28/7/13

To παρασκήνιο της κρίσης του Ιουλίου του 1974

Δρ.Νίκος Παναγιωτίδης
Δημοσιογράφος- Διεθνολόγος
15 Ιουλίου  1974: Τα ξενοκίνητα βόλια εναντίον του Προεδρικού και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αστόχησαν στο στόχο της. Πέντε μέρες μετά, όμως,  θα πετυχαίναν διάνα και θα επέφεραν οριστικό και αμετάκλητο τραύμα στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τριάντα-εννιά χρόνια μετά την  τραγωδία οι  ψηφίδες του παζλ έχουν περίπου συμπληρωθεί και μπορούμε να δούμε την εικόνα με  νηφαλιότητα, ωριμότητα σκέψης και χωρίς συναισθηματισμούς. Ο δικτάτορας Ιωαννίδης σε συνάντηση του  στις 27 Ιουνίου του 1974 με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης τους ανακοίνωσε τα σχέδια του. Φέρεται μάλιστα να συναντήθηκε με τον αρχηγό της CIA στην Αθήνα Πήτερ Κορομηλά.
Αυτοί δεν τον απέτρεψαν και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τον προέτρεψαν να προβεί στο πραξικόπημα, υποσχόμενοι ότι θα πείσουν την Τουρκία να περιορίσει σε λογικά πλαίσια τις αντιδράσεις της και συνεπώς το ποσοστό του εδάφους που θα καταλάμβανε. Πιθανότατα του υποσχέθηκαν ότι θα μπορούσε η λύση του Κυπριακού να πάρει τη μορφή  διπλής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο δικτάτορας προέβη στο πραξικόπημα πιστεύοντας ότι πετύχαινε τον στόχο του και θα έμπαινε στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ηγετών ως ο άνδρας που ένωσε την Κύπρο με την Ελλάδα. Ο άφρων Ιωαννίδης πίστεψε ότι οι Αμερικανοί θα τηρούσαν το λόγο τους.  Τώρα ποιός, γιατί και κάτω από ποιές συνθήκες δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, οι Αμερικανοί ή οι Τούρκοι, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.
Ο Κίσσιγκερ και  οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες  πίστευαν ότι το πραξικόπημα ήταν μια χρυσή ευκαιρία να απαλλαγούν από τον Μακάριο και να εδραιώσουν γερά  την παρουσία δυο Νατοϊκών συμμάχων στην Κύπρο της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πρέπει να σημειωθεί  ότι ο ψυχροπολεμικός  πυρηνικός ανταγωνισμός μεταξύ  ΗΠΑ και ΕΣΣΔ διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην κυπριακή τραγωδία, καθώς η πρόσβαση στις  πληροφορίες που συνέλεγαν οι κατασκοπευτικές βάσεις στην Κύπρο διασυνδεόταν με τη δυνατότητα της Δύσης να παρακολουθεί τις σοβιετικές δραστηριότήτες. Και συνεπώς να διατηρεί την πυρηνική της υπεροχή επί των Σοβιετικών με τη δυνατότητα πρώτου πυρηνικού πλήγματος (first strike capability) και αποτροπής ενός τέτοιου πλήγματος από σοβιετικής πλευράς. Στην Κύπρο υπήρχαν προηγμένα κατασκοπευτικά συστήματα OTH με εμβέλεια πέραν του ορίζοντα (Over The Horizon) που ήταν εντεταλμένα για την παρουκολούθηση των σοβιετικών πυρηνικών δυνάμεων και δοκιμών.
Μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973 η εμπιστοσύνη ΗΠΑ και Βρετανίας κλονίστηκε όταν η τελευταία αρνήθηκε την χρήση των βρετανικών βάσεων  στους Αμερικανούς για ανεβοδιασμό των Ισραηλινών. Τόσο σημαντικές θεωρούνται για τους Αμερικανούς οι κυπριακές κατασκοπευτικές βάσεις που όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες τον Ιούλιο   του 1974 σκέφτηκαν να αποβιβάσουν στρατεύματα για την προστασία τους.   Στις 20 Ιουλίου ο δικτάτορας αναφώνησε το γνωστό << Με εξαπατήσατε, θα κηρύξω πόλεμο εναντίον της Τουρκίας>>. Ηταν όμως αργά. Η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή της Κύπρου είχε αρχίσει.
Η αμερικανική περιφερειακή στρατηγική και τα αθέμιτα μέσα για την υλοποίηση της δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο στην Κύπρο. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εμπλοκή στο πραξικόπημα Μαρτίου του 1949 στη Συρία όταν ο στρατηγός Ζαϊμ ανέτρεψε την κυβέρνηση του Σουκρι Αλ Κουβάτλι.  Το 1953  ένα αμερικανοβρετανικό πραξικόπημα στο Ιράν θα ανέτρεπε  τον πρωθυπουργό Μοσαντέκ  και θα επανέφερε το Σάχη στην εξουσία. Επιπλέον, κατά την περίοδο 1970-73 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης βοήθησαν τις αντικυβερνητικές δυνάμεις να ανατρέψουν την  κυβέρνηση του Αλιέντε στη Χιλή. Ο Χένρυ Κίσσιγκερ είχε πει τότε “ Δεν βλέπω γιατί πρέπει να καθήσουμε να βλέπουμε  μια χώρα να γίνεται κομμουνιστική όταν αυτό ευθύνεται η ανευθυνότητα της κοινωνίας της”. Δίδαγμα; Μόνο η ενότητα λαού και ηγεσίας μπορεί να αποφέρει τα επιθυμητα αποτελέσματα για ένα λαό. Ειδάλλως- το αποτέλεσμα είναι η εξυπηρέτηση επιδιώξεων τρίτων, που όπως καταδεικνύει η περίπτωση της Κύπρου- δεν κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα μικρών και αδύνατων κρατών.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.