26/5/13

Οι Κούρδοι της Συρίας θέλουν να συμμετάσχουν στη Γενεύη 2

Romandie (Ελβετία)    (μτφ. Κριστιάν)
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η Κούρδοι της Συρίας επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης, τη λεγόμενη Γενεύη 2, είτε στις τάξεις του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης είτε χωριστά, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP την Κυριακή εκπρόσωποι της κύριας συροκουρδικής πολιτικής πλατφόρμας. 

Θέλουμε να πάμε στη Γενεύη, το είπαμε στους Αμερικανούς, Γάλλους, Βρετανούς, Γερμανούς δήλωσε ο Bahzad Ibrahim, που ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί για λογαριασμό του Κουρδικού Ανώτατου Συμβουλίου στη συνεδρίαση του Συνασπισμού που συγκεντρώνει τους κύριους παράγοντες της συριακής αντιπολίτευσης. 

Θέλουμε να πάμε, είτε ως μέλος του Συνασπισμού είτε ως Κουρδικό Ανώτατο Συμβούλιο, είπε ο Sherwan Ibrahim, μέλος της ίδιας οργάνωσης.

Ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης συγκεντρώνεται από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία εδώ και δύο χρόνια. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι οι δημιουργοί αυτής της πρωτοβουλίας, για την οποία η Μόσχα δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δαμασκός συμφώνησε κατ 'αρχήν. 

Αλλά οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της αντιπολίτευσης δείχνουν στασιμότητα στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι επικριτές αποδίδουν αυτή την αποτυχία σε πόλεμο επιρροής μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων που προσπαθούν να φέρουν τους αντίστοιχους Σύρους συμμάχους τους στο Συνασπισμό πριν από κάθε συζήτηση για τη συμμετοχή στη Γενεύη 2. 

Την Κυριακή, τα μέλη του Συνασπισμού ξανάρχισαν τις συζητήσεις για μια ώρα και μισή, χωρίς να μπόρεσαν να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για την ένταξη νέων μελών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του Συνασπισμού. 

Από την αρχή της συριακής εξέγερσης, οι Κούρδοι (10% του πληθυσμού), που ζουν στο Βορρά, προσπάθησαν να κρατηθεί η περιοχή τους μακριά από τη βία. Το καλοκαίρι του 2012, ο τακτικός στρατός αποσύρθηκε αμαχητί. 

Οι Κούρδοι οι οποίοι είναι εχθρικοί προς την κυβέρνηση που τους έχει καταστείλει για δεκαετίες, προσπάθησαν  επίσης να αποτρέψουν τους αντάρτες να διεισδύσουν στις περιοχές τους για να αποφύγουν αντίποινα από τον τακτικό στρατό, αυξάνοντας τις υποψίες για συμπαιγνία με το καθεστώς. 

Το Κουρδικό Ανώτατο Συμβούλιο, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2012 από την προσέγγιση μεταξύ του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), πλησίον των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου (KNC), αρνείται να ενσωματωθεί στο Συνασπισμό, όσο ο τελευταίος δεν θα αναγνωρίσει στο καταστατικό του, την ύπαρξη και τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας στη Συρία. 

Αυτή η απαίτηση ήταν ελάχιστα πιθανόν να ακουστεί κατά τη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Bahzad Ibrahim, ο οποίος αντιπροσωπεύει επίσης το KNC.

 Εκτίμησε: «Οι θεωρήσεις της διεθνούς και περιφερειακής πολιτικής αποφασίσουν την ημερήσια διάταξη και μας  αποκλείουν από αυτή την ημερήσια διάταξη».

 Ερωτηθείς σχετικά για τους υπεύθυνους αυτού του μπλοκαρίσματος, ο Sherwan Ιμπραήμ, ο οποίος αντιπροσωπεύει επίσης το PYD, ονόμασε την Τουρκία και ορισμένα μέλη του Συνασπισμού που έχουν αραβικό όραμα, τα οποία δεν απελευθερώθηκαν από την επίσημη αραβική εθνικιστική σκέψη του συριακού καθεστώτος . 

Το μέλος του Συνασπισμού Abdel Basset Sayda από την πλευρά του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Συνασπισμός δεν θα ήταν εχθρικός προς τη συμμετοχή μιας κουρδικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2. 

Εμείς δεν θα ήμασταν ενάντια στην παρουσία μιας κουρδικής αντιπροσωπείας που εκπροσωπεί το Κουρδικό Ανώτατο Συμβούλιο στις συνομιλίες, από τη στιγμή που ο Συνασπισμός οριστεί ως αντιπρόσωπος και συντονιστής της αντιπολίτευσης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Saida. 

AFP / 26η του Μάη του 2013 15:42) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.