31/8/13

Ομπάμα: Αποφασισμένοι για στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνει δηλώσεις δίπλα στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.
Αποφασισμένος να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα και πρόσθεσε ακόμη πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο ο Ομπάμα είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων στα δύο σώματα σχετικά με τις εξελίξεις. Μάλιστα ανέφερε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά
Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου ως την χειρότερη του 21ου αιώνα, «μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», που θέτει ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του..
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.
Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει ότι έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιπλέον είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες.
«Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες», επέμεινε.
Τέλος ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Ωστόσο, κατέληξε, η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στη Δαμασκό.

Διαβεβαιώσεις Ολάντ σε Ομπάμα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε εκ νέου τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία για την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην επιβολή της τιμωρίας του καθεστώτος της Συρίας, δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Ο Ομπάμα ενημέρωσε τον Ολάντ για την πρόθεσή του να ζητήσει την εξουσιοδότηση του αμερικανικού Κογκρέσου για να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού, σύμφωνα με τις πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ολάντ είπε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα για την ανάληψη δράσης.
«Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε εκ νέου τον Ομπάμα για την αποφασιστικότητα του να δράσει για να τιμωρηθεί το καθεστώς Άσαντ», ανέφερε η πηγή. «Ο ρυθμός κάθε χώρας σε ό,τι αφορά στην ανάληψη δράσης πρέπει να γίνεται σεβαστός πάνω απ' όλα. Είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να λάβουν το πράσινο φως από το Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Πούτιν: Προβοκάτσια κατά Άσαντ η επίθεση με χημικά
Κάλεσμα στον Μπαράκ Ομπάμα να αναλογιστεί τα θύματα που θα επιφέρει ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, απηύθυνε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ο αμερικανός ομόλογός του είναι κάτοχος του βραβείου νόμπελ Ειρήνης.
Παράλληλα, απέρριψε τις καταγγελίες ότι έγινε χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς, τονίζοντας ότι θα ήταν «απόλυτη ανοησία» για την κυβέρνηση Άσαντ να προβεί σε μία τέτοια επίθεση τη στιγμή που κέρδιζε τον πόλεμο.
«Για τον λόγο αυτόν είμαι πεπεισμένος ότι η επίθεση με χημικά όπλα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προβοκάτσια από εκείνους που θέλουν να σύρουν άλλες χώρες μέσα στη συριακή σύγκρουση και εκείνους που θέλουν να κερδίσουν τη στήριξη ισχυρών μελών της διεθνούς αρένας, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Αναφερόμενος στο αμερικανικό επιχείρημα πως υπάρχουν οι αποδείξεις ότι το καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να τις παρουσιάσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
«Οι ισχυρισμοί ότι τέτοιες αποδείξεις υπάρχουν, αλλά είναι απόρρητες και δεν μπορούν να τις δείξουν σε κανέναν, είναι απλώς έλλειψη σεβασμού προς τους εταίρους τους», είπε ο κ. Πούτιν.
Κάνοντας για πρώτη φορά δηλώσεις για την υπόθεση της Συρίας τις τελευταίες ημέρες ο Πούτιν είπε ότι αν συνομιλούσε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ θα τον καλούσε να θυμηθεί «τι συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες, πόσες φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν την πρωτοβουλία για ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου».
«Και μήπως αυτό έλυσε έστω ένα πρόβλημα; Αφγανιστάν, Ιράκ, εκεί δεν υπάρχει ουδεμία ειρήνευση, ούτε οποιαδήποτε δημοκρατία, την οποία επεδίωκαν οι εταίροι μας, δεν υπάρχει καν στοιχειώδης πολιτική ειρήνη και ισορροπία», πρόσθεσε.
«Η Ρωσία καλεί (τις ΗΠΑ) να σκεφτούν καλά πριν ληφθεί απόφαση για επιχείρηση στη Συρία», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, ο Πούτιν πρότεινε στους εταίρους του, συμπεριλαμβανομένου και του Ομπάμα, να συζητήσουν το συριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5 - 6 Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα είναι παρών.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

2 σχόλια:

  1. Μη μας κοροϊδεύουν τα κοράκια. Όλα τα είχαν από καιρό σχεδιάσει, απλώς την αφορμή έψαχναν και την κατασκεύασαν με την προβοκάτσια των χημικών. Πολύ καλά τους τα λέει ο Πούτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαούς της, δήλωσε ο Ραφσαντζανί

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού της, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Labour News Agency.

    "Ο λαός έγινε στόχος επιθέσεων με χημικά όπλα από την ίδια του την κυβέρνηση και τώρα πρέπει να περιμένει και επίθεση από ξένους", τόνισε ο Ραφσαντζανί, σύμφωνα με το ILNA.

    "Ο λαός της Συρίας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τα τελευταία δυο χρόνια", υπογράμμισε ο Ραφσαντζανί.

    Avgi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.