27/7/13

«Ξαφνικός θάνατος» των Οργανισμών

Νίκος Ελευθερόγλου
Με διαδικασίες-εξπρές και με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με το σύστημα... ΕΡΤ θα κλείνουν και θα ανοίγουν οργανισμοί του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, θα απολύονται και θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι.
Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για την κινητικότητα - διαθεσιμότητα όσο και για τη μείωση του Δημοσίου ύστερα από τους συνεχείς εκβιασμούς της τρόικας. Επειδή δε η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, φέρει την υπογραφή και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη.

Με τα Προεδρικά Διατάγματα επί της ουσίας ξεπερνιέται ο σκόπελος της εύθραυστης πλέον κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς το «αντάρτικο» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φουντώνει και προκαλεί προβληματισμούς σε Μαξίμου και Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα με τα Προεδρικά Διατάγματα (που, στην ουσία, εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις του πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες), θα είναι δυνατό να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Θα είναι δυνατό, επίσης, να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Μέσα στους οργανισμούς θα προβλέπεται η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού ή η κατάργηση κατά κατηγορία και κλάδο. Θα προβλέπεται ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι, για να εκδοθεί ένα Προεδρικό Διάταγμα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει γνωμοδοτήσει το ΣτΕ για τη συνταγματικότητά του.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, υποστηρίζει ότι η νέα διαδικασία θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων, καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία θα έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Τέλος, τον αριθμό των 4.289 υπαλλήλων έφτασε το πρώτο «κύμα» της κινητικότητας στο Δημόσιο, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με άλλους 8.211 εργαζομένους, συμπληρώνοντας έτσι τους 12.500, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας. Αλλοι 12.500 υπάλληλοι θα πρέπει να τεθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο «κύμα» της κινητικότητας οι 2.114 είναι καθηγητές του υπουργείου Παιδείας, οι 53 είναι οδηγοί και τεχνικοί του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι 2.122 είναι οι σχολικοί φύλακες των δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να απολυθούν άλλοι 2.000 υπάλληλοι, καθώς ήδη οι πρώτοι 2.000 προέρχονται από το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ εντός του 2014 θα αποχωρήσουν άλλοι 11.000 εργαζόμενοι.

Νίκος Ελευθερόγλου
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.