29/4/13

Αραβική άνοιξη και ορθόδοξος χειμώνας

Κωνσταντίνος Χολέβας
Καθώς γράφω ακούω τις αντιφατικές πληροφορίες για την τύχη του ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, διότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η απελευθέρωσή του.
Deutsche Welle: Η Συρία χρειάζεται τους Χριστιανούς
Ορθόδοξοι της Συρίας παρακολουθούν τη θεία λειτουργία σε ιερό ναό της Δαμασκού.
Θυμούμαι ότι κατά την πρώτη μου επίσκεψη στη Συρία το 1981 ο ξεναγός του Εθνικού Μουσείου της Δαμασκού μού έδειξε την ειδική αίθουσα Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αίθουσα με τα βυζαντινά νομίσματα. Μου είπε δε το εξής: «Από όλους τους λαούς που πέρασαν από την περιοχή οι Ελληνες, Μακεδόνες πρώτα και μετά Βυζαντινοί, είναι οι μόνοι οι οποίοι άφησαν πολιτισμό. Να έρχεστε στη Συρία. Εσείς οι Ελληνες έχετε πολλά δικά σας να δείτε». Και όταν τον ρώτησα για την κατοχή των Οθωμανών Τούρκων, που είναι και μουσουλμάνοι, μου έδειξε μία πλατεία με το μνημείο των μαρτύρων και μου εξήγησε: «Αυτό το μνημείο τιμά τους πατριώτες Σύρους που εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων και σφαγιάστηκαν τον 19ο αιώνα».

Τα γράφω αυτά για να τονίσω ότι ο Ελληνισμός δεν είναι ξένος προς τη χώρα, τον λαό και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην ταλαίπωρη Συρία. Το ένα δέκατο του πληθυσμού περίπου ακολουθεί το ελληνορθόδοξο δόγμα, ενώ η πλειοψηφία είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι ορθόδοξοι ανήκουν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και είναι αραβόφωνοι. Αυτοαποκαλούνται Ρουμ Ορτοντόξ, δηλαδή Ρωμηοί Ορθόδοξοι, απόγονοι του Βυζαντίου - Ρωμανίας και της Νέας Ρώμης - Κωνσταντινουπόλεως.

Ο απαχθείς μητροπολίτης ονομάζει τη Μητρόπολη Χαλεπίου με τον επίσημο τίτλο Βεροίας και Αλεξανδρέττας. Η Βέροια ήταν μία από τις πόλεις της Μακεδονικής Δεκαπόλεως, που έχτισαν εκεί οι επίγονοι του Αλεξάνδρου. Η Αλεξανδρέττα, που ανήκει στην Τουρκία και ονομάζεται Ισκεντερούν, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Μ. Αλέξανδρο. Ο μητροπολίτης Παύλος σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και ομιλεί άριστα τα ελληνικά.

Ορθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη και κινητοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους μηχανισμούς υπέρ του ελληνορθόδοξο μητροπολίτη καθώς και του Συροϊακωβίτη (μονοφυσίτη) μητροπολίτη του Χαλεπίου. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει επισήμως να διακηρύξει ότι είναι ο προστάτης των ορθόδοξων χριστιανών της Μέσης Ανατολής και ότι ουδεμία λύση μπορεί να δοθεί στον συριακό εμφύλιο χωρίς τη συμφωνία και της Ελλάδας. Και να εξηγήσουμε στη Δύση ότι με απαγωγές ιερωμένων και με ακραίους ισλαμιστές, που ενισχύει η Τουρκία, δεν θα έλθει η δημοκρατία στη Συρία.

δημοκρατία

7 σχόλια:

