20/7/13

Θυσίες χωρίς σχέδιο και όραμα, θα πάνε χαμένες

Του Σάββα Καλεντερίδη
Το έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας. Οι Έλληνες ψηφοφόροι σε δυο διαδοχικές εκλογές που έγιναν μόλις πριν από ένα χρόνο, έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα στον πολιτικό κόσμο και τα κόμματα. Όχι αυτοδυναμίες, όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, κυβέρνηση συνεργασίας από εκείνους που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας από το 1981 και εντεύθεν.

Από τότε δηλαδή που ξεκίνησε το ξεχαρβάλωμα της χώρας, η διάλυση του κράτους, τα ανεύθυνα παιχνίδια εντυπώσεων με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, τα φθηνά δημαγωγικά πειράματα με τις αλήστου μνήμης κοινωνικοποιήσεις οργανισμών και τις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις, η εγκληματική παραχώρηση εξουσίας στους κομματικούς συνδικαλιστές, οι αλόγιστες παροχές με δανεικά κυρίως σε «ημέτερους», όλα αυτά, δηλαδή, που έβαλαν στα θεμέλια της χώρας τη βόμβα του υπερδιογκωμένου δημοσίου χρέους, το οποίο δεν κατόρθωσαν να ελέγξουν οι κυβερνήσεις μετά το 1988, με αποτέλεσμα να σκάσει η βόμβα αυτή το 2010 και η χώρα να είναι στην ουσία υπό την κηδεμονία των δανειστών της τα τελευταία χρόνια και ποιος ξέρει μέχρι πότε!
Οι ευθύνες κατανέμονται στα δυο κόμματα εξουσίας που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, χωρίς να σημαίνει ότι είναι άμοιρη ευθυνών η αριστερά και ειδικά ο Συνασπισμός, που αποτέλεσε τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στελέχη του οποίου διακρίθηκαν ιδιαιτέρως στο άθλημα της θεσιθηρίας στο δύσμοιρο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα σε θέσεις που μπορούν να θεωρηθούν προνομιούχες, όπως η παιδεία και ο πολιτισμός!
Η κυβέρνηση αυτή, λοιπόν, είναι καταδικασμένη να πετύχει, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, ένα από τα οποία το υπερμέγεθες, αναποτελεσματικό και αδηφάγο δημόσιο, το οποίο, όπως προείπαμε, οι ίδιοι δημιούργησαν.
Όμως, όπως όλα τα δύσκολα πράγματα, θέλει τρόπο.
Για παράδειγμα, όταν βάζουμε μπροστά το έργο του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του δημοσίου, δεν μπορεί να ξεκινάμε με τη δημοτική αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες και να αφήνουμε ανέπαφους τους υπαλλήλους της βουλής, η οποία έχει καταντήσει ένα υδροκέφαλο …πράγμα, συνυπεύθυνο για τα δεινά που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ανίκανο να διαχειριστεί την κατάσταση.
Αλήθεια, ποιος ο λόγος να επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός με τη συντήρηση γραφείων πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της βουλής, με προσωπικό και μέσα που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως; Έχει την εντύπωση κανείς ότι χρωστάμε σε όλους αυτούς, και κυρίως σε εκείνους που με τις αποφάσεις τους οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, ενώ ένιοι εξ αυτών έβαλαν βαθιά το χέρι στο μέλι; Γιατί δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά και χρηματισμό σχεδόν όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη και ο ίδιος να είναι άμωμος. Ή ήξερε και συμμετείχε στο φαγοπότι ή δεν καταλάβαινε, πράγμα που σημαίνει ότι στην κυριολεξία δεν ήξερε τι του γινόταν, άρα ήταν ακατάλληλος να κυβερνήσει τη χώρα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά με αυτό που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα. Για να αποκτήσει ένα έστω και μικρό ηθικό έρεισμα και να νομιμοποιείται στη συνείδηση της κοινής γνώμης να κάνει τομές, με απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο, που κατά την άποψή μας είναι επιβεβλημένο, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να παρουσιάσει στους πολίτες ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, μέρος του οποίου είναι οι εν λόγω απολύσεις, και, επί πλέον, θα πρέπει να προχωρήσει σε συμβολικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα κινήσεις, όπως απολύσεις από τη βουλή συγγενών πολιτικών, κλείσιμο των γραφείων που σκανδαλωδώς διατηρούν πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της βουλής, περιορισμό των προνομίων των βουλευτών, όπως π.χ. ο αριθμός των μετακλητών κλπ. Διότι είναι τεράστια πρόκληση να απολύεις έναν οικογενειάρχη έστω κι αν προλήφθηκε με μη αξιοκρατικό τρόπο, και να αφήνεις να μπαινοβγαίνουν στη βουλή δεκαοκτώ -ναι σωστά διαβάσατε- δεκαοκτώ συγγενείς πολιτικού, ο οποίος μάλιστα κάθεται στα ψηλά έδρανα της βουλής!!!
Επίσης, για να εξευμενιστεί η κοινωνία και να αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα, που επαναλαμβάνουμε, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν, εκτός από το σχέδιο εξόδου από την κρίση και τη λήψη μέτρων που θα ξαναδώσουν ηθικό έρεισμα στους πολιτικούς, πρέπει να αποφεύγονται επιλογές, όπως αυτή της τοποθέτησης μιας γυναίκας άσχετης με την πολιτική γενικώς και με τα ζητήματα της άμυνας ειδικώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και αυτές της τοποθέτησης ξοφλημένων πολιτικών σε κρίσιμες θέσεις αντιπροσώπευσης της Ελλάδας. Αν η κυβέρνηση κάνει μια δημοσκόπηση για την τοποθέτηση Παπουτσή και Παπαχρήστου στην Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΑΣΕ, θα βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα.

