29/6/13

Ο -δυνάμει- επικίνδυνος Έντι Ράμα

Γιάννης Σιδέρης 
Ο νέος ηγέτης της Αλβανίας, ο «αντισυμβατικός» Έντι Ράμα, αναρρίπισε κύματα ελπίδας στη χώρα του, ότι θα πάρει τέλος το διεφθαρμένο καθεστώς Μπερίσα. Το αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες των εκλογέων του, το πώς θα συμπεριφερθεί στο εσωτερικό της χώρας, το αν θα αποδειχθεί άξιος της εμπιστοσύνης όσων προσέβλεψαν σε αυτόν, αφορά τον ίδιο.
Σε ό,τι αφορά όμως εμάς, ως χώρα, μάλλον θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί στο εξής:
Ο εν λόγω είναι μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν καθ´ εικόνα και ομοίωση την τουρκική στάση στο θέμα ΑΟΖ για το Καστελόριζο, και σαμποτάρισαν ανηλεώς την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009, (στην οποία περιλαμβάνεται και το πλαίσιο της ΑΟΖ). Οι αρνητές, μεταξύ των οποίων και ο Ράμα, ισχυρίζονται ότι τα διαπόντια νησιά, βορείως της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!
Φυσικά ο νέος Αλβανός ηγέτης δεν είναι εξ ορισμού τουρκόφιλος ή ανθέλληνας. Απλώς ενδιαφέρεται για τη χώρα του και γι’ αυτό προσεταιρίζεται τη μεγάλη θρησκευτική συγγενή του - και ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Γι’ αυτό και έχει δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των αλβανοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας.
Πέραν της Τουρκίας, ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός καλλιέργησε σχέσεις σκοπιμότητας με μια μειονότητα που βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα μας, τους Τσάμηδες, στηρίζοντας ακόμη και ψήφισμα περί γενοκτονίας τους. Την ίδια ώρα αποδεχόταν το δόγμα της Μεγάλης Αλβανίας για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια μετά πιέσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ο ίδιος αντιστάθηκε στην ενσωμάτωση κοινοτικών κανόνων στο αλβανικό κράτος.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι υπό την πρωθυπουργία του -παρά τα όποια φραστικά, διπλωματικά ανοίγματα που, μάλλον, θα κάνει- θα υπάρξει επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ειδικά αν παράσχει περαιτέρω στρατιωτικές διευκολύνσεις, με παραχώρηση λιμένων για δημιουργία βάσεων στο τουρκικό ναυτικό.
Όσο για την πολιτική του ηθική, αρκούν οι καταγγελίες του προέδρου της ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα για νοθεία εις βάρος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης στις περιοχές της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα. Στις πατρογονικές εστίες, δηλαδή, της ελληνικής μειονότητας. (σ.σ. Παρότι συνεργάστηκαν με το κόμμα του Ράμα).
Αν ως δήμαρχος, απλός πολίτης ή καλλιτέχνης ο Ράμα μπορεί είναι αντικομφορμιστής και να έχει καλλιτεχνικές ή κοινωνικές ευαισθησίες, αυτό είναι θετικό, κυρίως για τη χώρα του και την κοινωνία του.
Ως πρωθυπουργός όμως έχει διαφορετικά καθήκοντα. Οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων που καταπατώνται, όπως καταγγέλλουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την Αλβανία, να σεβαστεί τις περιουσίες των Ελλήνων που υφαρπάζουν καταπατητές με τις σιωπηλές ή και φανερές ευλογίες των κρατικών αρχών, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο, αυτό που ό «ήπιος» Ράμα σαμποτάριζε μήνες τώρα από την αντιπολίτευση. Είναι ο ίδιος που στήριξε την πλαστή απογραφή πληθυσμού η οποία «εξαφάνισε» την ελληνική μειονότητα και τους Χριστιανούς της Αλβανίας - κάτι που καταγγέλθηκε από ΗΠΑ, ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Αθήνα περιμένει τα πρώτα δείγματα μεταστροφής του....
Ουδείς σώφρων θέλει προβλήματα με τους γείτονές του. Ούτε οι απλοί πολίτες ούτε τα κράτη, ισχυρά ή αδύναμα, μικρά ή μεγάλα. Η καλή γειτονία όμως είναι άσκηση υψηλής πολιτικής που πρέπει να ασκείται από κάθε πλευρά.
Σύντομα ο Ράμα θα δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός . Αν επιμείνει και ως πρωθυπουργός να υπονομεύει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είναι βέβαιο ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Αλβανίας, ούτε βεβαίως προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.
Υ.Γ.: Βέβαια, η ανωτέρω σύντομη θεώρηση, ίσως εκληφθεί ως εθνικιστική καχυποψία σε όσους ενθουσιάζονται για την εναλλακτικότητα του κ. Ράμα, το γεγονός ότι φορούσε σκουλαρίκι και δεν κυκλοφορεί με Ι.Χ.

