29/9/13

Η μεταμόρφωση του Ν. Αναστασιάδη

Μιχάλης Ιγνατίου
Το εθνικό θέμα της Κύ­πρου, που συνηθίσαμε να το ονομάζουμε «κυπριακό πρόβλημα», κάτι που βασικά δείχνει επιθυμία «να το ξεφορτωθούμε», δεν είναι δημοφιλές για τα ελληνικά ΜΜΕ.
Γίνεται πρωτοσέλιδο κάθε φορά που κτυπά το νησί κρίση, πολιτική, οικονομική ή ανθρωπιστική.
Η βασική τάση στα ΜΜΕ, που επιβλήθηκε όταν υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαν­δρέου, και δυστυχώς ισχύει και σήμερα, (ήταν) και είναι ότι το φιλο­τουρ­­­­­κικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν αποτελούσε την καλύτερη λύση που προσφέρθηκε ποτέ στον κυπριακό λαό.

Η λανθασμένη αυτή πολιτική απορρίφθηκε ευτυχώς από τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι δεν ταπείνωσαν μόνο τους ξένους υποστηρικτές της, αλλά έστειλαν και ηχηρό μήνυμα στους ομιλούντες την ελληνική οπαδούς της.

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημο­κρατίας, την οποία θα διέλυε το σχέδιο Ανάν, είναι σήμερα ο κ. Νίκος Αναστασιάδης. Το 2004 ήταν ο κατεξοχήν υπέρμαχος της φιλοτουρκικής λύσης. Την περασμένη Πέμπτη προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και έδειξε να είναι πολύ υπερήφανος που αντιπροσώπευε το νησί. Γνωρίζει βεβαίως πως, αν γινόταν δεκτό το κείμενο του Ανάν, ο κ. Ανα­στασιάδης θα ήταν απλά ο αντιπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινό­τητας.

Μελέτησα τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα και πρέπει να ομολογήσω πως μερικές φορές μου θυμίζει τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Εχω προβληματιστεί διότι πρόκειται για δημόσιες και επίσημες δηλώσεις, από τις οποίες αν υποχωρήσει θα γελοιοποιηθεί. Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι έχει κλείσει για τον κ. Αναστα­σιάδη το κεφάλαιο του 2004. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως απλά μπλοφάρει και θα οδηγήσει το νησί σε απαράδεκτη λύση.

Ο χρόνος θα δείξει. Ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημο­κρα­τίας, που όπως ομολόγησε ο ίδιος εξευτελίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους του όταν του επέβαλαν το «κούρεμα», γνωρίζει πως η επανάληψη του λάθους δεν σημαίνει μόνο πολιτική «αυτοκτονία». Θα καταγραφεί στην κυπριακή ιστορία με τα μελανότερα χρώματα. Ουδείς τον πιέζει -πέραν των Βρετανών- ουδείς τον εκβιάζει και το διαπίστωσε την Πα­ρασκευή στον Λευκό Οίκο. Το φυσικό αέριο άλλαξε τον τρόπο σκέψης και των γραφειοκρατών της υπερδύ-ναμης...

ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.