Ας το κάνει, για να αποφύγει άλλα εγκληματικά λάθη στο μέλλον, αν υπάρξει!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

15 σχόλια:

  1. Το κριτήριο των απολύσεων θα πρέπει να είναι το εξής απλό ερώτημα: Όποιοι δεν είστε απο την Πελοπόννησο κάνετε ένα βήμα μπροστά...

    Απλά είναι τα πράγματα,τι το βασανίζουμε το θέμα;

    Επίσης Σάββα,πέραν όσων σωστά αναφέρεις,επιμένω να ρωτάω ποιος και απο που ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θα πληρώσει τα δάνεια των κωλοκομμάτων;

    Σε παρακαλώ πάρα πολύ,λόγω του ότι έχεις το βήμα,να θέσεις το ερώτημα όσο υψηλότερα μπορείς.

    Ειδάλλως,ας μαζευτούνε όλοι οι ένθερμοι υποστηρικτές των κομμάτων και να πληρώσουν απο την τσέπη ΤΟΥΣ τα χρέη και τα έξοδα των κομμάτων που υποστηρίζουν,αλλά σίγουρα ΟΧΙ απο τον προυπολογισμό στον οποίο συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες.

    Δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τα γαμησιάτικα της Νέας Πασοκοδημοκρατίας αλλά ούτε και να τους συντηρούμε εις αεί.

    Λοιπόν,μαζευτείτε όλοι όσοι τους θέλετε τόσο πολύ πια,βάλτε το χέρι σας στην τσέπη σας και μοιραστείτε τα γαμησιάτικα τους.

    Τα 250 εκατομμύρια που χρωστάνε οι δύο,και άλλα πόσα οι υπόλοιποι,δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα πληρώσουμε όλοι μαζί ρεφενέ. Και μάλιστα,να μη δέχονται(!!!!!) και έλεγχο για το που πήγαν τα χρήματα αυτά!!!

    ΥΓ
    Άδικα έχασα τον χρόνο μου γράφοντας,απευθυνόμενος σε πολιτικούς(απατεώνες εκ γενετής) και ψηφοφόρους που δεν είχαν την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να αρνηθούν να κλείσουν την μισή Αθήνα πριβέ για έναν ξένο υπουργό οικονομικών,και μάλιστα να απαγορεύσουν ακόμη και διαδηλώσεις.

