28/4/13

Αντιδράσεις της Μόσχας στο «Νέο Βόσπορο»

Είχαμε αναρωτηθεί σε σχετικό μας σημείωμα στη Voria.gr, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Μόσχας στην πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει ένα νέο Βόσπορο, την «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», μια τεχνητή διώρυγα δηλαδή, παράλληλη με τα Στενά.
Η απάντηση από την Μόσχα ήρθε, με την βεβαιότητα ότι «ο νέος Βόσπορος θα είναι κλειδί για την κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μ. Θάλασσα».

Ως ένα από τα επιχειρήματα οι Τούρκοι προβάλουν το γεγονός ότι τα Στενά του Βοσπόρου έχουν γίνει ρηχότερα, ότι έχουν μολυνθεί σημαντικά από πετρελαϊκά απόβλητα, γι’ αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατο να αυξηθεί η κυκλοφορία των δεξαμενοπλοίων.

Επιπλέον η Άγκυρα θέλει να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη λεκάνη των Στενών, να κατοχυρώσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και να συγκεντρώσει κεφάλαια για την εξάλειψη τυχόν ατυχημάτων με πετρελαιοφόρα πλοία.

Αντιπαρερχόμαστε τις οικονομικές δυσκολίες που θα συναντήσει το έργο -αν γίνει τελικά- και ερχόμαστε στην ουσία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπεται η διέλευση μέσω Βοσπόρου στον Εύξεινο Πόντο μόνο ελαφρών πολεμικών πλοίων επιφανείας και βοηθητικά σκάφη, όχι όμως αεροπλανοφόρα και υποβρύχια.

Όπως είχαμε σημειώσει, η ενδεχόμενη κατασκευή της νέας διώρυγας ακυρώνει την Συνθήκη του Μοντρέ, και ως ιδιωτικό έργο, θα αποφασίζουν οι Τούρκοι ποιας εθνικότητας μεγάλα πλοία ή υποβρύχια, θα περνούν μέσω της διώρυγας στον Εύξεινο Πόντο. Και προφανώς, αυτά δεν θα είναι ρωσικά.

Ο αναλυτής του ρωσικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων κ. Βίκτορ Ναντένι-Ραγέφσκι, μιλά στην «Φωνή της Ρωσίας» και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει:

«Μια ανθρωπογενής διώρυγα είναι απίθανο ότι θα υπόκειται στους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Ουσιαστικά η διέλευση των στρατιωτικών φορτίων και η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα είναι δυνατή. Θα πρέπει πολλά πιθανώς να διευκρινιστούν ως προς το διεθνές νομικό πλαίσιο. Ακόμη και σε καιρό πολέμου οι Τούρκοι (δεδομένου ότι θα είναι δική τους διώρυγα και όχι διεθνή Στενά) θα έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν τη διέλευση κάποιων πλοίων. Αυτό θα ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας.

» Εάν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, τότε ο δεύτερος Βόσπορος χρειάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Είναι σαφές ότι στη Ρωσία αυτό δεν μπορεί να αρέσει. Αλλά και η Τουρκία είναι απίθανο ότι θα ωφεληθεί από μια τέτοια διαμόρφωση των δυνάμεων.

» Φυσικά από τακτική άποψη το περιφερειακό της καθεστώς θα αυξηθεί. Αλλά από στρατηγική άποψη θα βρεθεί να έχει εμπλακεί σε έναν πολύ αμφίβολο τυχοδιωκτισμό με ασαφή κατάληξη. Και η φήμη της ως ανεξάρτητου γεωπολιτικού παίκτη θα τεθεί υπό συζήτηση».

voria

1 σχόλιο:

  1. Vahşi Danslar / Άγριοι Χοροί στο project ... «Kanal İstanbul» ή «Νέος Βόσπορος»

    Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο - λένε - προορίζεται για την 100ή επέτειο (το 2023) από την ίδρυση - το 1923 - της Τουρκικής Δημοκρατίας, που κύριο χαρακτηριστικό είχαν τις περίφημες Atatürk Devrimleri δλδ τις γνωστές μας ριζοσπαστικές κοσμικές μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα το πόσο «κοσμική» θα βρει την Τουρκία του 69χρονου (το 2023) Προέδρου (;) Recep Tayyip Erdoğan, είναι - μάλλον - άλλου «Χότζα Κοράνιο» (κατά το χριστιανικό... «άλλου Παπά Ευαγγέλιο»).

