8/10/13

Τουρκία: Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την παράταση του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης κατά του ΡΚΚ στο Ιράκ

Nouvelles d'Arménie (Αρμενία, γαλλική έκδοση)   (μτφ. Κριστιάν)
ΑΓΚΥΡΑ, 6 Οκτωβρίου, 2013 (AFP) - Το τουρκικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Πέμπτη την παράταση της άδειας στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο Ιράκ εναντίον των μετόπισθεν βάσεων των Κούρδων ανταρτών, παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anatolia την Κυριακή.

Το κείμενο που θα επιτρέψει για ένα χρόνο στην κυβέρνηση να διατάξει στρατιωτικές επιχειρήσεις  πέρα από τα σύνορα με το Ιράκ ενάντια των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) θα συζητηθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατόλια.

Το τουρκικό κοινοβούλιο έχει ήδη παρατείνει πέντε φορές την εν λόγω άδεια, που αρχικά πέρασε το 2007, και της οποίας η τελευταία έκδοση θα λήξει στις 17 Οκτωβρίου.

Αυτή η νέα ψηφοφορία έρχεται ενώ διεξάγονται  ιστορικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των τουρκικών αρχών και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν και η διαδικασία παρέμεινε στάσιμη από το τέλος του καλοκαιριού.

Την άνοιξη, σύμφωνα με τις οδηγίες του ηγέτη του, το PKK άρχισε την απόσυρση των μαχητών του από την Τουρκία, προς τα βουνά του βόρειου Ιράκ, διεκδικώντας κυβερνητικές παραχωρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας σε αντάλλαγμα αυτής της χειρονομίας.

Λόγω απουσίας μεταρρυθμίσεων, οι αντάρτες ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου το πάγωμα αυτής της  απόσυρσης. 
Ο ισλαμικό-συντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τους Κούρδους, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής γλώσσας, σε ιδιωτικά σχολεία .

Αλλά οι προτάσεις του Ερντογάν κρίθηκαν ανεπαρκέστατες από τους αντάρτες, οι οποίοι διεκδικούν, μεταξύ των άλλων,  την εκπαίδευση στα κουρδικά στα δημόσια σχολεία, μια περιφερειακή αυτονομία για κατοικημένες περιοχές από Κούρδους, την αποφυλάκιση χιλιάδων Κούρδων ακτιβιστών και την συνταγματική αναγνώριση των κουρδικής ταυτότητας.

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013,
Ara © armenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.