    Και έχουν το θράσος,οι άνθρωποι που κατέστησαν είτε με την πολιτική τους είτε με την ψήφο τους,την Ελλάδα Προτεκτοράτο,να παριστάνουν και τους δήθεν τάχα μου πατριώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η υπενθύμιση των προτεραιοτήτων στις υπεύθυνες για την καταστροφή της χώρας κομματικές ηγεσίες. Αλλά προϋποθέτουν ότι κανείς πιστεύει στο δόγμα "ο τρώσας και ιάσεται", ότι δηλ. αυτοί που έφεραν την καταστροφή θα φέρουν και τη λύση.
    Φίλε Σάββα, πιστεύω ότι το δόγμα αυτό έχει καταρρακωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, όπου παρόλες τις τρομερές πιέσεις της Τρόικας ελάχιστες απολύσεις έγινα όπως και μηδαμινός περιορισμός του κρατικού υδροκεφαλισμού.
    Αντίθετα, ο διορισμός του "ξεγάνωτου ντενεκέ" (και συμβόλου των κακώς κειμένων) Παπουτσή και 2-3 άλλα πρόσφατα στραβοπατήματα δείχνουν ότι οι δικομματικοί ηγέτες όπως και οι παλαιοκομματικοί βρυκόλακες των κομμάτων της Αριστεράς δεν έχουν καθόλου αλλάξει καθόλου τα κρατικιστικά τους μυαλά.
    Ερχόμαστε έτσι λοιπόν στην μόνη λύση) ήταν άλλωστε η μόνη εξαρχής από το 2009) λύση: την σύσταση κυβέρνησης προσωπικοτήτων σε συνδυασμό με συνταγματική αναθεώρηση. Το άν θα είναι επικεφαλής ο Β.Μαρκεζίνης (αν και είναι κατά τεκμήριο ο καλύτερος), ο Φραγκούλης, ή άλλος και το ποιός θα συμμετέχει είναι δευτερεύον. Αλλά αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη πορεία - άν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
    Ο "διεθνής παράγοντας" θα στηρίξει με νύχια και με δόντια τη δικομματική - το βλέπουμε ήδη μπρός στα μάτια μας. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
    Το συμφέρον της Ελλάδας, το αληθινό συμφέρον του Εθνους, επιτάσσει κυβέρνηση προσωπικοτήτων με παράλληλη συνταγματική αναθεώρηση. Κατανοώ ότι η πρόταση είναι γενική και χρήζει εκειδίκευσης - αλλά δείχνει την μόνη σωστή κατεύθυνση. Και εάν ο Σαμαράς φτάσει σε νέα αδιέξοδα τους επόμενους μήνες έχει χρέος - ΧΡΕΟΣ με κεφαλαία - να προετοιμάσει ειρηνική μετεξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση. Για να μη θρηνήσουμε νέα εθνική τραγωδία.
    Νίκος Σταματάκης, Νέα Υόρκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dear Niko,

    Restructuring Greece is (almost) impossible. Not only we don't have a vision, we cannot work collectively for a common good. When was the last time you voted? Greeks cannot vote through embassies or consulates. They have to travel to Greece. Synaspismos and others believe Albanians and Pakistanis should be able to vote and be elected before a Greek-American for example.

    That Greece is not ready to be saved.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Loosing a job that you shouldn't have in the first place is not a sacrifice. It is a correction. The problem is that correction does not include the 300 and extended family. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. T h e s e modern Greeks(''Neo-greeks''-they could also be called and thus-and so-called)have generally closed their vicious circle,brothers.Otherwise,they would massively and radically require profound and fundamental changes and reforms for their country,for their state.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Όχι αυτοδυναμίες, όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, κυβέρνηση συνεργασίας από εκείνους που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας από το 1981 και εντεύθεν."

