24/6/13

Νέος «γύψος» made by Erdogan για την τουρκική κοινωνία

Του Σάββα Καλεντερίδη
Όπως αναφέραμε στο άρθρο μας της Παρασκευής, τη δεκαετία του 2000 ο Ερντογάν εξουδετέρωσε το βαθύ κράτος των κεμαλιστών και των στρατοκρατών μέσω της στήριξης που του παρείχε η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και η Αθήνα, ενώ ένα από τα μέσα που χρησιμοποίησε για να πετύχει το στόχο του, ήταν ο εκδημοκρατισμός και η πολυφωνία, που έθετε στο περιθώριο τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους!
Όμως όλα αυτά τα χρόνια, που ο Ερντογάν ήταν απασχολημένος με την πολιτική του επιβίωση και το ξερίζωμα του βαθέος κράτους, η τουρκική κοινωνία γεύθηκε τους καρπούς της ελευθερίας και του εκδημοκρατισμού, έστω κιαν αυτό έγινε για λόγους σκοπιμότητας. Αυτή η φιλελεύθερη κοινωνία, όμως, σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το Κουρδικό στο εσωτερικό, το Ιράκ και τη Συρία, προκάλεσαν σοβαρό προβληματισμό στον Ερντογάν και τον περίγυρό του, στον οποίον δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι παλαιοί φιλελεύθεροι σύμβουλοι (π.χ. Τζουνείτ Ζάπσου). Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι μια τέτοια κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνία-πρότυπο που έχει κατά νου, η οποία θα πρέπει να ενστερνίζεται και να υποκύπτει στις αρχές του σουνιτικού ισλάμ, ενώ δεν θα πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο και η εθνική συνοχή της τουρκικής κοινωνίας, που απειλείται από την πορεία ανάδειξης του Κουρδικού.
Γι’ αυτό ο Ερντογάν προχωρεί στην ψήφιση ενός νέου νόμου για τι ΜΙΤ, με τον οποίο παραχωρούνται υπερεξουσίες στην τουρκική μυστική υπηρεσία, που θυμίζουν την παντοκρατορία της KGB επί σοβιετικού καθεστώτος, όταν η υπηρεσία αυτή γνώριζε ανά πάσα στιγμή τι κάνει, τι λέει αλλά και τι σκέφτεται ο κάθε ένας σοβιετικός πολίτης, εξασφαλίζοντας μέσω αυτού του ασφυκτικού ελέγχου τη συνοχή αλλά και την επιβίωση του καθεστώτος!
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, με τον νέο νόμο η τουρκική μυστική υπηρεσία εξοπλίζεται με αρμοδιότητες, που δημιουργούν στην ουσία ένα νέο βαθύ κράτος στην Τουρκία, το οποίο θα ορίζεται και θα κατευθύνεται από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Με βάση τον νέο υπό έγκριση νόμο, η ΜΙΤ δεν θα δραστηριοποιείται μόνον στη συλλογή πληροφοριών για θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά θα συλλέγει στοιχεία και θα πρακολουθεί
- όλους τους Τούρκους πολίτες, 
-τις τηλεφωνικές συνομιλίες, 
-τη διαδικτυακή αλληλογραφία, 
-όλες τις τραπεζικές δοσοληψίες, 
-τις αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, 
-τα φάρμακα που προμηθεύονται, 
-τις ιατρικές εξετάσεις, 
-τους βαθμούς που παίρνουν όλοι οι Τούρκοι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης,  
-τα ταξίδια στο εξωτερικό και το εσωτερικό και 
-ό,τι άλλο αφορά την προσωπική ή δημόσια ζωή του κάθε πολίτη.
Επίσης, με βάση το νέο νόμο, η ΜΙΤ αποκτά την αρμοδιότητα να διεξάγει ψυχολογικές επιχειρήσεις, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, όπως συλλήψεις, ανακρίσεις, απαγωγές, επιθέσεις σε "στόχους" κλπ., ενώ τα στελέχη της μυστικής υπηρεσίας που θα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ενέργειες και επιχειρήσεις, δεν θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και δεν θα διώκονται. Η ΜΙΤ θα μπορεί επί πλέον να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον εσωτερικών απειλών, χωρίς να είναι προϋπόθεση η απόφαση δικαστηρίου.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ μέχρι στιγμής μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις μόνον οι ΤΕΔ, και αυτό μόνο κατόπιν απόφασης της Βουλής, με το νέο νόμο η ΜΙΤ θα μπορεί να σχεδιάσει και να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χωρίς την άδεια κανενός.
Με την αρμοδιότητα της διεξαγωγής ψυχολογικών επιχειρήσεων, η ΜΙΤ αποκτά τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πληροφορίες που διαθέτει και να εκθέτει δημοσίως και να εκβιάζει φυσικά πρόσωπα που είναι ενοχλητικά στο κράτος, μέσω ιστοσελίδων που της δίνεται η νομική δυνατότητα να δημιουργεί και να λειτουργεί, χωρίς να φοβάται νομικές και ποινικές ευθύνες και κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι με βάση τις νέες αρμοδιότητες, η ΜΙΤ αποκτά δικαίωμα να παραβιάζει πλέον με το "νόμο" βασικά δικαιώματα των πολιτών της Τουρκίας, ενώ το προσωπικό της «θωρακίζεται» απέναντι στο νόμο, αφού όποια παράβαση του νόμου κάνουν εν ώρα υπηρεσίας, δεν θα επισύρει καμία δίωξη και ποινή.
Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις που αποτελούν αντικείμενο ειδικού ενδιαφέροντος και εκφεύγουν του πλαισίου αυτού του άρθρου. Όμως, αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς, εξετάζοντας το περιεχόμενο αλλά και το πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου, είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν, ο Νταβούτογλου και ένας στενός κύκλος συνεργατών και συμβούλων του, εργάζονται μεθοδικά πάνω σε ένα νέο κρατικό μοντέλο, που θα έχει ως ιδεολογική βάση τις βασικές αρχές του σουνιτικού Ισλάμ, στις οποίες θα υποτάσσονται οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίες, όπως αυτές ορίζονται και γίνονται αποδεκτές από τη Δύση και τις πολιτισμένες χώρες.
Μιλάμε για ένα εντελώς νέο, υβρυδικό μοντέλο, με στοιχεία από το σοβιετικό καθεστώς, από το καθεστώς της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης και από τα μπααθικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.