  1. κ. Καλεντερίδη, προχθές στην εκπομπή του κ. Ταλαμάγκα, ο ανεκδιήγητος κ. Αλομπέιτ είπε ακόμη ένα μεγάλο ψέμα. ότι ο Μητροπολίτης έκανε δηλώσεις κατά του "καθεστώτος Άσαντ" δηλαδή της νόμιμης Συριακής κυβέρνησης του Αλ Μπάαθ. οι Ελληνορθόδοξοι όμως είναι με το μέρος της ανεξίθρησκης κυβέρνησης και υπάρχουν πολλά θύματα των ισλαμοφασιστών μεταξύ των Χριστιανών. ο στρατηγός υπουργός άμυνας Dawood Rajha που σκότωσαν οι "εξεγερμένοι" ήταν Χριστιανός. και επειδή σας έχω ξαναδεί με τον αρχιψεύταρο στο ίδιο πάνελ (Ανιχνεύσεις), σας παρακαλώ, ξεμπροστιάστε τον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από Τον Α.Αλομπέιντ προς Irizaar
    θα ήθελα να σας υποβάλω τη δήλωση του Σύριου Μητροπολίτη της Συρίας στο αραβικό τμήμα του ΒΒC στις 13/4/13 . Επίσης σας στέλνω τη μετάφραση της δήλωσης για να μη κουραστείτε. Αν έλεγα ψέματα θα ήμουν υπουργός με τον Άσαντ που κέρδιζε τις εκλογές με 99,9% εδώ και 40 χρόνια . Για αυτό πριν εκτοξεύετε χαρακτηρισμούς και αβάσιμες κατηγορίες διαβάσετε πρώτα τουλάχιστον τη συνέντευξη και μετά την ιστορία.
    Η τελευταία συνέντευξη του Συρο-Ιακωβίτη μητροπολίτη Χάννα Ιμπραχίμ στο BBC Το λινκ της συνέντευξης: - Σάββατο 13- 4-2013 http://www.bbc.co.uk/arabic/middleeast/2013/04/130413_syria_interview_bishop_john_ibrahim.shtml
    Μετάφραση:
    Το ένα τρίτο των Χριστιανών της Συρίας έχει εγκαταλείψει τη χώρα του από το Μάρτιο 2011, λέει σε αποκλειστική συνέντευξη στο δίκτυο του BBC Ο Συρο-Ιακωβίτης μητροπολίτης Χάννα Ιμπραχίμ.
    «Βρίσκω ιδιαίτερες δυσκολίες στο να πείσω τους Χριστιανούς - που αριθμούν περίπου 1.5 εκατομμύριο - να μην εγκαταλείψουν την χώρα λόγω των δυσμενών συνθηκών και των απειλών που αντιμετωπίζουν καθημερινά », πρόσθεσε ο μητροπολίτης.
    Ο Ιερέας ανέφερε πως «ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 100 χιλιάδες και όχι 70 χιλιάδες, όπως ανέφερε ο ΟΗΕ».
    Επίσης καταδίκασε τα ΜΜΕ « επειδή δεν μεταφέρουν την πραγματική εικόνα για όσα γίνονται στη Συρία» αποδίδοντας ευθύνες στο καθεστώς που δεν « μεταχειρίζεται την κρίση με καλύτερο τρόπο».
    Ο μητροπολίτης διευκρίνισε πως «το κριτήριο του πατριωτισμού είναι οι δύσκολες ώρες και η λύση δεν είναι να εγκαταλείψουμε τη χώρα», προσθέτοντας πως «οι Χριστιανοί και οι εκκλησίες τους δεν είναι στο στόχαστρο και πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι δέχονται τυχαίες επιθέσεις».
    «Η κατάσταση στη Συρία διαφέρει από εκείνη στο Ιράκ και η ύπαρξη των Χριστιανών της Συρίας δεν συνδέεται με την ύπαρξη του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ», πρόσθεσε.
    Οι Χριστιανοί που εκκλησιάζονται έχουν μειωθεί αριθμητικά «τουλάχιστον κατά 50%» λέει, σε σύγκριση με τον αριθμό τους πριν ξεκινήσουν τα γεγονότα.
    Ο μητροπολίτης επιβεβαίωσε πως εάν η κρίση της Συρίας αφεθεί στους Σύρους, θα βρουν μόνοι τους μια λύση για αυτήν χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις.
    Τέλος, απηύθυνε μια έκκληση προς το συριακό καθεστώς, μέσω του BBC, να «ανοίξει τις πύλες ώστε να μπουν τα διεθνή ΜΜΕ και να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα της τραγωδίας που βιώνουν οι Σύροι πολίτες».
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει επισήμως να διακηρύξει ότι είναι ο προστάτης των ορθόδοξων χριστιανών της Μέσης Ανατολής και ότι ουδεμία λύση μπορεί να δοθεί στον συριακό εμφύλιο χωρίς τη συμφωνία και της Ελλάδας"

    Με τι φόντα και προσόντα; Ούτε η Ρωσία να ήταν. Έλεος!

    "Και να εξηγήσουμε στη Δύση ότι με απαγωγές ιερωμένων και με ακραίους ισλαμιστές, που ενισχύει η Τουρκία, δεν θα έλθει η δημοκρατία στη Συρία."

    Ναι βέβαια. Οι μπουνταλάδες της Δύσης αναμένουν για μία ακόμη φορά τους εξ Ελλάδος φωστήρες, για να τους εξηγήσουν.

