8/7/13

Ερντογάν-Γκιουλέν /// ΜΙΤ-MOSSAD: Οι φίλοι έγιναν πλέον εχθροί;

Σάββας Καλεντερίδης
Ερντογάν και Γκιουλέν
Η πορεία του Ερντογάν και του Γκιουλέν από ένα σημείο και μετά είναι παράλληλη. Η προσωπικότητα και ο πολιτικός βίος του Ερντογάν είναι λίγο πολύ γνωστά στους αναγνώστες μας και λόγω των άρθρων που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στην παρούσα στήλη.

Για όσους δεν γνωρίζουν όμως τον Γκιουλέν, να πούμε εν περιλήψει ότι είναι ο αρχηγός της θρησκευτικής σέχτας των Νουρ, που διαθέτει τεράστια περιουσία (ισχυρά ΜΜΕ, πανεπιστήμια, λύκεια, εταιρίες κ.λπ.), μεγάλο δίκτυο στελεχών που δρουν συνωμοτικά στην Τουρκία και σε δεκάδες χώρες του κόσμου, ενώ ο ίδιος από το 1999 ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, απ’ όπου συντονίζει τη δράση του πανίσχυρου δικτύου μηχανισμών άσκησης επιρροής που διαθέτει.


Στο παρελθόν ο συνταξιούχος ιεροκήρυκας υπήρξε συνομιλητής των Τουργκούτ Οζάλ, Τανσού Τσιλέρ, Μεσούτ Γιλμάζ, Μπουλέντ Ετσεβίτ, Αμπραάμ Φόξμαν, Μόρτον Αμπράμοβιτς και Πάπα Παύλου του Β΄, και ένας εκ των βασικών υποστηρικτών του Ερντογάν, διατηρώντας στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ακόμα στενότερες με τον τρίτο ισχυρό άνδρα της τριανδρίας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Από το είδος και την υφή των δραστηριοτήτων του μηχανισμού του Γκιουλέν, τη δράση του οποίου η Ρωσία έχει απαγορεύσει, αφού την έχει χαρακτηρίσει ισλαμική τρομοκρατία, συνάγεται ότι το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται -αν δεν δημιουργήθηκε εξαρχής- από το αμερικανικό βαθύ κράτος, αφενός μεν για να ασκεί επιρροή μέσω αυτού η Ουάσινγκτον στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας, αφετέρου, σε γεωπολιτικό επίπεδο, για να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός άσκησης επιρροής στην εκτεταμένη ζώνη από τις ακτές της Αδριατικής έως τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και το Σινικό Τείχος, ως εξισορροπητικός παράγοντας και αντίπαλον δέος στα ρωσικά αλλά και στα κινεζικά γεωπολιτικά συμφέροντα!

Αφού σκιαγραφήσαμε το πλαίσιο δράσης και τον ρόλο που παίζουν ο Γκιουλέν και η τρομοκρατική -κατά τη Μόσχα- σέχτα του, να υπενθυμίσουμε ότι μια άλλη τριανδρία, αυτή που απαρτίζεται από τους Ερντογάν - Νταβούτογλου - Φιντάν, επιχειρεί να κυριαρχήσει και να ελέγξει τις δομές εξουσίας στο τουρκικό κράτος, δημιουργώντας πανίσχυρους μηχανισμούς στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας, όπως αναφέραμε στα άρθρα μας της 20ής και 22ας Ιουνίου.

Ακριβώς αυτές οι προσπάθειες κυριαρχίας στο παιχνίδι εξουσίας στην Τουρκία είναι που έχουν ενοχλήσει τον Γκιουλέν και τα ενεργούμενά του, που έχουν ανοίξει πόλεμο εναντίον του έως χθες φίλου και προστατευόμενου και σήμερα εχθρού Ερντογάν. Ο πόλεμος στην αρχή ήταν υπόγειος, όμως το τελευταίο διάστημα τείνει να πάρει χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης.

Λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση της εξέγερσης του πάρκου Γκεζί και της πλατείας Ταξίμ, που έληξε με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία ακυρώνει το πρόγραμμα διαμόρφωσης του πάρκου, εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη πολιτική ήττα του Ερντογάν, είδαμε την κυβέρνησή του να προχωρεί στον «αποκεφαλισμό» 15 διευθυντών Ασφάλειας από θέσεις πληροφοριών και άλλων τόσων διευθυντικών στελεχών της ΜΙΤ, από διάφορες μονάδες της τουρκικής επικράτειας, της Κωνσταντινούπολης συμπεριλαμβανομένης.

Ενας από τους λόγους, η διαρροή μια είδησης που όχι μόνο καίει, αλλά τσουρουφλίζει τον Ερντογάν! Και επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι για τη διαρροή διευθυντές που διατηρούν σχέσεις με τη σέχτα του Γκιουλέν, έγιναν οι «αποκεφαλισμοί»!

Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, να αναφέρουμε ότι η είδηση σχετίζεται με ένα ατύχημα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο χαρακτηρίστηκε «Σουσουρλούκ Νο 2».

Το ιστορικό έχει ως εξής.