9 σχόλια:

  1. Η Αλβανία θα αποτελεί πάντα κίνδυνο για την Ελλάδα, όποιον κι έχει πρωθυπουργό. Ακριβώς όπως την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχει κατι που πρεπει να μας απασχολησει...
    διαβαζω:

    "...ισχυρίζονται ότι τα διαπόντια νησιά, βορείως της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!"

    Εαν τα διαποντια νησια, βορειως της Κερκυρας δεν εχουν ΜΟΝΙΜΟΥΣ κατοικους, τοτε ΔΕΝ εχουν υφαλοκρηπιδα. Ορθα κοφτα. Ειτε μας αρεσει ειτε οχι.
    Και εννοω αληθινους μονιμους κατοικους, οχι τουριστες, κτηνοτροφους, ή στρατιωτες.

    Αυτο που με φοβιζει ειναι, οτι, μαλλον καποιος ΥΠΕΞ εδωσε απο τα μυστικα κονδυλια χρηματα Ελληνων φορολογουμενων, στον Μπερισσα, για λιγη παραπανω υφαλοκρηπιδα, αλλα ξεχασε να λαδωσει και τους "αλλους". Τους σοσιαληστες ντε.

    Ας μας φωτισει καποιος.
    Ποια ειναι αυτα τα νησια;
    Εχουν κατοικους; ή απλως πεταξαμε χρηματα σε προεκλογικες αφισες και πρωθυπουργικες μερσεντες, σε μια αλλη χωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εψαξα στους χαρτες και ως φαινεται βορρεια της Κερκυρας υπαρχουν 5-6 νησια, εκ των οποιων τουλαχιστον 3 εχουν σπιτια δρομους και απο ενα μικρο λιμανακι.

    Το ερωτημα εξακολουθει:
    Οι χρηστες αυτων των σπιτιων ειναι μονιμοι ή τουριστες;

    Εαν ειναι μονιμοι τοτε κανενας Ραμα δεν μπορει να ακυρωσει την συμφωνια. Αλλιως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ gregoire
    Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας τα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες έχουν υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα. ΑΟΖ δεν έχουν. Συνεπώς είναι λαθεμένος ο συλλογισμός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/aoz.asp

    Κοιτα το :Ουκρανία vs Ρουμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ gregoire
    Το είχα υπόψη.
    Η ΑΟΖ που δόθηκε στη Ρουμανία είναι μεγαλύτερη από τι αναγνώριζε η Ουκρανία που έλεγε "ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ για το νησί Φίδι της Ρουμανίας"

    Δες και
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/03/blog-post_2923.html#.Uc__dthmNOZ που ανάρτησα το Μαρτιο 2012, με αρμοδιότητα άλλου Διεθνούς Δικαστηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χθες εβλεπα τον κ.Νικο Λυγερο στις ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ Στο ΚΡΗΤΗ τ.β. και ειπε επι λεξει " κατοικειται η εχει οικονομικη δραστηριοτητα". Απα που το βλεπετε εσεις το προβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.