31/8/13

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την κρίση στη Συρία

φφ
Το Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» προβλέπει τον απεγκλωβισμό
 Ελλήνων πολιτών από τη Συρία κατά τα πρότυπα
 της Επιχείρησης ΚΕΔΡΟΣ του 2006.
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην οποία εξετάστηκαν οι ενέργειες συντονισμού των δυνατοτήτων των επιμέρους φορέων, στους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχομένων καταστάσεων που θα επηρεάσουν την Ελλάδα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η πιθανότητα ενεργοποίησης του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία (Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ») καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως θα εισέλθει στη Χώρα μας (Σχέδιο «ΙΩΝΗ»).
Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε ο υπουργός επί των Σχεδίων «ΚΟΣΜΟΣ» και «ΙΩΝΗ» και έδωσε οδηγίες για πλήρη ετοιμότητα εν όψει ενδεχομένων εξελίξεων. Σημειώνεται ότι το Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» αποτελεί επικαιροποίηση του Σχέδιου «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από θερμές περιοχές του πλανήτη, με βάση και τα διδάγματα από τη διεξαγωγή της Επιχείρησης ΚΕΔΡΟΣ για το απεγκλωβισμό αμάχων από τη Βηρυτό το 2006. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, στη Συρία ζουν σήμερα περίπου 1.200 Έλληνες υπήκοοι ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει αίτημα από πλευράς τους για να φύγουν. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πολύκαρπος Αδαμίδης, η Διευθύντρια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Αγγελική Πανάγαινα, ο Διευθυντής του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτης Ευσταθίου, το στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Κοσμίδης και ο Υποδιοικητής Α΄ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντούλης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΕΔΡΟΣ» (17 Ιουλ – 09 Σεπ 2006) 
Στις 14 Ιουλίου 2006 και μόλις έγινε γνωστή η έναρξη των εχθροπραξιών στο Λίβανο, άρχισαν προετοιμασίες για την εφαρμογή υφισταμένου Σχεδίου, το οποίο αφορά στην ασφαλή μεταφορά και απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από περιοχές ταραχών, οπουδήποτε και αν αυτές συμβούν. Στο πλαίσιο του Σχεδίου αυτού, διετάχθη η εκτέλεση επιχειρήσεως, με την κωδική ονομασία «ΚΕΔΡΟΣ», η οποία διήρκεσε από 16 Ιουλίου μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου 2006. Η επιχείρηση διεξήχθη υπό τη διεύθυνση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Π. Χηνοφώτη και του Αρχηγού Στόλου Αντιναύρχου Περικλή Λιαπάκη από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΑΣ. Για τον καλύτερο συντονισμό των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, τακτικός διοικητής της όλης επιχείρησης ορίσθηκε ο Διοικητής της 1ης Μοίρας Φρεγατών Πλοίαρχος Γεώργιος Καλόγηρος που μετέβη στην Κύπρο.
Το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε 4 φρεγάτες, 4 αρματαγωγώ, 6 Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Συνολικά συμμετείχαν 1450 στελέχη του ΠΝ. Μεταφέρθηκαν συνολικά από τη Βηρυτό στη Λάρνακα 2.647 Έλληνες και ξένοι υπήκοοι, με 10 δρομολόγια πλοίων ενώ προωθήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια 240 τόνων καθώς επίσης οχήματα του ΟΗΕ και ανθρωπιστική βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 9 εξόδους μεταγωγικών αεροσκαφών C-130Η της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας 240 τόνων από την Ελευσίνα στη Λάρνακα ενώ συμμετείχαν συνολικά 50 στελέχη της ΠΑ. Μεταφέρθηκαν 200 πρόσφυγες από τη Λάρνακα στην Αθήνα.
Ο Ελληνικός Στρατός διέθεσε δύναμη 70 ανδρών στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, για τη μεταφορά, συσκευασία, και φόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Strategy Reports

1 σχόλιο:

  1. Να στείλουμε τίποτε πετσέτες και φανέλες μη σας κουράσει η σύσκεψη; Τι να συσκεφτείτε και τι να χειριστείτε ωρε ανεγκέφαλοι και αδιαχείριστοι.... πόσες συσκέψεις έχετε κάνει ως πολιτεία διαχρονικά και όχι ως πρόσωπα βέβαια, για να έχουμε βάλει στο Ισλάμ στο σπίτι μας; Πόσες συσκέψεις έχετε κάνει για να φτωχοποιηθούμε; Ου να χαθείτε, άχρηστοι ανίκανοι και προδότες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.