30/6/13

Λεπτομέρειες για το Σχεδίου Β του Πούτιν στη συριακή σύγκρουση

Βαλεντίνος Βασιλέσκου*, Réseau International  (Γαλλία)          (μτφ. Κριστιάν)
Το Ακρωτήρι και η Δεκέλεια, που φιλοξενούν αντίστοιχα την βρετανική αεροπορική βάση και τον στρατό ξηράς, είναι δύο θύλακες που κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, στο έδαφος της πρώην αποικίας της Κύπρου. 
Το Ακρωτήρι βρίσκεται 10 χλμ νότια-δυτικά του λιμανιού της Λεμεσού, όπου έδεσε πρόσφατα ο ρωσικός στόλος με προέλευση από την Ταρτούς.

Στην αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου λειτουργούν από την αρχή του πολέμου στη Συρία, η 84η βρετανική μοίρα ελικοπτέρων, ένα αεροπλάνο στρατηγικής έρευνας Sentinel R1 (http://fr.wikipedia.org/wiki/Bombardier_Global_Express ) εξοπλισμένο με ραντάρ ASTOR (Airborne Stand-Off Radar), μια αμερικανική μοίρα στρατηγικής έρευνας που αποτελείται από 3 αεροσκάφη Sentry AEW / AWACS (http://fr.wikipedia.org/wiki/Boeing_E-3_Sentry ) και η τρίτη απόσπαση του 9ου συντάγματος αεροπορικής στρατηγικής έρευνας (http://fr.wikipedia.org/wiki/9th_Reconnaissance_Wing ) που αποτελείται από τέσσερα αεροσκάφη U-2  ( http://fr.wikipedia.org/wiki/Lockheed_U-2 ).

Η αποστολή των βρετανικών αεροσκαφών έρευνας Sentinel R1 και των αμερικανικών αεροσκαφών Sentry AEW / AWACS είναι του τύπου SIGINT (Signal Intelligence), η οποία είναι να παρακολουθήσουν όλα τα δίκτυα επικοινωνιών (COMINT), στρατιωτικά ή πολιτικά στο συριακό έδαφος, τις ηλεκτρονικές εκπομπές των ραντάρ και των συστημάτων ραδιοπλοήγησης που εξοπλίζουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, τα αεροσκάφη και τα πολεμικά και εμπορικά πλοία της Συρίας (ELINT). 
Επιπλέον, εξοπλισμένα με ισχυρές κάμερες, οι δύο τύποι αεροσκαφών παρακολουθούν συνεχώς τις στρατιωτικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον συριακό αέρα και στο έδαφος.

Το U-2 πετά σε υψόμετρο πάνω από 20.000 μέτρα, και μεταδίδει αυτόματα φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του εδάφους της Συρίας μέσω μίας μυστικής γραμμής  στο κέντρο δεδομένων στην αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου. 
Οι πληροφορίες που συλλέγονται επέτρεψαν, μέχρι στιγμής, στους  ισλαμιστές αντάρτες να βρίσκονται ένα μήκος  μπροστά από τον συριακό εθνικό στρατό, Η Αχίλλειος πτέρνα του στρατού του Μπασάρ αλ-Άσαντ 

Την ίδια στιγμή που η Ρωσία ανέπτυσσε 16 πλοία από τη Ταρτούς για να πλεύσουν προς τη Λεμεσό στις 10 Ιουνίου 2013, η απόσπαση 519 ELINT που αποτελείται από τέσσερα πλοία, τα οποία περιλαμβάνουν το πιο ισχυρό πλοίο του ηλεκτρονικού πολέμου του ρωσικού στόλου -το Priazovye SSV-201 (http://en.wikipedia.org/wiki/Vishnya-class_intelligence_ship ), διέσχιζε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για να εισέλθει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου περιπολεί σήμερα κατά μήκος των ακτών της Συρίας.

PRIAZOVYE (SSV-201)
PRIAZOVYE (SSV-201)
Το πλοίο Priazovye είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, αποκρυπτογράφησης και συλλογής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων, e-mail και φαξ από τις χώρες της Μεσόγειου.
Έχει ως αποστολή την υποκλοπή και την δημιουργία παρεμβολών στη κυκλοφορία πληροφοριών των βρετανικών και αμερικανικών αεροπλάνων έρευνας προς την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου, καθώς σε όλες τις επικοινωνίες του ΝΑΤΟ και των Αράβων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας μέσω των ισλαμιστών ανταρτών.

