31/12/12

Νήσοι Ώλαντ: Ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο

Νήσοι Ώλαντ: Ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Στην Φινλανδία ζει μία σουηδική μειονότητα η οποία αποτελεί το 5.5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι Σουηδοί κατοικούν κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Στα νησιά Ώλαντ στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Φινλανδία και την Σουηδία και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή αυτή. Παρά το ότι οι Σουηδοί αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Φινλανδίας η σουηδική είναι ισότιμη επίσημη με τα φινλανδικά γλώσσα. Στους δήμους όπου κατοικεί σουηδικό στοιχείο σε ποσοστό 6% και άνω, ο δήμος θεωρείται δίγλωσσος και όλα (πινακίδες, έγγραφα κλπ) γράφονται και στις δυο γλώσσες. Στα νησιά Ώλαντ όμως όπου κατοικεί συμπαγής σουηδικός πληθυσμός η επίσημη γλώσσα είναι τα σουηδικά και μόνο.Τα νησιά αυτά λοιπόν που επίσημα είναι ένα τμήμα της φινλανδικής επικράτειας με ευρεία αυτονομία και ουσιαστικά μια ανεξάρτητη χώρα.

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στα νησιά αυτά μπόρεσα να μελετήσω από κοντά τι σημαίνει πραγματικός σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων.  Ένα υπερσύγχρονο πορθμείο με μετέφερε με ένα ελάχιστο αντίτιμο σε έξη περίπου ώρες από το φινλανδικό λιμάνι του Τουρκού στην πρωτεύουσα των Ώλαντ, το Μαρίεχαμν. Αν αντιστοιχίσουμε το Τουρκού με τον Πειραιά, τα νησιά είναι όπου περίπου σε μας είναι οι Κυκλάδες. Το εισιτήριο για δυο άτομα και ένα αυτοκίνητο ήταν μόλις 27 ευρώ, σε μια χώρα θεωρούμενη ακριβή όπως η Φινλανδία! Πάνω από 6500 νησιά και νησίδες, όλα καταπράσινα, ένας πραγματικός παράδεισος το καλοκαίρι και ένας κυριολεκτικά παγωμένος τόπος τον χειμώνα (13.517 km2, 27.000 κάτοικοι)
Το κοινοβούλιο των Ώλαντ αριθμεί 30 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία. Στην εξουσία βρίσκεται το κόμμα των φιλελευθέρων (τα κόμματα εδώ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα φινλανδικά κόμματα) με πρωθυπουργό την κυρία Βιβέκα Έρικσον, η οποία προεδρεύει ενός 8μελούς υπουργικού συμβουλίου.

Στα υπουργεία του νησιού είναι κατανεμημένες οι εξής αρμοδιότητες: Υγεία και ιατρική περίθαλψη, προστασία περιβάλλοντος, βιομηχανία, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, χάραξη πολιτικής, ταχυδρομείο, επικοινωνίες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Στην Φινλανδική κυβέρνηση έχουν εκχωρηθεί οι εξής αρμοδιότητες: Διεθνείς σχέσεις, το μεγαλύτερο μέρος του δικαστικού συστήματος, οι φυλακές και τα τελωνεία.. Ένα τμήμα των κρατικών εσόδων των νησιών παραδίδεται στην κυβέρνηση του Ελσίνκι ως συμμετοχή των νησιών στις εκχωρημένες αρμοδιότητες,. Από αυτά τα χρήματα ένα μεγάλο τμήμα επιστρέφει πάλι στα νησιά από τον φινλανδικό προϋπολογισμό.  (περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Αν κάποιος νόμος της φινλανδικής βουλής έχει επίπτωση στα νησιά Ώλαντ, δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν εγκριθεί και από το κοινοβούλιο των νησιών.

Εδώ όλα είναι διαφορετικά από την Φινλανδία, τα νησιά έχουν δική τους σημαία, θυρεό, εθνικό ύμνο, ταχυδρομείο, γραμματόσημα, πινακίδες αυτοκινήτων, κωδικό στο διαδίκτυο. Ακόμα και οι δρόμοι διαφέρουν, είναι κόκκινοι χάρη στους κόκκινους βράχους των νησιών από τους οποίους χρησιμοποιείται το χαλίκι για την κατασκευή του ασφαλτοτάπητα.

Τα νησιά Ώλαντ είναι αποστρατιωτικοποιημένα, έχουν χαραγμένα θαλάσσια σύνορα τόσο με την Φινλανδία όσο και με την Σουηδία, Συγκεκριμένοι νόμοι δεν επιτρέπουν την αγορά ακινήτων στα νησιά σε Φινλανδούς και σε άλλους ξένους, ώστε να μην μπορεί να γίνει δημογραφική αλλοίωση. Δεν επιτρέπεται η ύπαρξη φινλανδικών σχολείων. Τα Ώλαντ είναι μέλος του συμβουλίου σκανδιναβικών χωρών (Nordic council). Στην συνθήκη προσχώρησης της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα νησιά μνημονεύονται ως «τρίτη περιοχή» και σε χωριστό τμήμα της συνθήκης αναφέρονται οι ειδικές συνθήκες στα νησιά όπως η μη ελεύθερη αγορά ακινήτων από κοινοτικούς πολίτες και η μη ύπαρξης δυνατότητας επιχειρήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες στα νησιά.

Οι νησιώτες αυτοί φαίνεται πως προτιμούν τις διάφορες εκδηλώσεις, αγώνες, φεστιβάλ, φολκλόρ να διαδέχονται η μία την άλλη ώστε να προσελκύουν πλήθος επισκεπτών (δυο σουηδικές ναυτιλιακές εταιρείες, η Viking και η Seal lines συνδέουν το Μαρίεχαμν με το Τουρκού, το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη),  έτσι οι νησιώτες  εξασφαλίζουν ένα υψηλό εισόδημα. 

Σκέφτομαι την κατάσταση που επικρατεί στην Βόρειο Ήπειρο με τις συνεχείς προσπάθειες της Αλβανίας, σε κάθε τομέα, να στραγγαλίσουν, να αλβανοποιήσουν, να αφελληνίσουν, να φυμώσουν, να… τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Σίγουρα η Φιλανδία σέβεται τα δίκαια των μειονοτήτων όμως και η Σουηδία όταν το 1921 λίγο μετά την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από την Ρωσία, δημιουργήθηκε η κρίση των Ώλαντ, προσέφυγε τότε στην Κοινωνία των Εθνών και προσπάθησε, και πέτυχε τότε να βγει μια απόφαση, ίσως όχι της ενσωμάτωσης των νησιών στην Σουηδία όπως θα ήθελε, αλλά μιας απόφασης βάσει της οποίας οι νησιώτες των Ώλαντ, αυτόνομοι, κύριοι της περιοχής τους μπορούν εν ειρήνη και ευημερία να ζήσουν στον τόπο τους.

Και συνεχίζω να σκέφτομαι… Βόρειος Ήπειρος, Ίμβρος, Τένεδος, Κύπρος, γιατί όχι και σε μας τα ίδια; Μας λείπει τίποτα; 

1 σχόλιο:

  1. ετσι επρεπε να γινει και με την επτανησο πολιτεια.. αλλα δυστυχως την καταπιε τον ανθελληνικο κρατος των αθηνων..αλλα θα γυριζει ο μυλος παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.