29/8/13

Ομπάμα: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τη Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα                                REUTERS/KEVIN LAMARQUE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι στόχος μιας περιορισμένης δράσης θα είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων.
«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.
Ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν το Κογκρέσο
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, όπως δήλωσε υπάλληλος του Κογκρέσου.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο το περιεχόμενο της ενημέρωση και εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Σε επιστολή που εστάλη στον αμερικανό πρόεδρο και δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μπόενερ ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και τον «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».
Στο μικροσκόπιο οι πιθανές στρατιωτικές επιλογές
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν πως  οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

 Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

3 σχόλια:

  1. Ἂς δοῦμε λῖγο τὰ δεδομένα:

    1) Τὸ στρατιωτικοβιομηχανικὸ σύμπλεγμα πιέζει γιὰ πόλεμο ἀνεξαρτήτως ἀποτελεσμάτων διότι ἔτσι τοὺς συμφέρει, νὰ πουλᾶνε.
    2) Ἔθεσε ἀσαφῆ ἐρυθρὰ γραμμή (κόκκινη τὸ λένε ἀλλιῶς), χρῆσις χημικῶν ὅπλων ἀπὸ ποιούς;
    3) Ἔλλειψις σαφοῦς στρατηγικοῦ στόχου, βλέπε Λιβύη.
    4) Κόστος ἐπεμβάσεως.
    5) Τὸ καλύτερο: εἶπε κάτι σὲ διπλωματικὸ ἐπίπεδο καὶ τὠρα δὲν ἔχει ἀτράνταχτες ἀποδείξεις. Ἐπιπλέον ἔχει καὶ δυσκολίες στὴν ἐφαρμογή.

    Τώρα ἡ μαγκιὰ καὶ ἡ ἀλαζονεία τῆς ὑπερδυνἀμεως Η.Π.Α. τῆς γύρισε στὰ μοῦτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικα αν το καλοσκεφτεις, κανενας Προεδρος της στην Ιστορια της Αμερικης δεν εχει παρει πρωτοβουλια για οτιδηποτε, ποσο μαλλον για μια πολεμικη συρραξη. Ξερουμε ολοι ποιοι κρυβονται πισω απο ολα αυτα και σιγουρα δεν ειναι ανθρωποι για τον απλουστατο λογο επειδη ειναι μισανθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ kaminis1,

    Όχι, αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Σχετικά, μόλις έγραψα εδώ.

    Ούτε μισάνθρωποι ούτε τίποτε απ' όλα αυτά. Δεν είναι θέμα αισθημάτων, αλλά συμφερόντων.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.