28/8/13

Η λίρα «πρωταγωνιστεί» στις αραβικές απώλειες

του Piotr Zalewski
Η λίρα Τουρκίας «πρωτεύει» στις αραβικές απώλειες -Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζαςΜεγάλα πλήγματα υφίσταται η Τουρκία από την αναταραχή στην Μ. Ανατολή, καθώς προσθέτως στην φημολογούμενη αμερικανική επέμβαση στην Συρία, η κεντρική τράπεζα όχι μόνο δεν καθησυχάζει, αλλά αναστατώνει επιπλέον τους επενδυτές.
Η λίρα Τουρκίας βούλιαξε σε αρνητικό ρεκόρ, λόγω φόβων για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Συρία, ενώ παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Erdem Basci δεν κατόρθωσε να διασκεδάσει τους φόβους για την διολίσθηση του εθνικού νομίσματος.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Basci, έκανε την πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους. «Το ανώτατο επιτόκιο δεν θα ξεπεράσει το 7,75%» είπε.

«Δεν ανησυχούμε καθόλου για την συναλλαγματική ισοτιμία,» δήλωσε, προσθέτοντας όμως ότι προβλέπει πως η τουρκική λίρα θα ενισχυθεί σημαντικά. «Μην εκπλαγείτε αν το δολάριο φτάσει στις 1,92 λίρες ή και χαμηλότερα μέχρι τα τέλη του έτους».
Οι αγορές πάντως δεν ...ησύχασαν και η λίρα «βούλιαξε» μετά τις δηλώσεις Basci, με το δολάριο να ανεβαίνει 1,5% στο ρεκόρ των 2,03 λιρών το μεσημέρι.
Η λίρα Τουρκίας έχει διολισθήσει 8% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Μαΐου, όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων. Το χρηματιστήριο, παράλληλα, εξακολουθεί να διολισθαίνει, με τις σημερινές απώλειες να φθάνουν το 3% μετά από βουτιά 9% την περασμένη εβδομάδα.
Από τα τέλη Μαΐου το χρηματιστήριο της Κων/πολης έχει χάσει 30% της αξίας του. Τα επιτόκια στο 2ετές ομόλογο του τουρκικού δημοσίου αυξήθηκαν πάνω από το 10%.
Ο αναλυτής Burcu Unuvar της IS Investment στην Κων/πολη τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε ο κ. Basci τις εξελίξεις ήταν αναπόφευκτο να αναστατώσει τους επενδυτές.
«Εκανε μια μελλοντική δέσμευση ως τα τέλη του έτους τουλάχιστον, χωρίς την συμμετοχή των υπολοίπων μελών της τράπεζας. Από εδώ και πέρα, οι επενδυτές θα αμφισβητούν κατά πόσον η μηνιαία χάραξη στρατηγικής στην Τουρκία εξαρτάται από τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, γιατί αν ήταν έτσι, δεν θα έκανε τόσο μακροχρόνια δέσμευση».
Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας στις 20 Αυγούστου να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5 μονάδες στο 7,75% ήταν «πολύ λίγη, με μεγάλη καθυστέρηση.» «Αντί να κάνει μια επιθετική προκαταβολική αύξηση στο 9% περίπου, η τράπεζα πολεμάει τον καρκίνο με παυσίπονα και δεν έχει αποτέλεσμα», σχολίασε ο κ. Unuvar.
Ο Tim Ash της Standard Bank τόνισε πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα βοηθήσει την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης 3-4% παρά για την διολίσθηση του νομίσματος και τον πληθωρισμό, που έφτασε στο 8,8% τον Ιούλιο.
Σε όλη την περιφέρεια, οι αγορές συνέχισαν σήμερα να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, καθώς φημολογείται επικείμενη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας, με το χρηματιστήριο του Ισραήλ να καταγράφει πτώση 1,6% και τις αγορές σε Αμπού Ντάμπι, Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία να υποχωρούν πάνω από 3%.

EURO2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.