αραβικός Συριακός Στρατός επιτέθηκε στο στρατόπεδο με βαρύ οπλισμό και ξαναπήρε τον έλεγχο του. 14 παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν στη συνέχεια μια συμφωνία κηρύσσοντας το στρατόπεδο «ουδέτερη ζώνη».
Οι μαχητές του ΕΣΣ αποσύρθηκαν με τάξη και συνέχισαν τον πόλεμο τους κατά της Συρίας στη γύρω περιοχή, ενώ οι πολίτες επέστρεψαν στα σπίτια τους. Βρήκαν ένα ερειπωμένο στρατόπεδο όπου τα σχολεία και τα νοσοκομεία είχαν καταστραφεί συστηματικά.
Με στρατηγικούς όρους, ο πόλεμος ήδη τελείωσε: Ο ΕΣΣ έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη που απολάμβανε για κάποια στιγμή και δεν έχει πια καμία πιθανότητα να κερδίσει. 
Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν ακόμα να πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει το σύστημα με τη δωροδοκία ανωτέρων αξιωματικών και προκαλώντας πραξικόπημα, αλλά γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν με τον ΕΣΣ. Μερικοί Κόντρας συνεχίζουν να καταφθάνουν, αλλά η ροή των χρημάτων και όπλων αρχίζει και στεγνώνει. Ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς στήριξης έχει σταματήσει, αν και δεν είναι ακόμη ορατές οι συνέπειες στο πεδίο της μάχης, λίγο πολύ όπως ένα αστέρι μπορεί να συνεχίσει να λάμψει πολύ καιρό μετά το θάνατό του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς αποφασίσει να γυρίσουν σελίδα και να θυσιάσουν τον ΕΣΣ. Του δίνουν ηλίθιες εντολές που στέλνουν τους Κόντρας στο θάνατο. Χιλιάδες σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα. 
Ταυτόχρονα, στην Ουάσιγκτον, το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (National Intelligence Council) ανακοίνωσε κυνικά ότι η «διεθνής Τζιχάντ» θα εξαφανιστεί σύντομα. 
Άλλοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει τώρα να αναρωτηθούν αν η νέα πολιτική δεν σημαίνει ότι θα θυσιαστούν και αυτοί.
Thierry Meyssan



1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.