28/8/13

“Προβοκάτσια” στη Συρία, αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Νικολάι Σουρκόφ
Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίθεση εναντίον της Συρίας θα οδηγήσει στη διάλυση της χώρας, και θα γίνει ένα νέο Ιράκ.
Ο κ.Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει σκοπό να πολεμήσει εναντίον κανενός και εξακολουθεί να πιστεύει ότι παρόλα αυτά οι Δυτικοί θα προβούν σε μια πολιτική όχι επιθετικού, αλλά στρατηγικού χαρακτήρα. Παράλληλα όμως, κατέστησε σαφές ότι μια επίθεση στη Συρία θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, κατά το παράδειγμα των επιχειρήσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ ή της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο θόρυβος γύρω από τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό πιθανόν είναι προς το συμφέρον εκείνων που επιθυμούν εξωτερική επέμβαση στη Συρία. Δήλωσε, ότι η συριακή κυβέρνηση τόσο από πολιτική, όσο και από στρατιωτική άποψη, δεν είχε κανέναν λόγο να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων, την ώρα που στη Συρία εργάζονταν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, με τη στρατιωτική κατάσταση γενικά να είναι υπέρ της κυβέρνησης, και σε αναμονή τις ημέρες αυτές της αμερικανο-ρωσικής συνάντησης για την προετοιμασία της διάσκεψης της Γενεύης.
Προβοκάτσια
Πρόσθεσε ότι για τους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ, οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν πλήγματα από το εξωτερικό, η οργάνωση μιας τέτοιας προβοκάτσιας θα ήταν συμφέρουσα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τη θέση των Δυτικών χωρών οι οποίες στις δηλώσεις τους συνδέουν με κατηγορηματικό τρόπο τον κυβερνητικό στρατό με τη χημική επίθεση στα προάστια της Δαμασκού, και επανέλαβε την ανάγκη να κατατεθούν αποδεικτικά στοιχεία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η αλλαγή εξουσίας στη Συρία δεν θα θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αν κάποιος νομίζει ότι βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές υποδομές της Συρίας και δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών στους εχθρούς του καθεστώτος, προκειμένου αυτοί να φτάσουν στη νίκη, τότε θα τελειώσουν όλα, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Ακόμη και αν αυτή η νίκη των αντικαθεστωτικών επιτευχθεί, ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί. Μόνο που τότε, αυτοί που εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση, θα γίνουν αντιπολίτευση».
Αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή
Νωρίτερα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο Λαβρόφ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξαγγελίες σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ «να παρέμβουν» στη σύγκρουση στη Συρία. Η Μόσχα θεωρεί ότι η μια νέα στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση ξένης εμπλοκής στη Συρία, η χώρα θα διαλυθεί ως κρατική υπόσταση. