20/4/13

Ομοβροντία κατά των Ευρωπαίων στην Ουάσινγκτον

Του Θάνου Αθανασίου
Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκονται οι επιτελείς της ΕΕ που παρίστανται στις εργασίες της συνάντησης των G20 στην Ουάσινγκτον. Τόσο ο επίτροπος Ρεν, όσο και η ΕΚΤ και τα ίδια τα κράτη μέλη (Γερμανία) προσπαθούν από τις πρώτες ώρες των συναντήσεων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: γιατί εμμένουν στην άγρια δημοσιονομική προσαρμογή, που για όλους πέραν των εταίρων είναι άκαιρη, βλαπτική και αντικυκλική.

Εκτός από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας - που δεν κρύβουν το εκνευρισμό τους γιατί οι Ευρωπαίοι βάζουν με τη στάση τους τρικλοποδιά στην ανάπτυξη - οι επιτελείς της Κομισιόν που συνοδεύουν τον Ο.Ρεν, αλλά και ο ίδιος ο επίτροπος, προσπαθούν μάταια να δικαιολογηθούν και στον τύπο.

Ο Όλι Ρεν, στον απόηχο της παραδοχής των λαθών στην μελέτη Ράινχαρτ-Ρόγκοφ, όπου είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό η θεωρητική τεκμηρίωση της πολιτικής γρήγορης μείωσης του δημοσίου χρέους, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη της Κομισιόν και της ΕΚΤ χθες, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι στις ΗΠΑ αναμένεται περισσότερη λιτότητα (βήμα 1,75) σε σχέση με την ΕΕ το 2013 (μέσο βήμα 0,75). Οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι ο επίτροπος παίζει με τα ποσοστά και δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος αυτά που λέει. Γι’αυτό έσπευσε να υπενθυμίσει πως «η ανάκαμψη παραμένει ανομοιογενής και σε διαφορετικές ταχύτητες» και πως «στην Ευρώπη η προτεραιότητά μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, και δουλεύουμε σκληρά σε πολλά μέτωπα για να το επιτύχουμε». Θύμισε μάλιστα από τη Ουάσιγκτον ότι ήδη τα ελλείμματα έχουν κατά μέσο όρο πέσει από το 6% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% φέτος, χωρίς όμως να λέει ξεκάθαρα τι σηματοδοτεί αυτή η παρατήρηση. Το μέσο βήμα προσαρμογής δεν υπάρχει άλλωστε παρά μόνο στη θεωρεία. Η ΕΕ δεν είναι ενοποιημένη οικονομία, αλλά 27 μερικώς συντονιζόμενες αγορές, θεωρούν οι οικονομολόγοι.

Σε κάποια φάση μάλιστα πέρασε και στην αντεπίθεση: «έχουμε δεχθεί πολλές συμβουλές τις τελευταίες μέρες για το βήμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην ΕΕ. Να σας πω ένα μυστικό: το βήμα έχει ήδη μειωθεί το τελευταίο έτος. Η αυξημένη αξιοπιστία που κερδίσαμε από το 2011 ως αποτέλεσμα της εξισορρόπησης των προϋπολογισμών και τα μέτρα σταθεροποίησης που έχει λάβει η ΕΚΤ το έχουν καταστήσει αυτό δυνατό».

Βεβαίως στις ΗΠΑ οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων καταρρέει, η ανάπτυξη είναι όχι αναιμική, αλλά ανύπαρκτη και η ΕΕ οφείλει να «buy its way to growth», όπως λέει στο real.gr διπλωματική πηγή (να αγοράσει το δρόμο της προς την ανάπτυξη). Αυτή τη συμβουλή την έδιναν οι ΗΠΑ από το 2008, αλλά αγνοήθηκαν και τα αποτελέσματα είναι σήμερα γνωστά.

Η ανακοίνωση των G20

Τα ανώτατα στελέχη των οικονομικών επιτελείων των κυβερνήσεων της Ομάδας των Είκοσι (G20) επανέλαβαν στην σύνοδό τους στην Ουάσινγκτον την δέσμευσή τους ότι θα έχουν αναπτύξει έως τον Σεπτέμβριο δημοσιονομικές στρατηγικές που θα εγγυώνται την βιωσιμότητα των κρατικών προϋπολογισμών τους.

«Η δημοσιονομική βιωσιμότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες παραμένει θεμελιώδης» σημείωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20 στην κοινή ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της συνόδου τους στην Ουάσινγκτον.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτύξουν μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές πριν από την πραγματοποίηση της συνόδου της Αγίας Πετρούπολη» η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, αναφέρει η ανακοίνωση αυτή, απηχώντας τη φρασεολογία που είχε υιοθετηθεί στο τέλος της προηγούμενης τέτοιας συνόδου, τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες «προέτρεψαν» την διεθνή κοινότητα να άρει το τραπεζικό απόρρητο και υπενθύμισαν ότι η παγκόσμια οικονομία απέφυγε μεν τους «μεγάλους κινδύνους» αλλά εξακολουθεί να καταγράφεται «άνιση» ανάκαμψη από την κρίση σε διεθνές επίπεδο.

«Προτρέπουμε όλες τις εθνικές αρχές να προχωρήσουν στην κατεύθυνση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» στο πεδίο των τραπεζών, καθώς και να θεσπίσουν έναν «γενικό κανόνα» που θα ισχύει σε όλο τον κόσμο και θα προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ανέφερε η τελική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.