31/12/12

Η δυσοσμία του Δημοσίου

Γεώργιος Ε. Δουδούμης 
Πέρασαν και αυτά τα Χριστούγεννα και αυτό που έμεινε για να πάρουμε μαζί μας στο 2013 είναι η δυσοσμία από τα κάθε είδους σκάνδαλα με τη σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου. Πρώην υπουργός Οικονομικών «είχε χάσει» κατά δήλωσή του το cd με ονόματα φοροφυγάδων, αλλά «έτυχε» από τον επίμαχο ηλεκτρονικό πίνακα να έχουν διαγραφεί ονόματα συγγενών του.
Στον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού ο ανεπαρκής κατά την προϊσταμένη του υπουργό πρώην Γεν. Γραμματέας έσπευσε μετά τον διορισμό του να διορίσει πρόσφατα κατά δήλωσή του «πολυτάλαντο» σύμβουλο, τον οποίο «εμπιστευόταν τυφλά». Ο «πολυτάλαντος» σύμβουλος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για προσπάθεια υπεξαίρεσης δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ο πρώην Γεν. Γραμματέας δεν κρίθηκε προφυλακιστέος. Εκτιμάται, ότι η υπόθεση θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια με πρόσθετες αποκαλύψεις. Η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε χθες μεγάλη σπείρα διακίνησης ναρκωτικών. Μέλη της σπείρας και τρεις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ο προϊστάμενος δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Βόλου. Να υπενθυμίσουμε τις τελεσίδικες καταδίκες σε πολυετή κάθειρξη τριών καθηγητών και σε πολυετή φυλάκιση τεσσάρων διοικητικών υπαλλήλων του Παντείου Πανεπιστημίου για οικονομικό σκάνδαλο ύψους 2 δισ. δραχμών στο όχι μακρινό παρελθόν. Να αναφέρουμε επίσης και τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις των τριών επίορκων δικαστικών λειτουργών που κατέληξαν στις φυλακές. Να αναφέρουμε επιγραμματικά μόνο το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τα διαπλεκόμενα με αυτό επιχειρηματικά σκάνδαλα, που οδήγησαν στη φυλακή και επιχειρηματίες.  Να αναφέρουμε τις «χορηγίες» της Siemens στους Τσουκάτους και στους Μαντέληδες και όχι μόνο. Να αναφέρουμε και τις μίζες του υπουργού (ή των υπουργών) Εθνικής Άμυνας. Να υπενθυμίσουμε και τις διεξαγόμενες δίκες για οικονομικά σκάνδαλα στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Μυκόνου. Τέλος, να αναφέρουμε και το κυριότερο, που δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως «σκάνδαλο», αλλά είναι διαρκές έγκλημα σε βάρος της Ελλάδος. Πρόκειται για την πτώχευση της Ελλάδος, η οποία οδηγήθηκε «με συνέπεια» στη σημερινή κατάσταση με την επί σειρά ετών ασυνείδητη δημιουργία ελλειμμάτων και την διόγκωση του εξωτερικού χρέους της. Να υπενθυμίσουμε, ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας του «νόμου περί ευθύνης υπουργών», με τον οποίο καταφέρνουν και ξεπλένουν οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων «πάσαν νόσον και αμαρτίαν» που σε ένα ευνομούμενο κράτος θα τους έστελνε στη φυλακή.
Ποίους μπορεί να εμπιστευθεί ο μέσος Έλληνας πολίτης; Η ποιότητα της πολιτικής σαβούρας που διορίζεται παραδοσιακά στη διοίκηση νοσοκομείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κάθε είδους δημοσίων οργανισμών εξασφαλίζει εκ των προτέρων την κακοδιοίκηση και την κακοδιαχείριση των οικονομικών των εν λόγω δημοσίων οργανισμών. Η τρικομματική κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει και ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει πρωτίστως για την καταπολέμηση της κακοδιαχείρισης που οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση και διεθνή διασυρμό, αντί να βάλλει τέλος στο αίσχος της καταλήστευσης του κράτους, συνεχίζει «να διαμοιράζει τα ιμάτιά του» με αναλογίες εκλογικών ποσοστών. Έτσι διαμοιράζεται η λεία. Ανάλογα με τα ποσοστά του καθενός τοποθετούνται οι «λήσταρχοι» από κομματικές λίστες συνεχίζοντας την παράδοση της ελεεινής πολιτικής «κουλτούρας», που μας ρεζιλεύει διεθνώς σε καθημερινή βάση. Πήραμε τόσα δισεκατομμύρια (τα οποία μοιράστηκαν κιόλας) και χωρίς να έχει γίνει ή σχεδιαστεί απολύτως τίποτε θετικό που να έχει σχέση με επενδύσεις, παραγωγή, ανάπτυξη, η προπαγάνδα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μιλάει για ανάκαμψη στο 2013. Πού το στηρίζουν; Μήπως απλά επιδιώκουν να προλάβουν κάποια εξέγερση, όταν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τα βάρη στις πλάτες των υποζυγίων (που παραμένουν εξοργιστικά σταθερά τα ίδια) δεν θα αντέχονται πια;
Αντί για ψεύτικες υποσχέσεις για ανάκαμψη στο 2013 οι κυβερνώντες καλά θα κάνουν να αρχίσουν επιτέλους να καθαρίζουν την κόπρο του Αυγεία, που εξακολουθεί να συσσωρεύεται με τους διορισμούς των παρατρεχάμενων κομματικών «συμβούλων», οι οποίοι συνεχίζουν να λεηλατούν παντοιοτρόπως τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι φορολογούμενοι Έλληνες θα εκτιμήσουν μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, που θα δείξει ότι η κυβέρνηση όντως επιθυμεί να ξεριζώσει τα ζιζάνια, όχι όμως γελοίες υποσχέσεις για ανάκαμψη στο 2013. Ας αρχίσει από τη μείωση του κόστους του Ελληνικού Κοινοβουλίου περιορίζοντας τον αριθμό των βουλευτών, ας καταργήσει τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από τους ανέργους, από αυτούς που αυτοκτονούν και από αυτούς που μεταναστεύουν, ας καταργήσει τις επιδοτήσεις στις διαβόητες μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίθουν από μέλη οικογενειών της νομενκλατούρας της σαπίλας, ας εκδιώξει τα κομματόσκυλα από τους κρατικούς οργανισμούς και ας ανοίξει τις πόρτες τους σε στελέχη με προσόντα για να τους κάνουν να λειτουργούν αποτελεσματικά και χωρίς να παράγουν ελλείμματα.
Ο Γεώργιος Ε. Δουδούμης είναι Οικονομολόγος – Συγγραφέας
gdoudoumis@yahoo.com

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.