6/1/13

Σαν χάρτινος πύργος… Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004
Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε μέσα στο 2012 ο μύθος ότι η οικονομική κρίση δεν θα αγγίξει την Κύπρο 
Η χρονιά που πέρασε μας έφερε αντιμέτωπους με σκληρές πραγματικότητες,   που  άλλαξαν και θα αλλάξουν δραματικά την ζωή μας τους επόμενους μήνες. . Πριν εκπνεύσει το 2012, η Κύπρος ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ψήφισε σωρεία μνημονιακών νομοσχεδίων, με αποκοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων και ωφελημάτων και επιβολή νέων φορολογιών. Το τραπεζικό μας σύστημα ταρακουνήθηκε και μαζί ολόκληρη η Κυπριακή οικονομία. Οι δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, αποδείχθηκαν άνευ αντικρίσματος.
Μέσα στη γενική κατήφεια, την αγωνία και τον προβληματισμό του 2012, δεν μπορούμε να μην εξαιρέσουμε και να μην εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τις επιδόσεις που κατέγραψε η πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το β΄ εξάμηνο του 2012. Η οικονομική κρίση ευτυχώς δεν μας εμπόδισε να ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις και τις υψηλές απαιτήσεις. Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα και αναγνωρίστηκαν με ενθουσιασμό από τους εταίρους μας. Μεταξύ άλλων, το τελευταίο εξάμηνο, επήλθε συμφωνία για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) των τραπεζών, έκλεισε ο φάκελος για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Παράλληλα προωθήθηκε η διακήρυξη της Λεμεσού για μια ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτικής της ΕΕ. Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε, επίσης, στις συζητήσεις για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τη  Διακυβέρνηση Σένγκεν και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ ολοκληρώθηκε η έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012 και του προϋπολογισμού για το 2013.  
Σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός πως επί Κυπριακής Προεδρίας ολοκληρώθηκε και ο φάκελος για το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, 2013», για το οποίο είμαι εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά το τρέχον έτος θα έχουμε την ευκαιρία να διαφωτίσουμε τα 500 εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών για τα δικαιώματα και τις προοπτικές που μας προσφέρει η  ευρωπαϊκή ιθαγένεια, προτάσσοντας συνάμα σημαντικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες όπως είναι η συμμετοχική δημοκρατία.
Τώρα πλέον το 2012 ανήκει στο παρελθόν. Μπροστά μας βρίσκεται μια νέα χρονιά, κατά την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση συλλογικά και ορθολογιστικά.  Να διαχειριστούμε τα προβλήματα πανευρωπαϊκά και εθνικά  χωρίς  εκπτώσεις ή  κατάργηση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας. Να  διαμορφώσουμε, ειδικά στην Κύπρο,   συνθήκες  απεγκλωβισμού από τα αδιέξοδα και  αξιοποίησης  του φυσικού μας αερίου, χωρίς να  ξεπουλούμε απροβλημάτιστα, τον πλούτο που απλόχερα μας πρόσφερε η φύση.
Οι ευχές μου για το 2013 δεν περιορίζονται στην έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο και στην εξεύρεση λύσεων για αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης. Από καρδίας εύχομαι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια σωστή διαδικασία που θα οδηγήσει στη βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, κατά το 2012, το Κυπριακό ήταν ίσως το μοναδικό θέμα όπου παρατηρήθηκε πλήρης στασιμότητα, με τις γνωστές σοβαρές επιπτώσεις, τη διαιώνιση του προβλήματος  και τη συνέχιση της Τουρκικής αδιαλλαξίας και κατοχής στην Κύπρο. Με τη νέα χρονιά θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε στην περιθωριοποίηση του Κυπριακού και ούτε θα γίνουμε έρμαιο των τουρκικών υπόγειων και υποχθόνιων μεθοδεύσεων.  
Η λευτεριά της Κύπρου παραμένει- πρέπει να παραμένει-  πρώτη εθνική προτεραιότητα, γιατί μόνο με την επίτευξή της,  θα έχουμε το δικαίωμα να νοιώσουμε εθνικά υπερήφανοι ότι επιτελέσαμε το έργο μας.  Μόνο με τη διασφάλιση της  εθνικής και φυσική μας επιβίωσης σ΄αυτή τη μαρτυρική γη μπορούμε να φανούμε αντάξιοι όσων έφυγαν και όσων θαρθούνε… Καλή χρονιά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.