6/1/13

Στοχοποιήσεις και πολιτικά διλήμματα

της Ελίνας Γαληνού
Αναμφίβολα, το όνομα του τέως υπουργού που φέρεται ως υπαίτιος για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ, θα γινόταν πρωτοσέλιδο αυτόν τον καιρό. Είναι τα δεδομένα τέτοια που δικαιολογούν τον μεγάλο σάλο στην κοινή γνώμη.
Πρώτα απ΄όλα, γιατί ο υπουργός αυτός συνδέεται άμεσα με "οικεία δεινά", όπως την πιθανολογούμενη διόγκωση του ελλείμματος το 2009 η οποία εκτροχίασε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, την αργοπορία λήψης μέτρων και ενός φθηνού δανείου για την διασφάλιση του άμεσου μέλλοντος και εν τέλει, την μοιραία υπαγωγή μας στο Μνημόνιο με τους γνωστούς όρους, που αποδέχτηκε αδιαπραγμάτευτα, για δικό μας λογαριασμό. Και τώρα κατηγορείται ότι έκρυψε την αρχική λίστα προκειμένου να την παραποιήσει και να κρύψει συγγενικά του πρόσωπα τα οποία μάλιστα είχαν και το ίδιο επίθετο μ΄αυτόν!
Η κοινή γνώμη ακούει με κομμένη την ανάσα-κάτι απολύτως αναμενόμενο, ιδίως για μια κοινωνία που βασανίζεται ασύστολα λόγω χειρισμών που ο κατηγορούμενος μετείχε σε κεντρικούς ρόλους. Ωστόσο, στο πολιτικό σκηνικό της τριμερούς κυβέρνησης, επικρατεί σύγχυση. Ο μεν πρωθυπουργός, διατυμπανίζει ότι ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για όλους, χωρίς την παραμικρή πρόθεση να χαριστεί οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Φυσικά, κάτι τέτοιο ακούγεται ασμένως από την κοινή γνώμη, που εννοείται ότι αυτό έχει ανάγκη να δεί. Την ίδια πρόθεση δηλώνουν ότι κατανοούν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων, αν και κάποιοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για διάφορα και διάφορους, όπως και τις επιφυλάξεις τους για το πώς θα παιχθεί αυτό έργο ως το τέλος...
Είναι βεβαίως πολύ σημαντικό αυτό το έργο αλλά ίσως όχι μόνο για το τέλος του, καθώς δεν θα έπρεπε να υποτιμούμε τις τυχόν εξελίξεις που θα υπάρξουν κατά την διάρκειά του. Αφ΄ενός, τώρα αρχίζει και μάλλον θα έχει πολλά επεισόδια, πράγμα που θα δώσει τροφή και στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη, για να ξεχνάει λιγάκι τα χαράτσια και τη φτώχεια ή να παραβλέπει οτιδήποτε άλλο δεν άπτεται της τσέπης της... Αφ΄ετέρου, η ιστορία αυτή του "ξεκαθαρίσματος", ίσως να μη σταματήσει σε ένα πρόσωπο, αλλά να επεκταθεί σε πολλά από τον πολιτικό και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Προφανώς θα μάθουμε πολλά από άποψη τακτικών και μεθόδων που εφαρμόζονταν τόσα χρόνια μέσα στο διεθνές και εγχώριο φάσμα της διαπλοκής επιχειρηματιών και πολιτικών, οι οποίοι εν τέλει μας έστειλαν και τον λογαριασμό να τον πληρώσουμε!
Το θέμα είναι η διαχείριση της υπόθεσης από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία από τη μια φέρεται να επιδιώκει την κάθαρση, και από την άλλη ίσως πιεστεί πολύ όσον αφορά τις επιλογές στοχοποιήσεων. Ισως αυτό το ξέρει καλά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε προ ημερών "είμαστε η εγγύηση της σημερινής κυβέρνησης". Εννοείται ότι η ύπαρξη αναφοράς περί πιθανής ενοχής του στο θέμα απόκρυψης ή παραποίησης της λίστας, θα δώσει βούτυρο στο ψωμί όσων επιθυμούν την πτώση της και την ώθηση της χώρας σε εκλογές. Οι εκλογές όμως, θεωρούνται απευφκτέες λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης της χώρας στην κρίσιμη αυτή φάση, ενώ από πλευράς αντιπολιτευτομένων κομμάτων δεν μπορούμε να ελπίζουμε και πολλά... Εννοείται όμως ακόμα, ότι αυτό το στοιχείο αποτελεί μια δυνητική που μπορεί κάλλιστα να καταστεί εκμεταλλεύσιμη από τα συμμετέχοντα κόμματα της κυβέρνησης, ιδίως όμως για το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα αναζητήσει ευκαιρία να αμνηστευτεί για πολλά απ΄όσα έχει κάνει. Ας έχει όμως υπόψη του ο πρωθυπουργός, ότι η ανάγκη κάθαρσης θα πρέπει να υπερβαίνει και τα πολιτικά διλήμματα και τα παζάρια που αυτά φέρνουν συνήθως, γιατί ακυρώνουν το ουσιαστικό αποτέλεσμα που επιδιώκεται.
Το οξύμωρο της υπόθεσης, ήταν η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε από την πρώτη στιγμή "να έρθουν όλα στο φώς". Εάν εννοεί την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, πού ήταν αλήθεια ο ίδιος όταν ο υπουργός του έκρυψε τη λίστα που του παρέδωσε η Λαγκάρντ, αντί να την αξιοποιήσει όπως έκαναν άλλες χώρες;
Είναι πολλές οι απορίες που έχουν μαζευτεί και που θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον, όσον αφορά την ανευθυνο-υπευθυνότητα των πολιτικών μας ανδρών. Δεν ξέρουμε αν η κατάσταση βοηθήσει να τις λύσουμε όλες, όμως σίγουρα θα βγούμε σοφότεροι απ΄αυτήν την εμπειρία. Ελπίζουμε να έχουμε μάθει στο τέλος, πόση συμμετοχή είχε και η ελληνική κοινωνία θεληματικά ή εν αγνοία της, στην τόση εξάπλωση της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.