28/6/13

Πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τι είναι το Ελληνικό Πόδι;

Η εύκολη και γρήγορη απάντηση είναι ότι πρόκειται περί μετρικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα από τους Έλληνες και κατόπιν υιοθετήθηκε από τους Άγγλους κλπ κλπ.

Ναι, αυτή είναι μία απάντηση. Σωστή εν μέρει.
Αλλά στην πραγματικότητα στην τέχνη και στην ιατρική, ο όρος Ελληνικό Πόδι σήμαινε κάτι άλλο τελείως διαφορετικό.
Στην ιατρική λοιπόν ονομάζεται Morton's toe, στην γλυπτική ονομάζεται Ελληνικό Πόδι.
Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο.

Στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν 3 τύποι.
Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία και το Ελληνικό Πόδι όπως περιέγραψα πριν.
Η μεγάλη (70-80%) πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το "κανονικό" οστεολογικά, αυτό το οποίο "πρέπει" να έχει ο κάθε άνθρωπος με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας.
Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος "Αιγυπτιακό" καθώς είναι το ορθό επιστημονικά. Δεν υπάρχει όμως καμμιά αμφισβήτηση για τον όρο "Ελληνικό", παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton's toe και τον χαρακτηρισμό του ως οστεϊκή δυσμορφία. Ποιά είναι όμως η διαφορά με τα άλλα είδη εκτός από το μέγεθος των μεταταρσίων οστών;

Το Ελληνικό Πόδι είναι κληρονομικό!
Απίστευτο; Αν ήταν μόνο αυτό, πιθανόν όχι.
Το απίστευτο είναι ότι η "δυσμορφία" του Ελληνικού Ποδιού συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες. Ουπς. Μισό λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο δεύτερο δάχτυλο στο πόδι του, έχει απαραίτητα Ελληνικά γονίδια;
ΝΑΙ!!!
Και αυτό ΕΙΝΑΙ απίστευτο και είναι πιθανόν το στοιχείο το οποίο γίνεται προσπάθεια να "ξεχαστεί", μετατρέποντας το γενετικό αυτό χαρακτηριστικό σε οστεϊκή δυσμορφία. Στη γλυπτική, υπάρχουν αμέτρητες αποδείξεις για την γνώση της ύπαρξης του χαρακτηριστικού αυτού στους Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια.

Όλα τα αγάλματα της Ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το απεικόνιζαν στα έργα τους. Γνώριζαν την διαφορετικότητα τους και το έδειχναν. Αργότερα οι Ρωμαίοι, οι οποίοι δεν είχαν δική τους γλυπτική υποδομή και παιδεία, αντέγραψαν τα Ελληνικά έργα και μαζί και το Ελληνικό Πόδι μεταφέροντάς το στην τέχνη τους, αλλά ταυτόχρονα, μη γνωρίζοντας τη λεπτομέρεια αυτή, το διέσωσαν και για τις επόμενες γενιές καθώς είναι γνωστό ότι ένα τεράστιο ποσοστό αυθεντικών Ελληνικών έργων καταστράφηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

newsbomb.gr

13 σχόλια:

  1. Ο Ελληνας ξεχωριζει απο το φιλοτιμο του και οχι απο τα δαχτυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλληνας είναι κ αυτός που έμαθε το Πυθαγόρειο θεώρημα κι ας είναι και Λάπωνας και το εφαρμόζει για να καλυτερεύσει την ζωή των ανθρώπων όπως και αυτός που έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη και σώζει ανθρώπινες ζωές.
    Απλά το συγκεκριμένο άρθρο απο την filonoi είναι φωτιά στα μπατζάκια περισπούδαστων αριστερών και δεξιών εθνομηδενιστών που λένε και γράφουν ότι δεν υπάρχει βιολογική συνέχεια παλιών και νέων Ελλήνων λόγω μαζικών επιδημιών και ανάμιξης με σλαβικά, τουρκικά φύλα.
    Τονίζω δε εκ των προτέρων ότι ο άνθρωπος δεν είναι ούτε άλογο ούτε μουλάρι να διασταυρώνεται για να προκύψει καλύτερη ράτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι υπάρχει κάποιο ψήγμα αλήθειας στα δημοσιεύματα αλλά μόνο σε σχέση με το όνομα. Το θέμα υπάρχει και στην αγγλική wikipedia με τίτλο Morton‘stoe (http://en.wikipedia.org/wiki/Morton%27s_toe)

    Εκεί λέει ότι είναι μία δυσπλασία, μία δυσμορφία, ένα πρόβλημα που ονομάστηκε έτσι (ελληνικό πόδι, ή «νύχια LaMay», ή σύνδρομο Morton, ή μακριά νύχια) από αυτόν που περιέγραψε το φαινόμενο, τον Μόρτον.