Αυτή είναι η νέα Τουρκία που προετοιμάζει για τους πολίτες της χώρας του αλλά και για τις γειτονικές χώρες ο Ερντογάν. Να το έχουμε υπ’ όψιν μας!

8 σχόλια:

  1. Ή ΚΟΙΜΟΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ Ή ΈΧΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΧΕΨΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ.

    ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ.

    ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΡΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ.



    Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΕΦΥΓΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΡΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ "ΠΑΡΟΜΟΙΑ" ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑ!

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποίησε και τους Κούρδους , μόνο που Αθήνα, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες τον εκδικήθηκαν ενώ οι Κούρδοι μαχητές του ΠΚΚ έφυγαν με λιγότερα δικαιώματα απο όσα όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια τους αυτό το σχόλιο για την παράλειψη.

    Δεύτερη παράλειψη η μάχη κατά των κεμαλιστών είχε ως σκοπό την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η οποία και πράγματι έκανε σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.Αυτό επίτρεψε την διαμόρφωση μιας νέας αστικής τάξης και ταυτόχρονα τον σχηματισμό δυτικότροπων τμημάτων της Κοινωνίας κρατείστε αυτό είναι κομβικής σημασίας .

    Η Αλλαγή αυτή της Τουρκίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η προβολή του ως ο απόλυτα Κυρίαρχος -ας δεί κάποιος τα ποσοστά του στις Νοτιοανατολικές Κουρδικές επαρχίες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις- στην τουρκική πολιτική σκηνή, η άρνηση της Ευρώπης να δεχθεί την Τουρκία ως ισότιμο μέλος, η ισχυρότατη Μουσουλμανική αδελφότητα της Τουρκίας με ισχυρότατες διασυνδέσεις σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία, το ισλαμικό παρελθόν του Ερντογάν και παράλληλα ο πολιτικός του μέντορας Νταβούτογλου , σε συνδυασμό με την ισχυρότατη Κοινότητα Γκουλέν και τα σχέδια της του προσέφεραν το όραμα της αναβίωσης των ημερών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Για να πραγματωθεί αυτό έπρεπε να ηττηθεί ο Τουρκικός στρατός και το κεμαλικό κατεστημένο όπερ και εγένετο με πολλούς τρόπους και σε πολλά επίπεδα .Ο Ενρτογάν δεν ξερίζωνε απλά το βαθύ κεμαλικό κράτος , το αντικαθιστούσε με βαθύ Ερντογανικό Ισλαμικό κράτος

