29/12/12

Αλβανοί κληρικοί απαντούν στις επιθέσεις εναντίον του Αναστάσιου

Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων επίσκοποι, πρεσβύτεροι και μοναχοί, αποκρούουν τα βέλη που ρίπτουν ακραίοι κύκλοι συμπατριωτών τους
Οι 42, Επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων με κοινό κείμενό τους απαντούν στα πρόσφατα συκοφαντικά δημοσιεύματα
Οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας προκάλεσαν αγανάκτηση στους Χριστιανούς Ορθοδόξους της Αλβανίας.
Η επιστολή της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, όπως έγραψε την Πέμπτη «Το ΒΗΜΑ», φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των ενεργειών των ακραίων στοιχείων της Αλβανίας που το τελευταίο διάστημα εντείνονται, ενώ φαίνεται ότι έχουν διατυπωθεί ακόμη και απειλές κατά της ζωής του κ. Αναστασίου. Γι αυτό και 42 επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι και μοναχοί που υπηρετούν στην Εκκλησία της Αλβανίας με κοινό κείμενό τους έσπευσαν να εκφράσουν την αγανάκτισή τους για τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του Προκαθήμενου της Εκκλησίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, στα είκοσι χρόνια της διακονίας τους, έχει χειροτονήσει 146 κληρικούς που υπηρετούν σε όλη την Αλβανία (Αρχιεπισκοπή Τιράνων, Μητρόπολη Βερατίου, Κορυτσάς και Αργυροκάστρου).
Η αναγνώριση του έργου της Αρχιεπισκοπής, επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας, στις επιθέσεις. Σύμφωνα με συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Βοστόνης, στην ερώτηση «ποια στάση κρατά απέναντί σας η επίσημη κυβέρνηση της Αλβανίας», είπε: «για να δείτε το παράδοξο που υπάρχει εδώ, τα Χριστούγεννα μας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο για τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου γενικότερα στην Αλβανία, μας επισκέφθηκε η πρόεδρος της Βουλής η κ. Τοπάλι με όλη την επισημότητα. Την Πέμπτη είχαμε ένα γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Νισάνι όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας και τα πράγματα κυλούν κανονικά σαν να μην υπάρχει τίποτε ούτε η πρώτη απογραφή, ούτε η δεύτερη φωνή των ακραίων εθνικιστών εδώ».
Στην ερώτηση εάν φοβάται απάντησε «όχι, όχι καθόλου» και συμπλήρωσε πως «εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εχθρό, οι άλλοι μπορεί να μας βλέπουν έτσι, αλλά για μας όλοι είναι πρόσωπα σεβαστά τα οποία το μόνο που έχομε να τους πούμε είναι φροντίστε να λέτε την αλήθεια και να μην οδηγείτε τον κόσμο σε λάθος κατεύθυνση».
Αλλωστε και οι 42 κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων στην επιστολής τους επισημαίνουν ότι «και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές. Όπως ο ίδιος δηλώνει, όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε, ούτε τον θάνατο. "Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον"».

Συγκεκριμένα ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, από το 1992 μέχρι σήμερα υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, έχει θέσει ως αρχή της να μη συνδέεται ή αντιπαρατίθεται με πολιτικά κόμματα. Είναι αφοσιωμένη στο θρησκευτικό της έργο, με τις πολλές κοινωνικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και άλλες πρωτοβουλίες.
Μετά τη δημοσίευση της Επισήμου Δηλώσεώς της σχετικά με τα ανακριβή αποτελέσματα της Απογραφής του 2011, εκδηλώθηκε μια σκληρή συκοφαντική επίθεση ενός πολιτικού σχηματισμού εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Με βαριές κατηγορίες «για τις αντισυνταγματικές πράξεις», για συνεργασία με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδος και για «αντιαλβανική δραστηριότητα» «εναντίον εδαφικής ακεραιότητα/ος της Αλβανίας». Τέλος, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφαιρεθεί η Ανωτάτη διάκριση του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη που τού απενεμήθη προ τριετίας.