 Βαλεντίνος Βασιλέσκου , είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, πρώην αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο του Otopeni, διπλωματούχος από το 1992 της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Βουκουρεστίου.


Γενική σημείωση (NB): Δεν διαθέτουμε διορθωτή(-τρια) και οι αναρτημένες δημοσιεύσεις (πάντα βιαστικές) περιέχουν λάθη, ορθογραφικά και συντακτικά. Προτιμάμε πάντα την ουσία παρά τη μορφή. Ευχαριστούμε για τη κατανόηση σας.


2 σχόλια:

  1. Αρκετά με τον Ρουμάνο "παντογνώστη"... Θυμίζει αρθογράφο του γνωστού "Πράβδανετ" με τις αοριστο-γενικολογίες και τις - δήθεν - "επιστημονικές" και τεχνικές αναλύσεις του. Και δεν φταίει η απουσία διορθωτού του μπλόγκ, η πρωτογενής πληροφορία είναι προβληματική.
    Ποτέ, κανένα πλοίο ΗΝ πολέμου δεν είχε και δεν εχει την δυνατότητα να "παρεμβάλλει" και να παρενοχλήσει επιχειρήσεις SIGINT - ELINT ευρείας κλίμακος η ακόμη απευθείας (με ΡΗ ζεύξη δεδομένων) τακτική η στρατηγική φωτο-αναγνώριση. Απλώς τό ενεργό υψος των συστημάτων ακτινοβολίας του πλοίου τα καθιστά απολύτως ανίκανα να επιφέρουν σοβαρή υποβάθμιση του σηματοθορυβικού λόγου στις επικοινωνίες των αναγνωριστικών Α/Φ η στις εκατοντάδες, χιλιάδες συχνότητες ανα δευτ. που εναλάσσονται απο τα συστήματα με αναπήδηση, στις αναμεταδόσεις με δορυφόρους η σταθμούς σε μεγάλα υψόμετρα (π.χ.βάση της RAF στο Τρόοδος) η ακόμη στις επικοινωνίες με MIDS - Link 16 πλοίων και αεροσκαφών.
    Τέτοιου είδους παρεμβολές μπορούν να εχουν αποτέλεσμα σε τακτικό επίπεδο, στην εξέλιξη μιας επιχειρήσεως προσβολής συγκεκριμένου στόχου με αυστηρότατα κριτήρια γεωγραφικής γειτνιάσεως με την περιοχή του στόχου η παρεμβολής του "jammer" στην γραμμή οπτικής επαφής (LOS).
    Τα αλλα ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας οπως εξάλλου και τα αντίστοιχα με την CIA που βλέπει και ακούει πίσω απο τοίχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ wotan398
    Δεν θα σχολιάσω την εκτίμηση σου και τους χαρακτηρισμούς σου για τον "Ρουμάνο παντογνώστη", σεβαστή η άποψη σου.
    Το ενδιαφέρον στα άρθρα, κατά τη ταπεινή μου γνώμη, επικεντρώνεται στις γενικότερες πληροφορίες που δίνει για τις δυνάμεις που εμφανίζονται στην Α.Μεσ.
    Νομίζω ότι λίγοι αναγνώστες γνωρίζουν τις δραστηρίοτητες των Άγγλων και Αμερικανών στο Ακροτίρι σχετικά με το πόλεμο στη Συρία και έτσι εξηγεί το ενδιαφέρον των Ρώσων.

    Σχετικά με την απορριπτική σου ανάλυση, δεν είμαι σε θέση να την εκτιμήσω, αλλά ούτε κ' εσύ δεν γνωρίζεις τη δυνατότητα του εξοπλισμού των Ρώσων. Ο σκοπός της παρουσίας τους γύρω από τη Κύπρο δεν νομίζω όμως να αμφισβητηθεί.


    Τέλος, "Τα αλλα ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας οπως εξάλλου και τα αντίστοιχα με την CIA που βλέπει και ακούει πίσω απο τοίχους..": δεν πειράζει, φροντίζει η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας NSA για αυτήν, και αν δεν τα καταφέρουν, πολύ θα το ήθελαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.