26/5/13

Νασράλα: Εμείς δεν μπορούμε να συμβιώσουμε με τους αποκεφαλιστές που δρουν στη Συρία

Al-Akhbar (Λίβανος)     (μτφ. Κριστιάν)
Γυναικές του Λιβάνου κυματίζουν  σημαίες της Χεζμπολάχ κρατώντας μια εικόνα του επικεφαλής του κινήματος Χασάν Νασράλα στη δυτική κοιλάδα Μπεκάα στις 25 Μάη του 2013 κατά τη διάρκεια τελετής για την 13η επέτειο της στρατιωτικής αποχώρησης του Ισραήλ από το Λίβανο.
Υπάρχουν δύο μεγάλες απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει σήμερα ο Λίβανος: Το Ισραήλ και η παρουσία των ριζοσπαστικών σαλαφιστών που μάχονται για να ανατρέψουν την συριακή κυβέρνηση, είπε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο.

Ο Νασράλα, μιλώντας για την 13η επέτειο της απελευθέρωσης του Νότιου Λιβάνου από τα 18 χρόνια στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ, δικαιολόγησε τον συνεχιζόμενο εξοπλισμό της Χεζμπολάχ, επιμένοντας ότι το κράτος του Λιβάνου δεν έχει προετοιμαστεί για μια μελλοντική επίθεση από το Ισραήλ.

«Έχουμε ένα κράτος που δεν είναι σε θέση να σταματήσει την αιματηρή σύγκρουση στην Τρίπολη. Έχουμε κράτος που δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα εκλογικό νόμο, ένα κράτος του θρησκευτισμού», είπε ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι η αντίσταση είναι η μόνη δύναμη που είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα.

«Μετά τον πόλεμο του 2006 είπα: οικοδομείστε έναν κράτος ικανό και θα πολεμήσουμε υπό αυτού του κράτους», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του θέλουν να εμποδίσουν τον Λίβανο να οικοδομήσει ένα ισχυρό κράτος, πρόσθεσε, επειδή γνωρίζουν ότι ένας ισχυρός λιβανικός στρατός με σύγχρονα όπλα δεν θα μπορούσε να είναι δεκτός από τη Δύση, όπως είναι ο στρατός άλλων αραβικών κρατών».

«Ορισμένες αραβικές χώρες λαμβάνουν όπλα από τη Δύση, επειδή εγγυούνται ότι ούτε μια σφαίρα από αυτά τα όπλα θα κατευθυνθεί προς το Ισραήλ» δήλωσε ο Νασράλα. «Εάν ο λιβανικός εθνικός στρατός έπαιρνε αυτά τα όπλα, θα πολεμούσε ακριβώς όπως η Αντίσταση. Οι στρατιώτες είναι γιοι του λαού, η νεολαία αυτού του λαού».

Ο Νασράλα απέρριψε επίσης την πρόσφατη μεγάλη πιέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθεί το λαϊκό σιτικό κίνημα στη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας ότι το κίνημα μάχεται για 30 χρόνια κατά ενός ψυχολογικού και πολιτικού πόλεμου.

«Έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση, αλλά ποτέ δεν είχαν επιτυχία στο να αδυνατίσουν τη θέλησή μας», είπε.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης της Συρίας στη βόρεια πόλη-λιμάνι του Λιβάνου Τρίπολη που κρατάνε ήδη μια εβδομάδα,  όπου έχουν σκοτωθεί περίπου 30 άτομα, ο Νασράλα κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τη βία.

Είπε ότι οι μάχες στο Λίβανο δεν επιτυγχάνουν τίποτα, και κάλεσε εκείνους που θέλουν να λάβουν μέρος στον πόλεμο της Συρίας να το πράξουν σε συριακό έδαφος.

«Αυτό που συμβαίνει στην Τρίπολη πρέπει να σταματήσει. ... Όποιος θέλει να πολεμήσει, ας το κάνει στη Συρία. Αφήστε την Τρίπολη στο λαό της», είπε ο Νασράλα.

Επίσης, περιέγραψε ως «πολύ ανησυχητική» την κίνηση σαλαφιστών την Τετάρτη στη νότια πόλη της Σιδώνας για την αποτροπή ταφής ενός μαχητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στη Συρία.

Ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να αποδειχθεί «μοιραία» για τον Λίβανο αν πέφτει η κυβέρνηση της Συρίας, προειδοποίησε ο Νασράλα, καθώς εξτρεμιστές έχουν ορκιστεί να διεκδικήσουν τη χώρα.

Καταδίκασε ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις για την αποστολή εξτρεμιστές εμπνευσμένους από την Αλ Κάιντα για να πολεμήσουν στη Συρία για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Όλες οι λιβανικές θρησκευτικές φατρίες θα στοχευθούν από αυτές τις ένοπλες αυτές ομάδες αν αναλάβουν τον έλεγχο, είπε ο Νασράλα, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι οι σουνίτες ήταν συχνά στόχο των εξτρεμιστών στο Ιράκ, το Πακιστάν, τη Σομαλία, την Υεμένη και άλλες χώρες όπου η Αλ Κάιντα έχει αποκτήσει έρεισμα.

«Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν [της αντιπολίτευσης] ότι έχει ξένους δεσμούς. Μερικοί έχουν μια λογική, ένα όραμα, δίκαια αιτήματα, και είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν διάλογο. Αυτό αποτελεί το φυσικό τους δικαίωμα», είπε ο Νασράλα.

Όμως οι ένοπλες ομάδες έχουν διαφορετικό στόχο, πρόσθεσε, και εκτελούν δυτικά σχέδια για να κυριαρχήσουν στην περιοχή.

«Αν η Συρία πέφτει στα χέρια των Αμερικανών και του Ισραήλ και των εξτρεμιστών, και θέλουν να επιβάλουν το δικό τους σχέδιο στο Λίβανο ..., η Ιερουσαλήμ θα χαθεί. Η Αντίσταση θα χαθεί. Ο λαός της περιοχής μας θα γνωρίσει μια πολύ δύσκολη και σκοτεινή περίοδο».

«Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε πλευρά θέλετε», πρόσθεσε ο Νασράλα, «όμως η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να είναι από την πλευρά της Αμερικής, του Ισραήλ ή ανθρώπων που σκάβουν τάφους, ανοίγουν σεντούκια και αποκεφαλίζουν άλλους ανθρώπους».



1 σχόλιο:

  1. Escape From Hell Wounded Syrians Taken to German Hospitals

    Read more at http://www.liveleak.com/view?i=02f_1369591258#LVAy9Q18qwW5BORU.99

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.