29/9/13

Η Ουάσιγκτον εγκαλεί την Αγκυρα

Kerry-Davutoglu02-29september2013 Νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μην αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα από αμερικανικές εταιρείες. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες ότι εξέφρασε σοβαρή ανησυχία στην Αγκυρα για την απόφασή της να προχωρήσει στην συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με μια κινεζική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Αμερική.


Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι επέλεξε το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), έναντι των ανταγωνιστικών συστημάτων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Στην CPMIEC έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (INKSNA).

“Εκφράσαμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για τις συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης για μια σύμβαση με μια εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, για ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ ή με τις συλλογικές δυνατότητες αμυντικών επιχειρήσεων”, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε ΄΄οτι “οι συνομιλίες μας πάνω σε αυτό το θέμα θα συνεχιστούν”, πρόσθεσε η ίδια.

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές σε θέματα άμυνας δήλωσαν ότι τους προκάλεσε έκπληξη η απόφαση αυτή της Τουρκίας, καθώς ανέμεναν ότι το συμβόλαιο αυτό θα έπαιρνε η Raytheon Co, μια αμερικανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τις συστοιχίες πυραύλων Patriot, ή η γαλλο-ιταλική Eurosam SAMP/T.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία απέστειλαν καθεμία δύο συστοιχίες Patriot καθώς και έως και 400 στρατιώτες για τον χειρισμό τους στην νοτιοανατολική Τουρκία νωρίτερα φέτος αφού η Άγκυρα ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης από την Συρία.

Πηγή: State Department, Reuters, ANA-MPA

Photo: U.S. Secretary of State John Kerry and Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu deliver remarks at a joint press availability. [State Department photo]
Read more: http://mignatiou.com/?p=13352#ixzz2gH8Ousna

4 σχόλια:

  1. Για να καταλαβαίνουν σιγά σιγά οι αμερικανοί και ευρωπαίοι πως και η Τουρκία ανήκει στην ίδια συνομοταξία με τις προαναφερθείσες χώρες, τον λεγόμενο "Αξονα του Κακού"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΓ:
    Και οτι τις κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ και ο διεθνής παράγοντας, οι τούρκοι τις έχουν γραμμένες στα παλιά τους τα παπούτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καβγάς είναι για την αγορά οπλικών συστημάτων φαίνεται.
    Μόλις ο άλλος πεί "οκ", τα πράγματα πάνε καλά, μόλις πεί "όχι δεν θα πάρω", ξυνίζουν οι διπλωματικές σχέσεις.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά το τράβηγμα του αυτιού, μάλλον θα έλεγα πως πήραν δωρεάν τους Patriot αφού αυτοί έχουν εγκατασταθεί και με την πλήρη μεταφορά τεχνολογίας θα κατασκευάζουν και δικά τους αντιαεροπορικά και ενίσχυσαν τις σχέσεις με τους Κινέζους, εκεί όπου εμείς ήμασταν μπροστά και θα πουλήσουν και στους Αμερικανους κανένα παραμυθάκι πως θα μεταφέρουν πληροφορίες στην Αμερική από τα Κινεζικα οπλικά συστήματα. Άλλωστε έχουν πολλά ευήκοα ώτα στην Αμερική ο Γκουλέν να είναι καλά, που και καλά είναι στα μαχαιρια με τον Ερντογάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.