Τις 15 Φεβρουαρίου του 2013 ένα αυτοκίνητο που ανήκε στην τουρκική πρωθυπουργία, με οδηγό τον αστυνομικό της ασφάλειας του Ερντογάν Ιμπραήμ Γιλντίζ, στο Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε ατύχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο αστυνομικός και δύο συνεπιβαίνοντες, ο Γιασίν Αμπντουλάχ Καντί και ο συγγενής και συνεταίρος του Ουσάμε Κουτούμπ, αμφότεροι υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας. Πού είναι το «ζουμί» της υπόθεσης. Οτι ο Καντί έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ επικίνδυνος τρομοκράτης και βασικός χρηματοδότης των τρομοκρατών που συμμετείχαν στις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους! Η υπόθεση ήταν τόσο σοβαρή, που ο Ερντογάν έστειλε στο νοσοκομείο να επισκεφθεί τον Καντί τον ίδιο τον γιο του, τον Μπιλάλ, που εμπλέκεται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας!

Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις στα ΜΜΕ για τις υπερεξουσίες που αποκτά σταδιακά η ΜΙΤ του Χακάν Φιντάν, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, που χρεώνονται από την πλευρά Ερντογάν στους κύκλους του Γκιουλέν, καθώς και αποκαλύψεις σε φιλικά προς την κυβέρνηση φύλλα και ΜΜΕ για εμπλοκή του εβραϊκού παράγοντα στις διαδηλώσεις και την εξέγερση στο Ταξίμ δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο έως τώρα υπόγειος πόλεμος ανάμεσα στο σύστημα Ερντογάν και το δίδυμο Γκιουλέν - εβραϊκός παράγοντας έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που δεν μπορεί πλέον να παραμείνει κρυφός.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν και πόσο θα αντέξει ο Ερντογάν και αν ήταν εύστοχο το λογοπαίγνιο «Τι Ταχρίρ, τι Ταξίμ»!
 
Σάββας Καλεντερίδης
δημοκρατία

2 σχόλια:

 1. Το ΜΙΤ-MOSSAD δέν υπάρχει στο πρωτότυπο άρθρο.Ολως περιέργως όταν κατέγραψα τα σφάλματα της ΜΙΤ την τελευταία διετία πριν λίγο καιρό έλαβα την απάντηση όχι απο τυχαίο σχολιαστή (αλλά απο άνθρωπο που διαθέτει εσωτερική πληροφόρηση) ότι η ΜΙΤ θα λάβει βοήθεια απο ΗΠΑ και Ισραήλ και θα γίνει πιο αποτελεσματική.Τα γεγονότα στην Αίγυπτο με την "ολιγωρία" της Τουρκικής Πρεσβείας μάλλον δημιούργησαν τις συνθήκες για αλλαγή κλίματος

  Τονίζεται πολλές φορές στο άρθρο η σχέση Ρωσίας-Κοινότητας Γκουλέν δεν καταγράφεται ο λόγος της Αντιπαράθεσης άγνωστο γιατί

  Επίσης καμιά αναφορά στο πώς η Κοινότητα Γκουλέν χρησιμοποιείται απο την CIA και ταυτόχρονα την χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς

  Καμιά αναφορά για την σχέση Μουσουλμανικής αδελφότητας-Κινήματος Γκουλέν και χωρών του Κόλπου όπως και της σχέσης ΑΚΡ με Μουσουλμανική αδελφότητα σε επίπεδο εκτός Τουρκίας

  Το πλαίσιο είναι πολύ πολύπλοκο λοιπόν και όχι τόσο απλοικό όσο φαίνεται -και όσο το άρθρο αφήνει να εννοηθεί - σε πολλά σημεία οι πολιτικές των δύο παραγόντων συναντιούνται σε πολλά εχθρεύονται.

  Σημείο Συνάντησης Γκουλέν-Ερντογάν το Κουρδικό και περιέργως σε ότι αφορά το Μετριοπαθές Σουνιτικό Ισλάμ το οποίο και δεν δέχεται αυταρχισμούς (αυτό το σημείο τριβής Γκουλέν-Ερντογάν) είναι το Κουρδικό.Και ακόμα πιο περίεργο οι Κούρδοι αποδέχτηκαν το Σουνιτικό Ισλάμ δια στόματος Οτζαλάν ως συνδετικό κρίκο της Τουρκικής Κοινωνίας, οι Αλεβίτες όχι

  Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ η αντίδραση αφορά την συγκεκριμένη τάση για επέκταση του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας του οποίου το κόστος θα ήταν δυσανάλογο των ωφελήματων που θα προέκυπταν και τέλος ο ρόλος που προσπάθησε να διαδραματίσει η Μουσουλμανικήαδελφότητα στην Συρία

  Το γεγονός δε ότι υπάρχει πλέον καθαρή σύγκρουση Σουνιτικού Μετριοπαθούς Μεταρρυθμιστικού Ισλάμ με Σουνιτικό ριζοσπαστικό Ισλάμ κα ιστην Συρία μην περνά απαρατήρητο

  Για τον Εβραικό παράγοντα ξαναγυρίστε να δείτε την "αποκάλυψη" αγωγού Τουρκίας-Ισραήλ.Βιάζεστε πολύ εκεί που πρέπει να είστε φειδωλοί κια τούμπαλιν άγνωστο το γιατί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σαββα
  Ποτε ηταν η τελευταια φορα που καποιος ειδε ΖΩΝΤΑΝΟ τον Γκιουλεν?
  Το εγραψα και τις προαλλες, κατα την γνωμη μου ο Γκιουλεν ειναι ΝΕΚΡΟΣ εδω και πολλους μηνες αν οχι χρονια. Αντε να δουμε ποιοι τον "αντιπροσωπευουν" και τι παιχνιδια κρυβονται πισω απο την ολη υποθεση.

  Γιωργος Τσαπανος
  Καλιφορνια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.