    Πού είδες χειρούργο να ξαπλώνει και να κάνει εγχείρηση μόνος του; Αστεία ερμηνεία. Απολακωμάρα, συνήθεια, βολεματολογία και άλλοι ψυχασθενείς λόγοι, ναι. ¨οχι όμως αυτό που γράφεις. Το λέω γιατί υπάρχουν ακόμη συντεχνίες παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. jean
    όπως και να το ερμηνεύσεις, η αριθμητική της βουλής που προέκυψε μετά από δυο αλλεπάλληλες εκλογές, επιβάλλει αυτό που γίνεται.
    Αν βλέπεις κάτι άλλο, γράψτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ που απάντησες, αυτό που θέλω να πώ είναι ότι εσύ ως πολιτικός αναλυτής τα βλέπεις πολιτικά τα γεγονότα και ως τέτοια τα εκφράζεις. Υπολογίζω λίγο την κουτοπονηρια και τη βολεματολογία των μετανεωτερικών Ελλήνων με υψηλό βαθμό αστικοποίησης καλοθρεμένο εδώ και 40 συναπτά. Ο λύκος δύσκολα αλλάζει τομάρι. Μετά είμαι λίγο δύσπιστος στην εκλογική αριθμολογία και τις προβλέψεις, ο άνθρωπος όταν ζωοποιηθεί ενεργεί μηχανικά χωρίς λογική κ α π, που του συμβαίνουν μαζί με άλλα που ίσως εσύ γνωρίζει καλύτερα απ' τη σκοπιά σου αλλά για κάποιους λόγους κοινωνικής ανωριμότητας δε βγαίνουν έξω. Βέβαια εικασίες είναι, αλλά ο στόχος ποιός είναι στην πολιτική. Αν κρατάει τις ρίζες της στη σοφιστική των προγόνων μας, λέει τη μια το άσπρο μαύρο και τανάπαλι.

    Αυτό εδώ "Απολακωμάρα" σημαίνει αποβλακωμάρα, τυπογραφικό λάθος. Εν γένει καλά αποκαλύπτονται πράγματα με τη διακριτικότητα της εγκυρότητας της χρονικής στιγμής αποκάλυψης. Η αλήθεια όταν λέγεται παράχρονα μπορεί να έχει άλλα αποταλέσματα, εκτός και αν στοχεύει σ΄αυτό.

    Χαιρετώ σε, καλό Σαββατισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίσης,αγαπητέ Σάββα,που ενίοτε σε βομβαρδίζω με ερωτήματα που δεν είναι υποχρέωση ή και ευθύνη σου να απαντήσεις,αλλά απλά τα απευθύνω σε εσένα μήπως και ξυπνήσω κάτι τις απο τις κοιμώμενες συνειδήσεις των συμπατριωτών μας,θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμη.

    Είναι καιρός τώρα που παρατηρώ μια όλο και πιο έντονη ροπή της χώρας μας προς το να καταντήσει ομοίωμα της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε καλώ να αναρωτηθείς λοιπόν φίλε Σάββα,πόσα απο εκείνα που κατηγορούμε την Τουρκική κυβέρνηση συμβαίνουν και στην χώρα μας απο τη δική μας κυβέρνηση. Σε πολλούς τομείς,όπως ενδεικτικά η έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης των κυβερνήσεων,την εξάρτηση τους απο τον διεθνή παράγοντα,ΤΙΣ ΑΘΡΟΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ,και κυρίως των υπαξιωματικών,και αρκετά ακόμη,τα οποία σας καλώ όλους να προσπαθήσετε να τα εντοπίσετε.

    Και τέλος,σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα,θα σημειώσω ότι το ποσοστό των κομμάτων,και μάλιστα ειδικά εκείνων που κυβερνούν,βλέποντας κανείς τον καθαρό αριθμό ψήφων και μόνο καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί μιας καθαρότατης αλχημείας των Υπεύθυνων της Καταστροφής,προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία.

    Απλά κυβερνάει η ισχυρότερη ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ του κοινοβουλίου με προσφορά εδρών προς το πρώτο κόμμα με τη γνωστή λογική πιτσαρίας,στις τρεις η μια δώρο.

    Δεν αντέχει το επιχείρημα αυτό στην κριτική,οπότε καλύτερα ας μην χρησιμοποιείται.

