23/4/13

Επίθεση στη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη

 
Επίθεση με στόχο την γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης σημειώθηκε σήμερα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Γάλλοι φρουροί, ο ένας από αυτούς σοβαρά, και να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, μεταδίδουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εκκενώσει την περιοχή και έχουν αποκλείσει την περίμετρο γύρω από το κτήριο.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως αναμένει από τις λιβυκές αρχές να διαλευκάνουν πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση, καταδικάζοντας την ενέργεια.
«Η Γαλλία αναμένει από τις λιβυκές αρχές να διαλευκάνουν πλήρως αυτήν την απαράδεκτη πράξη, να εντοπίσει τους δράστες και να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτή η πράξη έχει στόχο, μέσω της Γαλλίας, όλες τις χώρες της διεθνούς κοινότητας που έχουν δεσμευτεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ολάντ.




 Στόχος βομβιστικής επίθεσης η πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στο δρόμο έξω από την πρεσβεία. Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν δύο άνδρες ασφαλείας, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστησαν η είσοδος της πρεσβείας, γειτονικά κτίρια και αυτοκίνητα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς έκανε λόγο για μια «απεχθή πράξη». Παράλληλα επεσήμανε, ότι η χώρα του συνεργάζεται με τις λιβυκές αρχές για τον εντοπισμό των δραστών.
Την επίθεση καταδίκασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή». «Σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, οι γαλλικές αρχές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε αυτή η απεχθής πράξη και να εντοπιστούν το συντομότερο δυνατόν οι δράστες», είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης, το κτίριο της πρεσβείας - μια διώροφη μονοκατοικία στη συνοικία Γκαργκαντές - υπέστη σοβαρές ζημιές.
Την επίθεση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντέλ Αζίζ και έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». «Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την πράξη που την θεωρούμε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον μιας αδελφής χώρας που στήριξε την Λιβύη στη διάρκεια της επανάστασης» του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, είπε ο λίβυος υπουργός, ο οποίος έσπευσε στο σημείο της επίθεσης.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την πράξη αυτή και την αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας», είπε ο κ. Αμπντέλ Αζίζ και ανακοίνωσε τη σύσταση γαλλο-λιβυκής επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.