Ασφαλώς, όσοι γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, και μεταξύ αυτών εμείς οι Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, όλοι Αλβανοί πολίτες, που τον παρακολουθούμε από κοντά και συνεργαζόμαστε μαζί του όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην Αλβανία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αναίσχυντα αναφερόμενοι χαρακτηρισμοί είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, εντελώς άδικοι και διαστρεβλώνουν την αλήθεια.
Επειδή όμως τα θέματα εθνικής και θρησκευτικής σημασίας είναι πολύ ευαίσθητα, ιδίως τον τελευταίο καιρό, και η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει απληροφόρητους πολίτες και ιδίως νέους, θεωρούμε υποχρέωσή μας,  βάσει της πείρας μας, να δώσουμε κι? εμείς μια απάντηση, σαφή και οριστική, στη σειρά των ψευδών και αδίκων κατηγοριών, που με πείσμα επαναλαμβάνονται κατά καιρούς, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά την τελευταία εικοσαετία ζει και εργάζεται ακούραστα μαζί μας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια κοντά στον λαό ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους (1997, 1999), βοηθώντας, με αγάπη και αυτοθυσία, όχι μόνο τους Ορθοδόξους αλλά και όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι πασίγνωστη -όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και διεθνώς- η τεράστια συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην πλήρη ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και τη μεγαλύτερη άνθηση που γνώρισε η ιστορία της Εκκλησίας της Αλβανίας• και συγχρόνως στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής προνοίας και πολιτισμού. Και ακόμη, η πρωτοβουλία του, το 1999, να κινητοποιήσει παγκόσμιους χριστιανικούς οργανισμούς για να βοηθηθούν περίπου 33.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Μόνο όσοι είναι τυφλωμένοι από φανατισμό δεν θέλουν να τα βλέπουν. Όμως το κολοσσιαίο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου δεν κατεδαφίζεται με υβριστικά λόγια, χαλκευμένα ψεύδη, αβάσιμες υποψίες συκοφαντικών ισχυρισμών. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ορθοδόξων και άλλοι αμερόληπτοι Αλβανοί πολίτες, που παρακολουθούν το έργο του, γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα.
Υπερβαίνει, πάντως, τα όρια του γελοίου, άνθρωποι εντελώς άσχετοι με την Ορθοδοξία,  που ίσως δεν έχουν καν ανάψει στην Εκκλησία ένα κερί, αλλά και γνωστοί υπονομευτές της,  να εμφανίζονται ως προστάτες των Αλβανών Ορθοδόξων, ως ειδικοί στην Eκκλησιαστική Ιστορία της Ορθοδοξίας, και να αποφαίνονται πάνω σε θέματα Εκκλησιαστικού Κανονικού Δικαίου.
Τελικά δε να επιχειρούν να δώσουν συμβουλές στους Αλβανούς Ορθοδόξους για το ποιά πρέπει να είναι η εκκλησιαστική ηγεσία τους. Εμείς, οι Αλβανοί κληρικοί ως και εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι Αλβανοί υπήκοοι, που ακολουθούμε με αφοσίωση τον ηγέτη μας, δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε λιγότερο πατριώτες. Διαθέτουμε πείρα, κρίση και ήθος. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον Αρχιεπίσκοπό μας, ότι ζει και συμμερίζεται τις δυσκολίες της ζωής μας, βοηθώντας τους πάντες, χωρίς διάκριση.
 Όσον αφορά το παράσημο Σκεντέρμπεη, όπως καλά γνωρίζουμε, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι επίσης επίτημος δημότης Τιράνων και Κορυτσάς και δεν στερείται από μεγάλες διακρίσεις. Η γενικότερη διεθνής συμβολή του στη Θρησκειολογική Επιστήμη, στον διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών έχει διεθνώς αναγνωρισθεί και τιμηθεί με πανεπιστημιακά διδακτορικά διπλώματα (17) και διεθνή βραβεία (25) από πολλές χώρες. Έχει προσέτι εκλεγεί Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Γενεύη) και επίτιμος Πρόεδρος της Παγκοσμίου  Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη (Νέα Υόρκη). Όλες αυτές οι διακρίσεις του Αρχιεπισκόπου μας αντανακλούν τιμητικά και στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και στην ίδια τη χώρα.
