29/8/13

Το Ιράν προειδοποιεί την Ελλάδα για τη Συρία -- Υπέρ μιας αναλογικής απάντησης για τη Συρία ο Ευ. Βενιζέλος -- Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στις 6 το απόγευμα

proeidopoihshΟ υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σήμερα ένα παράξενο τηλεφώνημα: Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου βρισκόταν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mohammad Javad Zarif, o οποίος έλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις του Ιράν σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία και τους κινδύνους τυχόν ελληνικής εμπλοκής.
Λέγεται ότι υπήρξε «προειδοποίηση» στην ελληνική πλευρά να απόσχει από οποιαδήποτε επιχείρηση κατά της Συρίας. Το Ιράν είναι ο κορυφαίος σύμμαχος της Συρίας, πιο κοντά στην δαμασκό και από την Ρωσία η οποία σαφώς πλέον τηρεί στάση αναμονής και έχει αποδεχθεί το μοιραίο της επίθεσης.

Ο Ε.Βενιζέλος, με τη σειρά του, διατύπωσε στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις για το θέμα αυτό.
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει συνάντηση, αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 και ώρα 11.00, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο με ατζέντα αποκλειστικά την συριακή κρίση και την επικείμενη επιδρομή των δυτικών στην Συρία.
Η συνεργασία των δύο υπουργείων θεωρητικά πρέπει να είναι ιδιαίτερα στενή, πέρα από την προσωπική αντιπαλότητα των δύο ανδρών.

- See more at: http://arouraios.gr/2013/08/to-iran-proeidopoiei-tin-ellada-gia-ti-syria/#sthash.lLH36sA6.dpuf

Υπέρ μιας αναλογικής απάντησης για τη Συρία ο Ευ. Βενιζέλος


O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος (Δ) και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος (Α), κάνουν κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση τους στο ΥΠΕΞ .

Το «ειδεχθές έγκλημα» της χρήσης χημικών όπλων καταδίκασε για άλλη μία φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και τάχθηκε υπέρ μιας αναλογικής απάντησης με αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η «Γενεύη ΙΙ» είναι η μόνη ικανή διαδικασία για την παραγωγή μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποία συζήτησαν για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως για τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος είπε πως η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με «αγωνία και ψυχραιμία», αλλά «και πλήρη αίσθηση των διεθνών συσχετισμών», ενώ υπογράμμισε τις ιστορικές σχέσεις και τα ειδικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή, περιλαμβανομένων των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων και Εκκλησιών και των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων.


Η Ελλάδα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων έτοιμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, που χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από τη Συρία «ιδιαίτερα επικίνδυνη». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πολιτική λύση και τάσσεται στο πλευρό των λαών της περιοχής που αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Έκανε ακόμη λόγο για συνέπεια της Αθήνας έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι των διεθνών οργανισμών.


O Ευ. Βενιζέλος για τη Συρία (28/08/2013) Δήλωση Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη δημοσιογράφο Deborah Kyvrikosaios από το πρακτορείο Reuters
ΣΥΡΙΖΑ: Η συνάντηση προαναγγέλλει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη επίθεση Τη θέση ότι η σημερινή συνάντηση Βενιζέλου - Αβραμόπουλου προαναγγέλλει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι παραβλέπει «τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή συνολικά».
Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζται για ακόμη μία φορά πως «η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και για τις προθέσεις της».
Η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει πως «η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να εμπλακεί σε μία στρατιωτική επίθεση ενάντια στη Συρία, παρέχοντας οποιουδήποτε τύπου διευκόλυνση ή κάλυψη».
«Αντίθετα», συμπληρώνει, «πρέπει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ενεργών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος και της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, μέσα από την ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις».


newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στις 6 το απόγευμα

Συνάντηση «εφ' όλης της ύλης» με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στις 6 το απόγευμα
Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63879114

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.