21/4/13

Το Πεκίνο ξιφουλκεί κατά της ετήσιας αμερικανικής έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι κατασκοπεύει τους ίδιους της τους πολίτες, ότι κάνει διακρίσεις στις γυναίκες και τις εθνικές μειονότητες και πως επιτρέπει στην ένοπλη εγκληματικότητα να βρίσκεται εκτός ελέγχου, δίνοντας τη δική της απάντηση στις επικρίσεις που διετύπωσε εναντίον της η Ουάσιγκτον μέσα από την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Στην έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζεται πως η καταπίεση και ο εξαναγκασμός στην Κίνα αποτελούν τακτικό φαινόμενο, που στρέφεται ιδίως κατά των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του λαού του Θιβέτ και της μουσουλμανικής πλειοψηφίας στην επαρχία Σιντζιάνγκ.


Σε μακρά ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το Πεκίνο διατείνεται πως οι ΗΠΑ καλά θα έκαναν να ασχολούνται με τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα αντί να καυτηριάζουν άλλους, διότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβάλλουν ως «παγκόσμιοι δικαστές».

«Ακριβώς όπως και τα παρελθόντα χρόνια, η έκθεση είναι γεμάτη μομφές και ανεύθυνες παρατηρήσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πάνω από 190 χώρες και περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Κίνα», υποστηρίζει το Πεκίνο.

«Μολαταύτα, οι ΗΠΑ κλείνουν τα μάτια στις δικές τους αξιοθρήνητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν λένε το παραμικρό γι’ αυτές», προσθέτει.

Χωρίς την παραμικρή δόση ειρωνείας η ανακοίνωση παραδέχεται τον εκτεταμένο μηχανισμό ασφαλείας και πληροφοριών του κινεζικού καθεστώτος, για να το αντιπαραβάλλει με την πρακτική των ΗΠΑ για την κατασκόπευση των ίδιων της των πολιτών, αναφέροντας κυρίως το νομοσχέδιο του 2012 που «επιτρέπει την παγίδευση τηλεφώνων χωρίς έκδοση εντάλματος».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν όλο και περισσότερο τις τηλεπικοινωνίες, τονίζεται στην ανακοίνωση που επικαλείται στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Κοινωνικών Ελευθεριών. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα ηλεκτρονικά μηνύματα, προσθέτει.

Επιπλέον, η αστυνομία «συχνά καταχράται της εξουσίας της» και όλο και περισσότερες γυναίκες έπεσαν θύματα οικογενειακής βίας και σεξουαλικών επιθέσεων μέσα στο 2012, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι ζωές και η προσωπική ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών, που καταδυναστεύονται από σοβαρά βίαια εγκλήματα, δεν προστατεύεται επαρκώς», υπογραμμίζεται στην κινεζική έκθεση.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται η αδυναμία της Αμερικανικής κυβέρνησης να περάσει από το Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, ακόμη και μετά δύο πολύνεκρα ένοπλα επεισόδια, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών της.

Οι γυναίκες κι οι εθνικές μειονότητες υφίστανται επίσης διακρίσεις στις ΗΠΑ, διατείνεται η ανακοίνωση: «οι θρησκευτικές διακρίσεις σημειώνουν ταχεία άνοδο, με μία αύξηση στις προσβολές και τις επιθέσεις κατά μουσουλμάνων», επισημαίνει.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν επί μακρόν ένα πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, ιδίως μετά το 1989 οπότε οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Κίνας για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

1 σχόλιο:

  1. Ἐδῶ βλέπουμε πῶς μία ἡγεμονικὴ δύναμις (Η.Π.Α.) προσπαθεῖ νὰ κτυπήση μία ἄλλη ἡγεμονικὴ ἀνερχομένη δύναμι (Κίνα).
    Βεβαίως ἡ Κίνα δὲν μασάει τὰ λόγια της καὶ δὲν πέφει στὴν παγῖδα τῆς ἤπιας (κατ' ἄλλους μαλακῆς) ἰσχύος τῶν Η.Π.Α. καὶ τὴν πολεμᾶ μὲ τὰ ἴδια μέσα.

    Εἶναι σίγουρο λοιπόν, ὅτι ἐὰν οἱ Η.Π.Α. συνεχίσουν τέτοιου εἴδους ἐπιθέσεις, ἡ Κίνα θὰ βάλη τὰ πανεπιστήμιά της νὰ ἀντιπαρατεθοῦν σὲ ἰδεολογικὸ ἐπίπεδο μὲ τὶς ἰδέες τὶς ὁποῖες παράγουν τὰ πανεπιστήμια τῶν Η.Π.Α. καὶ κατ' ἐπέκτασιν τοῦ δυτικοῦ κόσμου.

    Τέλος μὴν ξεχνᾶμε:
    Τὸ δίκαιο κρίνεται ἀπὸ τὴν δύναμι ἐπιβολῆς του («δίκαια ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται»). Θουκυδίδης (V 89).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.