    Λέει η wikipedia παρακάτω:

    Cultural associations
    It has a long association with disputed anthropological and ethnic interpretations. Morton called it Metatarsus atavicus, considering it an atavism recalling prehuman grasping toes. In statuary and shoe fitting, it has been called the Greek foot (as opposed to the Egyptian foot, where the great toe is longer). It was an idealized form in Greek sculpture, and this persisted as an aesthetic standard through Roman and Renaissance periods and later (the Statue of Liberty has toes of this proportion). There are also associations found within Celtic groups. The French call it commonly pied grec (just as the Italians call it piede greco), but sometimes pied ancestral or pied de Néanderthal[4]

    Σύμφωνα με τους ανατόμους τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της γης έχουν το λεγόμενο αιγυπτιακό πόδι και το 1/6 του πληθυσμού έχουν το λεγόμενο ελληνικό πόδι (Άρα 1 δις άνθρωποι …φτου γαμώτο, δεν είναι και τόσο σπάνιο, ε;)

    Η αναφορά στην Αίγυπτο οφείλεται στο γεγονός ότι σε αιγυπτιακά έργα ζωγραφικής  το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού έδειχνε μεγαλύτερο από το δεύτερο. Η αναφορά στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι στα ελληνικά αγάλματα το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι μεγαλύτερο από το πρώτο.

    Παρά την επικρατούσα ανατομία, σχεδόν όλα τα ρωμαϊκά αγάλματα, συχνά αντίγραφα των πρωτότυπων ελληνικών, έχουν ελληνικά πόδια… Γενικά δεν είναι εύκολο να βρείτε ένα άγαλμα με πόδι τύπου Αιγύπτου, γιατί ακόμη και τα αιγυπτιακά αγάλματα έχουν ελληνικά πόδια…

    Και μην νομίσετε ότι οι μόνοι ρατσιστές που ψάχνουν το δάκτυλο είναι οι Έλληνες, ρίξτε μια ματιά και στου “Κέλτες”:
    Because of the paucity of written records, the scope of Celtic settlement across Europe has not been easy to establish. One feature already mentioned that is strongly associated with Celtic blood lines is red hair; a great majority of people in the world who have red hair will be found to have a Celtic ancestor. But that feature is not uniquely associated with the Celts, so the spread of Celtic people in such areas as present-day Germany and Scandinavia has not been accepted by all authorities. During World War II, a discovery was made that only recently has received meticulous research. A couple of doctors in medical centers in England noticed that there was a feature of Scots and Welsh soldiers wounded in battle that was not present with English, Germans, and other nationalities. The former frequently had a big toe (or great toe) that was the same length as the next toe; all others had great toes markedly longer. They marked that down for research after the war ended, but it was only a few years ago that definitive research was done that has led to a remarkable discovery. They found that there were burial sites across Britain where the skeletons were completely of one ethnic group, such as Celtic burial sites on islands along the Scottish northwest coast, and pre-Celtic burial sites in southern England. Results from studies of those burial sites showed that to a 95 probability Celtic remains had a big toe the same length…………… ect.

    (Συμπτωματικά, το “ελληνικό πόδι” απαντάται σε ποσοστό 90% στους Αϊνού, την προ-Ιαπωνική πληθυσμιακή ομάδα της Ιαπωνίας. Μήπως ήταν Έλληνες;; Μήπως ο Λιακόπουλος είχε δίκιο;;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κριστιάν,

    Παρέλειψες και τον τύπο των "μαυτοπόδηδων" (Pieds-Noirs), που μάλλον έχει σχέση με των ρωμαϊκό τύπο, αλλά η πατούσα είναι μαύρη (λένε) :-)

    Μ' αρέσει που σπας την μονοτονία των πολιτικών άρθρων με κάτι τέτοια. Δεν είχα ποτέ ακούσει/διαβάσει κάτι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Nativist
    Το προτείνω σαν κριτήριο εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές... για αυτό το ανάρτησα, κάτι να κάνω κ' εγώ για τη μεταρρύθμιση της χώρας!
    Σάββα έχεις ελληνικό πόδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τό 'ξερε η εγγονή του Τσιγάντε, να δείξει το ποδάρι της στους Χρυσαυγίτες για να γλυτώσει το ξύλο!