    Δυστυχώς ή ευτυχώς οι Κούρδοι απουσιάζουν απο την διαδικασία αμφισβήτησης Ερντογάν αντίθετα είναι οι μόνοι που θα ήθελαν να στηρίξουν την συνταγματική αναθεώρηση γιατί αυτή και θα τους προσέφερε τα όποια ωφελήματα στα πλαίσια της τουρκοκουρδικής σύμπραξης.Πολύ απλά οι Κούρδοι θα στήριζαν τον Ερντογάν στα σχέδια του για κυριαρχία στην τουρκική πολιτική σκηνή ως το 2023/Λογάριασαν όμως χωρίς τον Ξενόδοχο.Ο Ξενόδοχος είναι εν προκειμένω τα δυτικότροπα τμήματα της Τουρκικής κοινωνίας και οι Αλεβήδες οι όποιοι δεν αποδέχτηκαν το Ηπιο Ισλάμ έκδοσης Γκουλέν .Το Σουνιτικό Ισλάμ έκδοσης Γκουλέν ο ίδιος ο Οτζαλάν σε μήνυμα του το ανήγαγε σε συνδετικό κρίκο του Τουρκικού Έθνους σε αντικατάσταση της Δογματικής Αρχής του Σφαγέα των λαών της Ανατολίας Κεμάλ Αττατούρκ.

    Να μην ξεχνούμε πως η η αλεβιτική μειονότητα παραμένει πιστή στον Μπασάρ αλ-Ασαντ στην Συρία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Τουρκίας ενισχύει τα ακραία Ισλαμικά στοιχεία της Συρίας τα οποία και αντιμάχονται το καθεστώς Ασαντ γιατί αυτό εξυπηρετεί τα ενεργειακά σχέδια Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας .

    Το ΠΚΚ αποτελεί πλέον απειλή για τον Οτζαλάν παρά για το τουρκικό καθεστώς το οποίο και κατ'εντολήν της Ουάσινγκτον έχει δέσει οικονομικά το Νότιο Κουρδιστάν, και ελέγχει σημαντικό τμήμα του οικονομικού τομέα του Ιράκ

    Η Επικέντρωση των αναλύσεων στην ΜΙΤ βοηθά σημαντικά τους όσους κατέχουν τα της λειτουργίας της όμως αποτελεί δέντρο στο δάσος.Σώφρονα στάση εν προκειμένω είναι η ανάλυση του Συνολικού προβλήματος και όχι η επιμέρους εστίαση μας. Το ότι η Τουρκία οδεύει προς απολυταρχικό καθεστώς -ανάλογου τύπου με το καθεστώς Μπαρζανί στο Νότιο Κουρδιστάν- δεν αποτελεί κακή εξέλιξη.Τουναντίον ενισχύει την διαλυτικής της διεργασία καθως παύει να αποτελεί υπόδειγμα Χώρας για τον ισλαμικό και αραβικό κόσμο, καθώς οι ΗΠΑ της αφιρέσαν σημαντικό κομμάτι απο τον ρόλο της, καθώς το Ισραήλ την ταπείνωσε και καθως η Ε.Ε. σφίγει τα λουριά άσχημα στην Τουρκική Οικονομία , η οποία και ήδη δείχνει σημεία κατάρρευσης

    Συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Καλό θα είναι στα στοιχεία που θυμίζουν KGB να προστεθεί πως αυτό αποτελεί πολιτική παράδοση για όλα τα Ισλαμικά κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου (λ.χ.οι μυστικές υπηρεσίες του Κόμματος Μασούντ Μπαζανί στο Νότιο Κουρδιστάν και ο παραστρατιωτικός του μηχανισμός σε τι διαφέρουν;) Οποτε τι να έχουμε υπόψην μας το γνωστό ή να ξεχάσουμε την διαλυτική διεργασία εντός της Τουρκίας;

    Το παιχνίδι δεν παίζεται στην ΜΙΤ ευτυχώς.Το παιχνίδι θα το καθορίσουν οι κυρίαρχες ελίτ της Τουρκικής Κοινωνίας και η μεταστροφή του ισλαμικού τάγματος Γκουλεν το οποίο και δεν επιθυμεί ισλαμικό αυταρχισμό αλλά μουσουλμανική δημοκρατία . Αυτή η παρεκτροπή δεν θα συγχωρεθεί στον Τούρκο Πρωθυπουργό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλο ένα "δημοκρατικό" μοντέλο αλά Τούρκα!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. omadaneoneforiakon.blogspot.com
    Ξύπνα πρώτα εσύ σταματώντας να γράφεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.