    Αν υποψιαστώ ότι πρόκειται για το «Kanal İstanbul» δλδ το μέγα και φιλόδοξο τεχνικό έργο, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον (εκ Τραπεζούντας, τεμέτερον;) Μαυροθαλασσίτη Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή (βασίλεψε 1520-1566), πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Mimar Sinan ... τότε - εγώ πρώτος - θα πάω να κάνω «αβλαβή διέλευση» με το Θ/Κ Αβέρωφ (χωρίς τα party animals της Σαλονικιάς Κυρίας Hearst), στα πλαίσια πάντα του ΝΑΤΟ (νάτο το δακτυλίδι).

    Δεν βλέπω τούρκικα σήριαλ στον ΑΝΤ1, ούτε μπορώ να διαβάσω τα παλιά φιρμάνια Οθωμανών δημοσιογράφων της εποχής εκείνης, που αναρτούσαν τα post τους γραμμένα με μια περίεργη γραμματοσειρά, κάτι προς αραβικά ορνιθοσκαλίσματα προσομοιάζουσας, ώστε να ξέρω σχετικά με την εξέλιξη αυτού του project του Σουλεϊμάν, που μάλλον εγκαταλείφθηκε - όπως έλεγαν τα παπαγαλάκια τότε - για ... άγνωστους λόγους.

    Οι πληροφορίες - όμως - που έχω, λένε: «σερσέ λα φάμ φατάλ» δλδ βλέπε «επέμβαση» (και τότε) του ... «Ξανθού Γένους», μέσω της επιρροής της πρακτόρισσας... Ουκρανέζας Ρουσλάνα (*) ή Αλεξάνδρα ή Αναστασία Lisowska (1500 – 1558), που η Γκε-Πε-Ου ή KGB (θα σας γελάσω!) της εποχής εκείνης, την «έμπασε» δολίως στο χαρέμι του Σουλεϊμάν, αυτή τον μάγεψε με τον τρόπο της και αυτός (έπεσε στην παγίδα και) την έκανε Σουλτάνα (Hürrem Haseki Sultan) και μητέρα 5 παιδιών του. Ήταν μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην οθωμανική ιστορία και εξέχουσα μορφή κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «σουλτανάτου των γυναικών». Απέκτησε τεράστια δύναμη και επηρέασε την πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - μέσω του συζύγου της Σουλεϊμάν - και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις κρατικές υποθέσεις της αυτοκρατορίας.

    Άρα ... No «Kanal İstanbul» Project, με τας ευλογίας της Αυτοκρατορίας Πασών των Ρωσσιών και του Μαυροθαλασσίτη «Στόλαρχου της Ουκρανίας» βεβαίως-βεβαίως, του στόλου δε ναυλοχούντος ... παρά θιν αλός (στη θάλασσα, στην παραλία).

    Στις 6 Μαρτίου 1591, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Μουράτ Γ, εκδόθηκε αυτοκρατορικό φιρμάνι (διαταγή) και οι εργασίες για το έργο ξαναρχίζουν, αλλά και πάλι για ... άγνωστους λόγους (βλέπε ... HAARP MT. ATHOS!!!), το έργο και πάλι σταμάτησε.


    (*) το άγιον πνεύμα της Ρουσλάνα ξαναγύρισε το 2004 στην Πόλη (İstan_Bul, που λέει - με έμφαση - και ο Κύριος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καλέ αυτός με τις κόκκινες κάλτσες), στο σώμα της Ουκρανέζας (τυχαίο;) τραγουδίστριας Ruslana (τυχαίο;) Lyzhichko, που μάλιστα - λέει - κέρδισε (τυχαίο;) και τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2004, με το αγγλο-ουκρανικού στίχου pop-rock μέλισμα με τίτλο «Dyki Τantsi» (καμία σχέση με τους «ντίνγκι-ντάνγκες», που έλεγε η γιαγιά μου για τις αδελφές) ή «Wild Dances» (Άγριοι Χοροί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.