29/3/13

Κόστος $ 6 τρις από τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν μετρούν οι ΗΠΑ


Περίπου 2,5 εκατομμύρια βετεράνοι θα χρειάζονται περίθαλψη για δεκαετίες
Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα κοστίσουν μακροπρόθεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερα έως έξι τρισεκατομμύρια δολάρια, και ως εκ τούτου θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Η ειδικός του Πανεπιστημίου, Λίντα Μπιλμς, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα κληθούν να αναλάβουν την φροντίδα όλο και περισσότερων βετεράνων πολέμου, περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, και επιπλέον θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει για την κάλυψη του κόστους των πολέμων αυτών.

«Μία από τις συνέπειες των επιλογών αυτών για τον προϋπολογισμό που έγιναν κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει στο μέλλον να περιορίσουν τις δαπάνες τους σχετικά με το προσωπικό, τη διπλωματία, την έρευνα και την ανάπτυξη, και θα πρέπει να επανεξετάσουν ορισμένες στρατιωτικές πρωτοβουλίες τους» αναφέρεται στην έκθεση.

«Με λίγα λόγια, η κληρονομιά των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα διαρκέσει δεκαετίες» τονίζεται στη μελέτη.

Η Μπιλμς, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν για την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, διαπιστώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δαπανήσει δύο τρισεκατομμύρια δολάρια για τους δύο πολέμους που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους.

Όμως, σύμφωνα με την ειδικό του Χάρβαρντ, το μεγαλύτερο κόστος θα προκύψει από τις συντάξεις αναπηρίας και την ιατρική περίθαλψη για τους τραυματισμένους στρατιώτες: έτσι, περισσότεροι από το ήμισυ των 1,56 εκατομμυρίων στρατιωτών, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν θα λάβουν ισόβιες συντάξεις. Ο αριθμός αυτός δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με την Μπιλμς.

Οι δαπάνες αυτές θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, τονίζει η ίδια, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι η χρονιά κατά την οποία δαπανήθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά για άτομα με αναπηρία που προκλήθηκε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το έτος 1969, καθώς τότε οι βετεράνοι είχαν φθάσει πλέον σε μεγάλη ηλικία και χρειάζονταν περισσότερη ιατρική περίθαλψη.

«Οι μελλοντικές δαπάνες θα είναι ακόμη πιο σημαντικές για τις δύο πρόσφατες συγκρούσεις, που χαρακτηρίστηκαν από ένα ποσοστό επιβίωσης πολύ πιο σημαντικό, πιο γενναιόδωρες συντάξεις και πιο ακριβές νέες ιατρικές θεραπείες» προσθέτει η Λίντα Μπιλμς.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί πολύ από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και επικρίνουν την απόφαση του Τζορτζ Μπους να εισβάλει στο Ιράκ πριν από δέκα χρόνια.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας κατά την περίοδο της προεδρίας Μπους, είχε ισχυριστεί πριν από την εισβολή ότι ο πόλεμος θα κόστιζε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Ναι, αλλά αν βαλετε τα οικονομικά οφελη (κοιτασματα του Αφγανισταν πολλων δισεκατομμυριων σε χαλκο, λιθιο κλπ) και το εκτιμωμενα 200 δις βαρελια του ΙΡΑΚ με κοστος εξορυξης 1 $/βαρελι (δηλ 20 τρις) το οφελος ειναι προφανες, χωρια τα γεωπολιτικά οφελη κλπ....Αλλοιμονο απο αυτους που σακατευτηκαν για την "πατριδα" (γινα κερδισουν την παρτιδα καποιοι αλλοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βαριέσαι και γι΄αυτό το κόστος, άλλοι πληρώσανε τη νύφη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.