1/6/13

Γενικευμένη λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια
Δημιουργεί τριγμούς στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία Ταξίμ του Πέρα, στο πολιτισμικό κέντρο της Πόλης
Τα επεισόδια τα οποία ξέσπασαν πριν από λίγες ημέρες στο πολιτισμικό κέντρο της Τουρκίας με αφορμή την προγραμματισμένη κατεδάφιση του πρώτου μητροπολιτικού πάρκου της Κωνσταντινούπολης πλέον έχουν λάβει μορφή γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός σε ολόκληρη την Τουρκία.

Από το Άρτβιν του Πόντου μέχρι την Ραιδεστό της Θράκης φτάνουν ειδήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για γενικευμένες ταραχές και μαζικές διαδηλώσεις.
Η πολιτική αναστάτωση στην  Τουρκία μπορεί να ξεκίνησε με αφορμή τα επεισόδια στο πάρκο «Γκεζί», για τα οποία πληροφόρησε η www.kahtimerini.com.cy τους αναγνώστες της τις προηγούμενες ώρες, ωστόσο τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου η εν λόγω αναστάτωση έχει πάρει την μορφή μιας μεγάλης, ιστορικής λαϊκής εξέγερσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη πλέον δημιουργεί τριγμούς στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες φτάνουν στην www.kathimerini.com.cy από εκατοντάδες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Κωνσταντινούπολη
Το απόγευμα του Σαββάτου μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία Ταξίμ του Πέρα, στο πολιτισμικό κέντρο της Πόλης. Πάνω από 100.000 διαδηλωτές -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- υψώνουν δυναμικά την φωνής τους κατά της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν. Μεγάλη ένταξη επικρατεί σχεδόν σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες, οι οποίες οδηγούν στο Πέρα. Στα Ταταύλα, στο Μπεσίκτας, στο Μπακίρκοϊ, στην Χαλκηδόνα και σε άλλα πολλά σημεία της Πόλης χιλιάδες πολίτες έχουν κατέβει στους δρόμους. Στα περίχωρα του Πέρα, η αστυνομία εξακολουθεί να πραγματοποιεί εκτεταμένη χρήση χημικών.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια της κατεδάφισης του Πάρκου Γκεζί, παρά την χθεσινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, η οποία σταματά κάθε είδους εργασίας στο εν λόγω πάρκο. Μετά την δήλωση του κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ επικοινώνησε εκτάκτως μαζί του και ζήτησε από τον ίδιο να ρίξει τους τόνους. Μετά το συγκεκριμένο τηλεφώνημα, η αστυνομία αποσύρθηκε από την πλατεία Ταξίμ. Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς άσκησε έντονη κριτική στην αστυνομία σχετικά με την χρήση των χημικών και τάχθηκε με τους διαδηλωτές.


Άγκυρα
Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας λαμβάνουν χώρα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας «Κιζιλάϊ». Η αστυνομία πλέον χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, των οποίων η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πριν από λίγο, ο δήμαρχο της Άγκυρας, Μελί Γκιοτσέκ (εκλέγεται από το ΑΚΡ) επιτέθηκε στους διαδηλωτές με βαριά λόγια. «Θα σας πνίξουμε σε ένα ποτήρι νερό», υπήρξε ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο κ. Γκιοκτσέκ στο μήνυμα του. 


Σμύρνη
Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Κορδελιού. Κατά διαστήματα επικρατεί ένταση σε όλους τους δρόμους, οι οποίοι οδηγούν στο κέντρο της Πόλης και κυρίως στην πλατεία των Μαρτύρων της Κύπρου. 


Άδανα 

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα του Σαββάτου. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σαμψούντα
 Οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία και επιχειρούν να προσεγγίσουν την τοπική οργάνωση του ΑΚΡ. 


Ραιδεστός και διάφορες πόλεις της Θράκης
Αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορα αστικά κέντρα.


Άρτβιν και διάφορες πόλεις του Πόντου
Χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στον δρόμο.