Όσο για τις συμβουλές, ή, μάλλον, τις απειλές εναντίον της ζωής του, δεν ανησυχεί, ούτε τον φοβίζουν. Και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές. Όπως ο ίδιος δηλώνει, όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε, ούτε τον θάνατο. "Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον"».

Ερυθρόμαυρη Συμμαχία: «Αναστάσιε φύγε από την Αλβανία»
Αντωνιάδου Μαρία 
Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, «αδελφό κόμμα» της Χρυσής Αυγής στην Αλβανία, στοχοποιεί για μια ακόμη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και καλεί τον Πρόεδρο της Αλβανίας να του αφαιρέσει ανώτατη τιμητική διάκριση που του είχε επιδοθεί«Εφτασε, ο καιρός να πούμε στον Αναστάσιο Γιανουλλάτο "απομακρύνσου ειρηνικά από την Αλβανία". Κλείσε τα τελευταία χρόνια της ζωής σου όσο πιο μακριά από αυτή τη χώρα και το λαό, ο οποίος χάριν της αληθείας πρέπει να το πούμε, σε είδε ως ένα επικίνδυνο δοθιήνα, ο οποίος στο όνομα της θρησκείας και της αλβανικής ορθοδοξίας εργάστηκε για τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Εκκλησίας». Με τις φράσεις αυτές η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία στοχοποιεί για μια ακόμη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και καλεί τον Πρόεδρο της Αλβανίας να του αφαιρέσει την ανώτατη τιμητική διάκριση η οποία του είχε επιδοθεί πριν από τρία χρόνια από το Αλβανικό κράτος για την προσφορά του στην Εκκλησία και στην αλβανική κοινωνία Μάλιστα, στην ομιλία της επίσημης τελετής της απονομής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Αλβανίας, μεταξύ άλλων, είχε πει: «κατά τη διάρκεια των κοινωνικών κρίσεων και των τραυματικών φάσεων της μεταβατικής περιόδου, είδαμε τους αντιπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων να γίνονται στυλοβάτες της κοινωνικής ειρήνης. Αυτοί οι πνευματικοί οραματιστές ηγέτες αναδείχθηκαν άοκνοι εργάτες του κοινωνικού και διαθρησκειακού διαλόγου, ακατάπαυστοι συνεργοί στην καλλιέργεια της δημοκρατίας στον τόπο μας… Η απονομή του ανωτάτου παράσημου που φέρει το όνομα του μεγάλου ενοποιού ηγέτη μας μου προσφέρει την εξαιρετική ευχαρίστηση και την ευκαιρία να εκφράσω την τιμή και την αναγνώριση της Πολιτείας για την δραστηριότητά σας, η οποία διακονεί τον Θείο λόγο και την Αλβανία» .
Οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας προκαλούν φόβο στους Χριστιανούς Ορθοδόξους που ζουν στην Αλβανία καθώς ο κ. Αναστάσιος κατηγορείται για αντιαλβανική δραστηριότητα: «Βλέποντας και συγκρίνοντας το τι έκαναν οι σημερινοί ιθύνοντες της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, δηλώνουν προς τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνη, ειδικά τα τελευταία έτη, στη μνήμη μας έρχονται τα ντροπιαστικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κλεισούρα, Βουλιαράτες, Χιμάρα, Βοβοστίτσα, Κοσίνα κ.λ.π.. Σ´όλα αυτά τα γεγονότα δυστυχώς ήταν εμφανές το χέρι των Ελλήνων ηγετών της σημερινής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας. Με την πολιτική, προσθέτουν, που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της, εύκολα κατανοείται, η στήριξη που παρείχαν στην πολιτική του ελληνικού κράτους, όπως και των εδαφικών διεκδικήσεων κατά της Αλβανίας».
Και κατά της Ερυθρόμαυρη Συμμαχία «στην αντιαλβανική δραστηριότητα που συντελείται …(…) το σημαντικότερο ρόλο (…) διαδραμάτισε ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο καταληψίας ηγέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Επί δύο δεκαετίες, αυτός εργάζεται, ισχυρίζονται, για τα συμφέροντα της Ελλάδος, συνεχίζοντας πιστά το δρόμο του Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πριν από 100 χρόνια και πάνω, αφιέρωσε τη ζωή του στον ελληνισμό της Ηπείρου, στο άνοιγμα των σχολείων και Εκκλησιών σε περιοχές ιστορικά γεμάτες από Αλβανούς».