    Ούτε σε νηπιαγωγείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τον Α. Αλομπέιντ προς Nativist
    Συμφωνώ με τη θέση σας ότι (η Ελλάδα πρέπει επισήμως να διακηρύξει ότι είναι ο προστάτης των ορθόδοξων χριστιανών της Μέσης Ανατολής και ότι ουδεμία λύση μπορεί να δοθεί στον συριακό εμφύλιο χωρίς τη συμφωνία και της Ελλάδας). Όσο και να σας φανεί παράξενο πολλές παρατάξεις και στρατιωτικοί της αντιπολίτευσης της Συρίας και αρκετές φυλές της χώρας επιθυμούν να ασκεί η Ελλάδα πρακτικό ρόλο στο συριακό ζήτημα διότι θεωρούν ότι Οι Έλληνες ήταν οι μοναδικοί κατακτητές με φωτισμό σε αντίθετη περίπτωση με τους υπόλοιπους κατακτητές (Τούρκοι, Γάλλοι, Άγγλοι. Αμερικάνοι,,κλ.). επίσης έχουν κουραστεί από τους άλλους . Σήμερα υπάρχει ένα κενό και θα πρέπει η Αθήνα να το συμπληρώσει σε αυτό το χώρο, η Συρία έχει κάποια εθνικά συμφέροντα και θα πρέπει να εξυπηρετούν , οι Σύριοι δεν θα δεχτούν Ισραηλινούς λόγω του παλαιστινιακού ούτε Ιρανούς λόγω της άμεσης εμπλοκής τους υπέρ του Άσαντ . Με τα σημερινά δεδομένο η μοναδική χώρα που υπάρχει ή αναγκάζονται οι Σύριοι και προσανατολίζονται προς αυτήν είναι η Τουρκία αλλά υπάρχει μεγάλη ημερίδα του συριακού λαού που δεν θέλει , το ερώτημα θα μπορούσε η Ελλάδα να ισορροπήσει τον παράγοντα Τουρκίας στη Συρία? ή έχει την πολιτική βούληση να το κάνει ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ aref alobeid

    Ίσως έγινε παρανόηση. Η ιδέα δεν είναι δική μου, αλλά του αρθρογράφου. Εγώ απλώς λέω ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση ούτε τον προστάτη των ορθόδοξων χριστιανών της Μέσης Ανατολής να κάνει, ούτε πολύ περισσότερο να θέτει όρους, όπως "ουδεμία λύση μπορεί να δοθεί στον συριακό εμφύλιο χωρίς τη συμφωνία και της Ελλάδας". Σε ποιον θα τους θέσει; Έχει δύναμη να το απαιτήσει και να το επιβάλει; Αυτό είναι και το νόημα του σχολίου μου κάτω από την πρόταση του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Αλομπέιντ για κακή σας τύχη, έχω φίλο Έλληνα που έχει ζήσει στη Συρία χρόνια και Σύριο Σουνίτη που ζει στην Αθήνα. περιγράφουν μια άλλη πραγματκότητα από τη δική σας τελείως διαφορετική. επίσης σαν μανιώδης της πληροφόρησης διαβάζω τις ιστοσελίδες Global Research, Counterpunch, Information Clearing House, Land Destroyer, nsnbc, τους δημοσιογράφους Lizzie Phelan, Pepe Escobar, Rick Rozoff και άλλους της εναλλακτικής πληροφόρησης. ισχυρίζονται ακριβώς τα αντίθετα με εσάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ.Irizaar η κάθε πλευρά ,στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας μπορεί να εκφράζει την άποψή της χωρίς χαρακτηρισμούς και προσβολές, δηλ. πολιτισμένα . Δυστυχώς μόνο υπό το καθεστώς Άσαντ δεν υπάρχει αυτό το πνεύμα γιατί έχει μάθει τον κόσμο του ή του λαού του να είναι ανώτερος του Θεού. Επίσης κάποιοι από αυτούς που αναφέρατε ισχυρίστηκαν ότι ο Σαντάμ είχε χημικά όπλα και το αποτέλεσμα ήταν εισβολή και διάλυση χώρας και ανάπτυξης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα μετά το 2003 στη Μέση Ανατολή . Θα μπορούσατε να διαβάσετε τις δηλώσεις του πρώην πρέσβη της Συρίας στο Ιράκ για να καταλάβετε πραγματικά ποιος είναι ο Άσαντ . Σας στέλνω το πρώτο μέρος της συνέντευξης του και μπορεί ο φίλος σας ο Σύριος σουνίτης να σας βοηθήσει στη μετάφραση Σας http://www.youtube.com/watch?v=c_pMVkikPmU ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.