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βιτάλι Ναούμκιν, πιστεύει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, η χώρα θα διαλυθεί οριστικά, και η Δύση σε αυτή την περίπτωση δεν θα φανεί σε καμιά περίπτωση ως υπέρμαχος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Υπενθύμισε ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αντίθετη με το διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε, ότι αν οι Δυτικοί εταίροι της Ρωσίας προβούν σε μια τέτοια ενέργεια, αυτό θα προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, επειδή η τελευταία θα θεωρήσει τη συγκεκριμένη ενέργεια παράνομη και όπως αναμένεται, θα απαιτήσει να τεθεί το  ζήτημα αυτό στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Η αεροπορία των αντικαθεστωτικών
Ο ίδιος προσθέτει, ότι η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ καθώς οι δυνάμεις που συγκεντρώνονται γύρω από τη Συρία υπερέχουν αισθητά εκείνων της συριακής κυβέρνησης, συν το γεγονός ότι στην ξηρά υπάρχει ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος μπορεί να εξαπολύσει τη δική του επίθεση.
Ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου επί Εξωτερικών Θεμάτων, Μιχαήλ Τρόιτσκι, θεωρεί και αυτός ότι σε περίπτωση πλήγματος των Δυτικών δυνάμεων, τα κυβερνητικά στρατεύματα θα καταστραφούν άμεσα και ο πρόεδρος Άσαντ με τους στενότερους συνεργάτες του θα υποχρεωθούν πιθανότατα να αναζητήσουν καταφύγιο στα τμήματα της χώρας όπου κατοικούν Αλαουίτες.
Ο καθηγητής της έδρας συγκριτικής πολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, Βίκτορ Σεργκέγιεφ, αναφέρθηκε στις μεγάλες ομοιότητες που υπάρχουν με τα όσα είχαν συμβεί στο Ιράκ. Πιθανολογεί ότι, όπως και στο Ιράκ, όπου έψαχναν και τελικά δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής, το ίδιο θα συμβεί και στη Συρία. Δηλώνει σίγουρος ότι η αναζήτηση αφορμής για επέμβαση είναι προφανής, αλλά ότι όλο αυτό μοιάζει πολύ με προβοκάτσια. Επίσης, αναφέρει ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφραστεί εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ, γεγονός που κατά τη γνώμη του ειδικού φανερώνει ότι ο Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη στάση που θα υιοθετήσει στο θέμα της Συρίας.
Στόχος το Ιράν
Ο Μιχαήλ Τρόιτσκι θεωρεί ότι για να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σχεδίου για τις κινήσεις που θα γίνουν μετά την ανατροπή του Άσαντ. Όπως αναφέρει, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να ενεργήσουν χωρίς να έχουν προηγουμένως μια σαφή εικόνα όσον αφορά το ποιος θα αντικαταστάσει τον Άσαντ, όσο και σχετικά με το αν είναι επικίνδυνα ή όχι τα πρόσωπα εκείνα που θα αναλάβουν την ηγεσία της Συρίας.
Την κατάσταση περιπλέκει μια ενδεχόμενη ανάμιξη του Ιράν, σύμφωνα με τον καθηγητή Βίκτορ Σεργκέγιεφ. Όπως τόνισε, ένας από τους ιρανούς αξιωματούχους του στρατού δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν αν επέμβουν στη Συρία, γεγονός που σημαίνει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο όμως, «μυρίζει» γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Καθώς, δεν πρόκειται για την απομονωμένη Λιβύη, και οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο.
Πηγές: RIA Novosti, Kommersant, υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας 