Η επιστολή φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των ενεργειών των ακραίων στοιχείων της Αλβανίας που το τελευταίο διάστημα προκαλούν φόβο μεταξύ των ορθοδόξων καθώς φαίνεται ότι έχουν διατυπωθεί ακόμη και απειλές κατά της ζωής του κ. Αναστασίου. Γι αυτό και 42 , Επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί που υπηρετούν στην Εκκλησία της Αλβανίας με κοινό κείμενο τους έσπευσαν να στηρίξουν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας τους δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «όσο για τις συμβουλές ή μάλλον, τις απειλές εναντίον της ζωής του, δεν ανησυχεί, ούτε τον φοβίζουν. Και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές. Όπως ο ίδιος δηλώνει, όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε, ούτε τον θάνατο. "Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον"».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των 42 κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας

Διαβάστε την επιστολή της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας προς τον πρόεδρο της Αλβανίας 

ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Νήσοι Ώλαντ
    Ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο


    Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

    Στην Φινλανδία ζει μία σουηδική μειονότητα η οποία πληθυσμιακά είναι το 5.5% του συνολικού πληθυσμού της Φινλανδίας. Οι Σουηδοί κατοικούν κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Στα νησιά Ώλαντ στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Φινλανδία και την Σουηδία οι Σουηδοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Παρά το ότι οι Σουηδοί αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Φινλανδίας η σουηδική είναι ισότιμη επίσημη με τα φινλανδικά γλώσσα. Στους δήμους όπου κατοικεί σουηδικό στοιχείο σε ποσοστό 6% και άνω, ο δήμος θεωρείται δίγλωσσος και όλα (πινακίδες, έγγραφα κλπ) γράφονται και στις δυο γλώσσες. Στα νησιά ¨Ωλαντ όμως όπου κατοικεί συμπαγής σουηδικός πληθυσμός η επίσημη γλώσσα είναι τα σουηδικά και μόνο.
    Τα νησιά αυτά λοιπόν που επίσημα είναι ένα τμήμα της φινλανδικής επικράτειας με ευρεία αυτονομία και ουσιαστικά μια ανεξάρτητη χώρα.
    Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στα νησιά αυτά μπόρεσα να μελετήσω από κοντά τι σημαίνει πραγματικός σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων. Ένα υπερσύγχρονο πορθμείο με μετέφερε με ένα ελάχιστο αντίτιμο σε έξη περίπου ώρες από το φινλανδικό λιμάνι του Τουρκού στην πρωτεύουσα των Ώλαντ, το Μαρίεχαμν. Αν αντιστοιχίσουμε το Τουρκού με τον Πειραιά, τα νησιά είναι όπου περίπου σε μας είναι οι Κυκλάδες. Το εισιτήριο για δυο άτομα και ένα αυτοκίνητο ήταν μόλις 27 ευρώ, σε μια χώρα θεωρούμενη ακριβή όπως η Φινλανδία! Πάνω από 6500 νησιά και νησίδες, όλα καταπράσινα, ένας πραγματικός παράδεισος το καλοκαίρι και ένας κυριολεκτικά παγωμένος τόπος τον χειμώνα (13.517 km2, 27.000 κάτοικοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κοινοβούλιο των Ώλαντ αριθμεί 30 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία. Στην εξουσία βρίσκεται το κόμμα των φιλελευθέρων (τα κόμματα εδώ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα φινλανδικά κόμματα) με πρωθυπουργό την κυρία Βιβέκα Έρικσον, η οποία προεδρεύει ενός 8μελούς υπουργικού συμβουλίου.
