29/8/13

Μέρκελ - Κάμερον: Η Συρία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς (φωτογραφία αρχείου). EPA/FABRIZIO BENSCH
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού της, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς, αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
«Το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει το είδος πολέμου που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό μια διεθνής αντίδραση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την άποψη της καγκελαρίου και του πρωθυπουργού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Κάμερον είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησε για «τη ρωσική άρνηση και την προφανή κινεζική (άρνηση)» να υιοθετήσουν το βρετανικό σχέδιο απόφασης για επέμβαση στη Συρία.
«Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι δύο εξέτασαν την πιθανότητα να παρουσιάσουν μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανακοίνωσε πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.

Αντίθετοι σε επέμβαση Πούτιν - Ροχανί
Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και εξέφρασαν την κοινή τους αντίθεση σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.
«Και οι δύο πλευρές θεωρούν τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε απαράδεκτη», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πούτιν σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, η οποία έγινε έπειτα από επιθυμία του προέδρου του Ιράν.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις που γίνονται για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη συριακή σύρραξη, υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αναζητηθεί ένας δρόμος προς μια λύση μέσω αποκλειστικά πολιτικών και διπλωματικών μέσων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Παράλληλα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν γνωστά τα ευρήματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα, που ερευνούν την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Η ρωσική πλευρά επιμένει για την αναγκαιότητα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η οποία ερευνά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Λαβρόφ με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ ζήτησε από τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και το «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.