Οι υπόλοιπες σημαντικές εξελίξεις 
• Η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την στρατοφυλακή για την φρούρηση του Πρωθυπουργικού Μεγάρου στην Άγκυρα.
• Με αεροπλάνα και λεωφορεία, η κυβέρνηση μεταφέρει αστυνομικές δυνάμεις στην Άγκυρα.
• Μικροεντάσεις παρατηρούνται κατά διαστήματα ανάμεσα στους κεμαλιστές και στους Αριστερούς διαδηλωτές.
• Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού του ΑΚΡ, Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών.
• Χιλιάδες οπαδοί του ΑΚΡ βρίσκονται στο πλευρό των διαδηλωτών.
Κινητοποιήσεις και στα Κατεχόμενα
Από χθες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα και στα Κατεχόμενα. Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους της Λευκωσίας και υψώνουν την φωνή τους κατά της Άγκυρας.
Σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από την «πρεσβεία». Στην συγκέντρωση έλαβαν μέρος ομάδες της τ/κ Αριστεράς καθώς και κεμαλιστικές - εθνικιστικές ομάδες.


* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 
Βίαια επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη 
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα σήμερα, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες τους και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να διατηρήσει την τάξη κατά τη δεύτερη ημέρα ενός βίαιου κινήματος διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησής του.
"Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», τόνισε ο Ερντογάν.
"Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους».
"Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», τόνισε ο Ερνογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ο Tούρκος πρωθυπουργός κατέστησε επίσης σαφές ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου οικιστικού σχεδίου στην περιοχή, το οποίο αποτέλεσε την αιτία για τις διαδηλώσεις.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Ντοπμπάς δήλωσε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από την ανάπλαση της πλατείας, κάνοντας λόγο για μια «ήπιου χαρακτήρα ανάπλαση». «Κάποιοι εκμεταλλεύονται τον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα των πολιτών παραπληροφορώντας τους για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη» ανέφερε.
Το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας, από τα μεγαλύτερα κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησε από μια διαδήλωση χθες κατά ενός επίμαχου οικιστικού σχεδίου του δήμου της Κωνσταντινούπολης η οποία κατεστάλη βίαια προκαλώντας οργή και δεκάδες τραυματίες.
Επεισόδια έχουν λάβει χώρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, καθώς πολίτες διαμαρτύρονται για την αλόγιστη κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές. Δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν χθες και κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα προκειμένου να εκδιωχθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.


Χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά ενός οικιστικού σχεδίου η οποία μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.
Σε αρκετές συνοικίες του κέντρου, πολλές ομάδες διαδηλωτών περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ενθαρρύνονταν συχνά από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.


Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς χθες το πρωί, όταν αστυνομική δύναμη καταστολής επενέβη δυναμικά για να απομακρύνει μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων που προβλέπει ένα οικιστικό σχέδιο.
Ύστερα από εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ακτιβιστές πήγαν στην πλατεία ως ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της τάξης, ενώ στη διάρκεια της ημέρας πολλοί ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώνονταν με σκοπό να καταγγείλουν την πολιτική του κυβερνώντος από το 2002 κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Η Διεθνής Αμνηστία μιλούσε χθες για τουλάχιστον εκατό τραυματίες.


Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό. Χθες ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού περιορίστηκε να πει ότι 12 άνθρωποι νοσηλεύονταν, εκ των οποίων μια γυναίκα που υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ότι τουλάχιστον 63 άτομα συνελήφθησαν.
Επί τέσσερις συνεχείς ημέρες, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή, που θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πράσινων χώρων του πάρκου. Οι οικολόγοι έχουν επικρίνει το γεγονός ότι η πόλη θυσιάζει ολοένα και περισσότερους χώρους πρασίνου για την ανέγερση κτιρίων.
Στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει και στο παρελθόν ότι η ανέγερση θα ξεκινήσει, ανεξάρτητα από τις διαδηλώσεις. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την αναστολή των σχεδίων για ξερίζωμα των δέντρων από την περιοχή.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.