    Στα υπουργεία του νησιού είναι κατανεμημένες οι εξής αρμοδιότητες: Υγεία και ιατρική περίθαλψη, προστασία περιβάλλοντος, βιομηχανία, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, χάραξη πολιτικής, ταχυδρομείο, επικοινωνίες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Στην Φινλανδική κυβέρνηση έχουν εκχωρηθεί οι εξής αρμοδιότητες: Διεθνείς σχέσεις, το μεγαλύτερο μέρος του δικαστικού συστήματος, οι φυλακές και τα τελωνεία.. Ένα τμήμα των κρατικών εσόδων των νησιών παραδίδεται στην κυβέρνηση του Ελσίνκι ως συμμετοχή των νησιών στις εκχωρημένες αρμοδιότητες,. Από αυτά τα χρήματα ένα μεγάλο τμήμα επιστρέφει πάλι στα νησιά από τον φινλανδικό προϋπολογισμό. (περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Αν κάποιος νόμος της φινλανδικής βουλής έχει επίπτωση στα νησιά Ώλαντ, δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν εγκριθεί και από το κοινοβούλιο των νησιών.
    Εδώ όλα είναι διαφορετικά από την Φινλανδία, τα νησιά έχουν δική τους σημαία, θυρεό, εθνικό ύμνο, ταχυδρομείο, γραμματόσημα, πινακίδες αυτοκινήτων, κωδικό στο διαδίκτυο. Ακόμα και οι δρόμοι διαφέρουν, είναι κόκκινοι χάρη στους κόκκινους βράχους των νησιών από τους οποίους χαλίκι χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ασφαλτοτάπητα.
    Τα νησιά Ώλαντ είναι αποστρατιωτικοποιημένα, έχουν χαραγμένα θαλάσσια σύνορα τόσο με την Φινλανδία όσο και με την Σουηδία, Συγκεκριμένοι νόμοι δεν επιτρέπουν την αγορά ακινήτων στα νησιά σε Φινλανδούς και σε άλλους ξένους, ώστε να μην μπορεί να γίνει δημογραφική αλλοίωση. Δεν επιτρέπεται η ύπαρξη φινλανδικών σχολείων. Τα Ώλαντ είναι μέλος του συμβουλίου σκανδιναβικών χωρών (Nordic council). Στην συνθήκη προσχώρησης της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα νησιά μνημονεύονται ως «τρίτη περιοχή» και σε χωριστό τμήμα της συνθήκης αναφέρονται οι ειδικές συνθήκες στα νησιά όπως η μη ελεύθερη αγορά ακινήτων από κοινοτικούς πολίτες και η μη ύπαρξης δυνατότητας επιχειρήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες στα νησιά.
    Οι νησιώτες αυτοί φαίνεται πως προτιμούν τις διάφορες εκδηλώσεις, αγώνες, φεστιβάλ, φολκλόρ να διαδέχονται η μία την άλλη ώστε να προσελκύουν πλήθος επισκεπτών (δυο σουηδικές ναυτιλιακές εταιρείες, η Viking και η Seal lines συνδέουν το Μαρίεχαμν με το Τουρκού, το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη), έτσι οι νησιώτες εξασφαλίζουν ένα υψηλό εισόδημα.
    Σκέφτομαι την κατάσταση που επικρατεί στην Βόρειο Ήπειρο με τις συνεχείς προσπάθειες της Αλβανίας, σε κάθε τομέα, να στραγγαλίσουν, να αλβανοποιήσουν, να αφελληνίσουν, να φυμώσουν, να… τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Σίγουρα η Φιλανδία σέβεται τα δίκαια των μειονοτήτων όμως και η Σουηδία όταν το 1921 λίγο μετά την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από την Ρωσία, δημιουργήθηκε η κρίση των Ώλαντ, προσέφυγε τότε στην Κοινωνία των Εθνών και προσπάθησε, και πέτυχε τότε να βγει μια απόφαση, ίσως όχι της ενσωμάτωσης των νησιών στην Σουηδία όπως θα ήθελε, αλλά μιας απόφασης βάσει της οποίας οι νησιώτες των Ώλαντ, αυτόνομοι, κύριοι της περιοχής τους μπορούν εν ειρήνη και ευημερία να ζήσουν στον τόπο τους.
    Και συνεχίζω να σκέφτομαι… Βόρειος Ήπειρος, Ίμβρος, Τένεδος, Κύπρος, γιατί όχι και σε μας τα ίδια; Μας λείπει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.