7 σχόλια:

  1. Το συμπέρασμα, για ακόμα μόια φορά είναι πως οι Ρώσσοι είναι κοτούλες καιχέζονται πάνω τους μπροστά στους Αμερικάνους... Αν είχαν τα @@ ας τους σταματούσαν. Επίσης, ο όρος "σύμμαχος της Ρωσσίας" έχει καταντήσει ανέκδοτο, αφού ο Πούτιν στην πρώτη δυσκολία (άντε στη δεύτερη) πουλάει τους συμμάχους του και γίνεται λαγός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ !
    ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΗΡΕ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΆΓΜΑΤΑ ΤΗΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βιάζεστε παρά πολύ και κρίνεται επιφανειακά την πολτιική σκέψη του Σεργκέι Λαβρόφ του αρχιτέκτονα της Ρωσικής Εξωτερικής Πολιτικής
    Δείτε τι παρήγαγε η Ξένη παρέμβαση στο Ιράκ, την διχοτόμηση του στο Κουρδικό μόρφωμα, σε σιιτικό και σουνιτικό ιράκ.

    Δείτε τι προκάλεσε η Αμερικανική παρέμβαση στο Αφγανιστάν.Οι Ταλιμπάν φαινομενικά νικητές αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά το κράτος την ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χρειάζονται την Ρωσική συνδρομή

    Ας περιμένουμε τι θα γεννηθεί στην Συρία αν θα υπάρξει βαλκανιοποίηση της σε τι βαθμό και με τι βαθμό ικανοποίησης των ρωσικών συμφερόντων γιατί περίπτωση επαναληψης φαινόμενου Λιβύης αποκλείεται

    Τρίτον ποιός σας είπε ότι η Ρωσία νοιώθει άνετα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;

    Μην προτρέχετε λοιπόν ας περιμένουμε τις εξελίξεις





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ είμαι της άποψης ότι η Ρωσία θέλει αλλά δεν μπορεί, όχι ακόμη. Έχει μείνει πίσω στους εξοπλισμούς και το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Με μόνο ένα αεροπλανοφόρο και αυτό όχι καλά εξοπλισμένο, η Ρωσία ξέρει ότι δεν μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, ούτε και να επιβάλει την θέλησή της χωρίς να εμπλακεί ενεργά σε μία διαμάχη τόσο μακριά και με τόσους εχθρούς γύρω. Γι' αυτό άλλωστε το εξοπλιστικό της πρόγραμμα προχωράει με τρομερούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι μετά το 2015 θα έχει τα κατάλληλα μέσα για να αρχίσει την προσπάθεια επιβολής της άποψής της. Μέχρι τότε η "πολική αρκούδα" θα δείχνει τα δόντια της αλλά όχι και τα νύχια της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα συμφωνήσω με τον GeorgeTS, μπορεί να θέλουν αλλά δε μπορούνε γιατί είναι πολύ πίσω στρατιωτικά σε σχέση με τους Αμερικάνους. Από την άλλη αμφιβάλλω για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράνε τα εξοπλιστικά τους... Πάντως, όλο "μάγκες" το παίζουν (με πρώτο τον Πούτιν που προς τα έξω κάνει τον ανυποχώρητο τσαμπουκά) αλλά όταν έρχεται η ώρα της κρίσης, η ουρά κάτω από τα σκέλια και λούηδες οι σύντροφοι...

    Αγαπητέ Ακρίτα, ομολογώ πως το Λαμπρόφ τον εκτιμούσα και είχα την κρυφή ελπίδα πως αυτή τη φορά οι Ρώσσοι δε θα υποχωρήσουν... Δυστυχώς, και σε παρακαλώ διέψευσέ με, η Ρωσσία εξακολουθεί να υποχωρεί απέναντι στις ΗΠΑ κάθε φορά που οι Αμερικάνοι αποφασίζουν να "καθαρίσουν" με το δικό τους καουμπόϊκο τρόπο (είτε αυταφορά τη Σερβία και το Κοσυφοπέδιο, είτε το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τη Λιβύη και τώρα τη Συρία)...

    Με άλλα λόγια ο Λαμπρόφ δεν έχει αποτρέψει ποτέ και πουθενά προαποφασισμένη επέμβαση των Αμερικανών. Επέμβαση των Αμερικανών έχει αποτρέψει μόνο ο φόβος και παρουσία απέναντι ενός αδίστακτου "τρελλού", όπως στην περίπτωση της Β. Κορέας και ίσως του Ιράν. Τότε και μόνο τότε οι Αμερικάνοι μπορεί να φρενάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο/Η Sunday μην θεωρείς δεδομένο πως η Ρωσία βλέπει με καλό μάτι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξαιτίας του ισλαμικού κινδύνου με τον οποίον είναι αντιμέτωπη στην περιοχή του Καυκάσου.

    Απο εκεί και πέρα ισχύς δεν είναι μόνο η στρατιωτική και φυσικά δεν επιβάλλεται μόνο με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.

    Πράγματι ο Αγγλοσαξονικός Αξονας μέσω ΝΑΤΟ και Ε.Ε. απο την δεκαετία του 1950 προσπαθεί να εξοβελίσει την Ρωσία απο την περιοχή της μεσογείου και δη Νοτιοανατολική και την Αφρική.

    Αυτο δεν σημαίνει και εξουδετέρωση της Ρωσίας , τα συμφέροντα της πάντα λαμβάνονται υπόψην και πάντα λαμβάνει σοβαρά ανταλλάγματα για την όποια αναδίπλωση της

    Αυτό δεν ίσχυσε στην Λιβύη για αυτό και θεωρώ απίθανο ενδεχόμενο τα της επανάληψης των πρακτικών Λιβύης σε Συρία.

