29/9/13

Μόνο Αμμόχωστο βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Του Κώστα Βενιζέλου
ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÌÅ ÔÏÍ ÁÍÔÉÐÑÏÅÄÑÏ ÔÙÍ ÇÐÁΔυναμικό είναι το μπάσιμο των Αμερικανών στο Κυπριακό ενώ είναι σαφές πως διαπιστώνεται μια αλλαγή κλίματος στην Ουάσινγκτον έναντι της Λευκωσίας.
Η αλλαγή του κλίματος συνδέεται με τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή και το φυσικό αέριο και λιγότερο με την Κύπρο.
Ρόλο σε αυτή την αλλαγή κλίματος διαδραματίζει και το Ισραήλ, τα συμφέροντα του οποίου ταυτίζονται πλήρως με τις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται και μέσω Κύπρου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε σχέση με το Κυπριακό, ο σχεδιασμός των Αμερικανών επικεντρώνεται στο θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο θα προωθήσουν, θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Διπλωματικές πηγές, υποστηρίζουν πως στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν βήματα για την Αμμόχωστο, θεωρώντας πως μια ρύθμιση στο θέμα τούτο δεν θα απέχει και πολύ από τη συνολική λύση, θα εκτονώσει τυχόν εντάσεις και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνεργασία Τουρκίας και Κύπρου. Το γεγονός ότι επικεντρώνεται η προσοχή στο θέμα της Αμμοχώστου, επιβεβαιώνει πως οι Αμερικανοί δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της λύσης ούτε και για τη συνέχεια. Φτάνει, να διασφαλισθεί πως θα απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο του Κυπριακού και από ένα πρόβλημα που θα επηρεάζει ενδεχομένως τους σχεδιασμούς τους.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι Αμερικανοί, εκτιμούν πως στην Άγκυρα έχει ωριμάσει η ιδέα «να δώσει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό» με το κατάλληλο πάντα αντάλλαγμα. Μπορεί αυτό το αντάλλαγμα να είναι σε πρώτη φάση η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου ή κάτι άλλο, στο βάθος όμως για τους Τούρκους είναι το φυσικό αέριο. Αυτό άλλωστε είναι το άλφα και το ωμέγα των κινήσεων που γίνονται σήμερα στο Κυπριακό και το μοναδικό ενδιαφέρον για τους Τούρκους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ακόμη και οι Αμερικανοί, που ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες, αναφέρονται για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έρευνα και εξόρυξη ενώ αφήνεται ανοικτό το θέμα της αξιοποίησης / εκμετάλλευσης. Τούτο παραπέμπει -χωρίς να γίνει επίσημη αναφορά- στα σενάρια για εμπλοκή της Άγκυρας στο κεφάλαιο της αξιοποίησης, σε περίπτωση πάντα που θα λυθεί το Κυπριακό (συνολική ή ενδιάμεση συμφωνία).

Ξένος διπλωμάτης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα, υποστήριξε πως στη μεγάλη εικόνα του βασικού σεναρίου, που φαίνεται να προωθείται, η Τουρκία βρίσκεται σε καλή θέση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και παραμένει ανοικτό και ζεστό το ενδεχόμενο μεταφοράς του κυπριακού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Τούτο θα σημαίνει για την Τουρκία, αυτό που επιδιώκει διαχρονικά για στρατηγικό έλεγχο του νησιού.

Όλα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα καθώς διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών. Και είναι σαφές πως εάν δεν συμφωνηθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων -που θα προκύψει μέσα από τη διαμόρφωση και κοινής δήλωσης- τότε δεν θα ενεργοποιηθούν και τα άλλα σενάρια.

Είναι γι’ αυτό που ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως θα υπάρξουν και πιέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία και να προλάβουν το ραντεβού να γίνει τον Οκτώβριο. Η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει, πάντως και κατά τις επαφές στις ΗΠΑ, πως χωρίς συμφωνημένη βάση συνομιλιών, η διαδικασία θα παραμείνει στο ράφι.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

Η συμφωνία της Ελλάδος και της Τουρκίας για το Κυπριακό, παραμένει ακόμη στα χαρτιά, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος εφαρμογής της. Τα όσα συμφώνησαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, για επαφές της Αθήνας με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ και της Άγκυρας με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα εισέλθουν σε τροχιά υλοποίησης, μετά από συνεννοήσεις των δυο Yπουργείων Εξωτερικών.

Η Αθήνα, όπως πολλές φορές έσπευσε να διευκρινίσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετέφερε το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν ήταν σύμφωνη η ελληνική κυβέρνηση με τη νέα αυτή διαδικασία για μια σειρά λόγους που συνδέονται και με τον ρόλο της Ελλάδος στο Κυπριακό, αλλά και με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, να συναντά ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραταΐδης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί και το Κυπριακό. Ποιος θα βλέπει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα; Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ή κάποιος υπηρεσιακός; Και ποια θα είναι η ατζέντα του Μαυρογιάννη και ποια του Ερτούγ; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στην πράξη ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες, εάν και εφόσον αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

Στον βαθμό που αυτή η παράλληλη διαδικασία θα λειτουργήσει, σημασία θα έχουν τα επόμενα βήματα και κυρίως πώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα με την προώθηση μιας τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Read more: http://mignatiou.com/?p=13314#ixzz2gH9sWhMO

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή και καλά και σώνει, το κατεχόμενο θα πρέπει να το ανταλλάξει αδρά η Τουρκία.
    Εχει κάποια λογική αυτό;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.