    ΥΓ
    Θερμή παράκληση προς τους συμπαθούντες τον Σαμαρά,να μην προκαλούν αποκαλώντας τον Σαμαρά ηγέτη,τη στιγμή που για να μειώσει ΕΝΑ ΦΟΡΟ,τον ΦΠΑ στην εστίαση και μάλιστα υπό όρους,παρακαλάει ΜΗΝΕΣ ξένους υπαλλήλους τεχνοκράτες για να τον ΑΦΗΣΟΥΝ να προβεί στη μείωση έστω και ενός φόρου. Παρακαλώ και πάλι λοιπόν,δείξτε σεβασμό προς τα ιστορικά πρόσωπα που υπήρξαν πράγματι Ηγέτες και μην προσβάλλετε τόσο βάναυσα τους συμπολίτες σας που δοκιμάζονται αλλά και την ίδια την Ιστορία. Σεβασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όποιος μπήκε ΠΑΡΑΝΟΜΑ στο δημόσιο από το 1995 και μετά-έτος λειτουργίας του Α.Σ.Ε.Π.- να απολύεται ΑΜΕΣΑ.
    Αυτός είναι ο δικαιότερος κανόνας για να φύγουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κηφήνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων που συνεχίζουμε να τους πληρώνουμε όλοι εμείς.

    Γιατί για να έβαλες "μέσο", βύσμα για να μπεις είσαι μια φορά επίορκος & απατεώνας.Ποιός μας λέει ότι δεν συνέχισες-που σίιιιιγουρα συνέχισες-τις λαμογιές και τις βρωμιές ώστε να είσαι πολλάκις επίορκος;

    Έτσι κι αλλιώς σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς 1.000.000 σχεδόν δημοσίων υπαλλήλων(συνολικά μονίμων, αορίστου χρόνου, ορισμένου, συμβασιούχων έργου, αναπληρωτών, ωρομισθίων, υπαλλήλων των Δ.Ε.ΚΟ. που δεν απογράφηκαν ποτέ εως την ώρα που με διαβάζετε...!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό που λέει ο Χρήστος, είναι σημαντικό. Τα χρέη των κομμάτων ποιός θα τα πληρώσει;
    Πάλι εμείς με τους φόρους που μας έχουν πεθάνει;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.alphafm.gr/archives/5357

    Μας...καλύπτει αυτό το εύρημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. http://www.youtube.com/watch?v=e-DK0asZpWQ
    http://www.youtube.com/watch?v=QHg7WfA4QLQ
    http://taxpayergr.blogspot.gr/2012/02/blog-post_28.html
    http://ixnos.blogspot.gr/2011/01/blog-post_4935.html
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=961897
    http://atenizodas.blogspot.gr/2011/10/blog-post_24.html
    http://leftlab.gr/?p=1128

    'Μπορούν να καταλογισθούν πλείστα όσα και πάμπολλα αλλά Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΗι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας μου επιτραπή,εδώ,πάλι,να δημοσιευθή ακόμη μια δέσμη καταδίκης,απόρριψης:
    http://ubuntu-hellas.gr/site/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82/
    http://fotiakaitsekouriii.blogspot.gr/
    http://freepen.gr/2013/%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD/
    http://filikietaireia.blogspot.gr/2011/06/h-1980.html
    http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2013/06/100000.html
    http://justiceforgreece.wordpress.com/2012/09/14/%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%85%CF%83/
    http://diachronikos.blogspot.gr/
    http://gapiseta.blogspot.gr/2012/09/1824.html
    http://www.neamera.gr/pdfs/articles/vamvoukas.pdf
    http://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/13467/2/Kapoulas.pdf
    http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/4974/1/rampavilasofia.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.ramnousia.com/2012/09/ftoxh-anna-bissh-forologikes-dhloseis-tragoydiston.html
    http://seminariadimosiografias.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6867.html
    http://antikleidi.com/2012/09/11/atakes-kallitexnes/
    http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/forologia/posa_dhlwsan_gnwstoi_tragoydistes_sthn_eforia_h_ftwxh_vissh_kai_to_kalutero_paidi_twn_dhlwsewn.1922749.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.