    Σε ότι αφορά το Ιράν κα ιτο πυρηνικό του πρόγραμμα η Ρωσία το έχει αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό, λ.χ. μια γεύση πήραμε απ οτις διαπραγματεύσεις της με το Ισραήλ και τα όσα έλαβαν χώρα στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008 και στην Συγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρίτα, συμφωνώ μαζί σου πως προφανώς και η Ρωσσία δεν αισθάνεται άνετα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (αν και νομίζω, μπορεί να κάνω και λάθος, πως οι Ρώσσοι είχαν προσφέρει τεχνογνωσία στους Πέρσες). Δε νομίζω όμως πως η Μόσχα θεωρεί την Τεχεράνη Ισλαμική απειλή, γιατι οι Ιρανοί ηγούνται των Σιιτών, ενώ ο Ισλαμικός κίνδυνος, παγκοσμίως είναι Σουνιτικός. Εξάλλου ο εμφύλιος της Συρίας αλλά και οι συνεχιζόμενες σφαγές στο Ιρακ έχουν καθαρά σεκταριστικό χαρακτήρα ανελέητης σύγκρουσης Σουνιτών-Σιιτών που μισιούνται αφάνταστα!

    Από την άλλη όμως, η Ρωσσία, παρά τους κατά καιρούς λεονταρισμούς της, αναδιπλώνεται ΣΥΝΕΧΩΣ! Ακόμα και τα τελευταία χρόνια που, ελεώ Πούτιν, το παίζει "μάγκας"... Για ποιά ανταλλάγματα μιλάμε όταν χάνει τον ενα σύμμαχο μετά τον άλλο και πολύτιμες βάσεις σε σημαντικότατες γεοπολιτικά περιοχές.

    Ειδικά στην περίπτωση της Συρίας, φάνηκε πως για πρώτη φορά θα στήριζε τον τελευταίο σύμμαχο της στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο τα πράγματα ήταν, σχετικά, απλά και οι Αμερικάνοι με τους συμμάχους τους απλώς εξόπλιζαν τους Ισλαμοφασίστες αντάρτες και περίμεναν τον Ασαντ να πέσει, η Μόσχα, πράγματι στήριξε τον τελευταίο και, μαζί με το Ιραν και τη Χεζμπολάχ, συνέβαλλαν στην ανατροπή του σκηνικού στα πεδία των μαχών (ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες). Τώρα όμως που η Δύση αποφάσισε να αντιδράσει, προφασιζόμενη την επίθεση με τα χημικά (πιστεύω πως και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι δεν έχουν αμφιβολία πως πρόκειται για κλασσική προβοκάτσια) η Μόσχα υποχωρεί, σχεδόν άτακτα και πουλάει έναν ακόμα "φίλο"...

    Για φαντάσου να είχαμε βασιστεί εμείς σαν Ελλάδα στη συμμαχία και τη φιλία του "ξανθού γένους"... Όπως μας έχει διδάξει η δίκή μας ιστορία, από τα Ορλωφικά και μετά οι Ρώσσοι είναι οι πλέον αναξιόπιστοι σύμμαχοι του γαλαξία!!!

    υγ1: Η επίθεση με χημικά στη Δαμασκό δε μοιάζει απίστευτα με τη σφαγή/βομβαρδισμό της αγοράς του Σαράγιεβο το 1995 που αποτέλεσε και αφορμή για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία... Στη συνέχεια αποδείχθηκε πως οι ίδιοι οι Βόσνιοι είχαν βοβμαρδίσει τους δικούς τους αμάχους!!! Αλλά τότε βέβαια ήταν αργά... Και φυσικά οι "αδελφοί" των Σέρβων Ορθόδοξοι Ρώσσοι τότε, όπως και με το Κοσσυφοπέδιο, κρυβόντουσαν... Και άντε, επί Γέλτσιν ήταν φτωχοί και αδύναμοι... Τώρα;

    υγ2: Ο Sunday παρακαλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.