    http://left.gr/news/eleni-tsigante-politiko-systima-ektrefei-ena-teras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κ.Μιχαλολιάκος να βγάλει το πόδι του έξω δημοσίως σε διακαναλική συνέντευξη τύπου να αποδείξει αν πράγματι είναι Έλλην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το παραμυθι με την τσιγαντε ειναι απο την σειρα "στιβαροι νεαροι με μαυρες μπλουζες επιτιθενται σε καημενους μετανασυες" ? γιατι ολα μια κοπια ειναι ... τελικα τι εγινε με την καταγγελια στην αστυνομια ? τιποτε οπως στις περισσοτερες ? και οχι επειδη στην αστυνομια ειναι ολοι ναζι αλλα μαλλον επειδη δεν μπορουν να βρουν κατι που δεν υπαρχει .... και αρθρο απο το "ανεξαρτητο" left.gr για ποιο λογο ακριβως ? για περισσοτερη αξιοπιστια ? δεν νομιζω αγορι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Κριστιάν
    Τον Σάββα δεν τον είδα με σαγιονάρες αλλά στα χωριά μας το δάχλο μας, μας εμποδίζει στο νούμερο στα παπούτσια και ειδικά στις γυναίκες που θέλουν να είναι και μοδάτες.
    Και για να το πάμε κ αλλιώς και σε κείνα τα χρόνια είχε Εφιάλτες, Βρασίδες κ άλλα καλά παιδιά κ όχι μόνο σώφρονες και ήρωες.
    Κι όπως προανέφερα το θέμα της ασυνέχειας παλαιών και νέων Ελλήνων το φέραν πρώτοι οι διεθνιστές εθνομηδένιστές.
    Υπάρχει επίσης και μια πολύ κατατοπιστική μελέτη Ιταλικού πανεπιστημίου τομέα ανθρωπολογίας που τους πέτυχα στη Λήμνο όταν ζητούσαν εθελοντικά αίμα απο κατοίκους του νησιού για να διαπιστώσουν συνέχεια ή ασυνέχεια και σε τι ποσοστό μεταξύ νέου και αρχαίου πληθυσμού. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Υπάρχει και το dienekes άκρως επιστημονικό blok με εντυπωσιακές δημοσιευμένες εργασίες.
    Αλλά και πάλι το τονίζω ΔΕΝ είμαστε ούτε άλογα ούτε γαϊδούρια να επιλέγουμε την καλύτερη διασταύρωση .Άνθρωποι είμαστε και πάνω απ όλα μετρά η ψυχή μας, τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Myron...
    Δε τα είπε όλα στο left, ο ένας είχε μορφή δράκου, κανονικού όμως, όχι σα τους δράκους που που εμφανίζονται συχνά πυκνά στη ροζ ιστοσελίδα που διαβάζεις.
    Και που σαι, καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα μυαλά σας κοιτάξτε καλύτερα και την ψυχή σας να την προφταίνουν τα πόδια σας.Δείτε αν η παιδεία σας και ο χαρακτήρας σας συνάδει με ότι μας παρέδωκε ο Ελληνικός πολιτισμός.

    Προπαντός κοιτάξτε την λέξη φιλότιμο όμοια της σε καμιά Γλώσσα δεν υπάρχει.Οσο για τα δάχτυλα του ποδιού μου στην διάθεση σας για την εξακρίβωση του μεγέθους των δαχτύλων.Μόνο μην σκύψετε γιατί σε οσφυοκάμπτες η Ελληνική παράδοση δεν μας έχει μάθει να είμαστε ιδιαίτερα ευγενικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πω συγνώμη ρε παιδιά δεν ξέρω τί μού' ρθε και ανέφερα το περιστατικό με τη Τσιγάντε. Μόνο το γεγονός ότι μιλάει με αυτούς τους παλιοαριστερούληδες την κάνει ανθελληνίδα, δε πα να έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα αυτή και όλο της το σόι!

    Και υπόσχομαι την άλλη φορά να αντλώ πληροφόρηση μόνο από ιστοχώρους των οποίων οι διαχειριστές να μην έχουν απλά "ελληνικό πόδι" όπως πιθανότατα διαθέτει αυτή η ανθελληνίδα η Τσιγάντε αλλά και εγνωσμένα εθνοπατριωτικά ιδανικά όπως μόνο εσείς τα αντιλαμβάνεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.