30/4/13

Κόσοβο: Καταδικάστηκαν 5 γιατροί για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων

Ο Λούτφι Ντερβίσι κατά τη διάρκεια της δίκης για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Σε ποινές έως και οκταετούς κάθειρξης για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων καταδικάσθηκαν σήμερα πέντε γιατροί, από ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο που έχει ιδρύσει η EULEX στο Κόσοβο. Οι πέντε φέρεται να πραγματοποίησαν δεκάδες παράνομες μεταμοσχεύσεις στην κλινική Medicus, στην Πρίστινα.
Ο Λούτφι Ντερβίσι κατά τη διάρκεια της δίκης για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Η υπόθεση ανάγεται χρονολογικά στο 2008, ενώ το δίκτυο στο οποίο φέρεται να ανήκουν οι πέντε γιατροί είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και έφθαναν έως και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η μεγαλύτερη ποινή, οκταετούς κάθειρξης, επιδικάσθηκε στον ουρολόγο Λούτφι Ντερβίσι, ενώ ο επίσης γιατρός γιος του, Άρμπαν Ντερβίσι, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τριών μηνών. Οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους στην ίδια υπόθεση, καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έτος με αναστολή έως και τρία έτη.
Όλοι καταδικάσθηκαν για «οργανωμένη εγκληματική ενέργεια» και για «παράνομη άσκηση ιατρικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τους απήγγειλε ο εισαγγελέας Γιόναθαν Ράτελ. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, περισσότερες από 30 παράνομες λήψεις νεφρών και αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις υλοποιήθηκαν στην κλινική Medicus, η οποία έκλεισε το 2008 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Στο μεταξύ, δύο πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, είχαν αθωωθεί κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης το 2011. Ο ένας, ονόματι Ιλίρ Ρετζάι, ήταν ανώτερος αξιωματούχος του κοσοβάρικου υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ρετζάι είχε παραδεχθεί πως οι παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων πραγματοποιούνταν σε αυτήν την κλινική, αρνούμενος ωστόσο πως ο ίδιος εμπλεκόταν στην υπόθεση.
Το δίκτυο λαθρεμπορίου αποκαλύφθηκε όταν ένας Τούρκος κατέρρευσε, αφότου τού είχε αφαιρεθεί ένας νεφρός στη συγκεκριμένη κλινική. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη διάρκεια της δίκης, η κλινική Medicus υποσχόταν αμοιβές 15.000 ευρώ σε άτομα κυρίως από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, σε αντάλλαγμα για τα όργανά τους. Οι αποδέκτες των οργάνων, πλήρωναν έως και 100.000 ευρώ για μία μεταμόσχευση. 
Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να είναι ο ισραηλινός υπήκοος Μοσέ Χαρέλ, ενώ ο Τούρκος γιατρός Ερτσίν Σονμέζ φέρεται να έχει πραγματοποιήσει παράνομες μεταμοσχεύσεις στην κλινική Medicus. Κανένας από τους δύο δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των κατηγορουμένων στη δίκη, καθώς δεν έχουν παραδοθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο της EULEX.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ   Πηγές: BBC, ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.